Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Witaj, Basiu! :wit
Jak Twój paluszek? ;:167
Wyguglowałam sobie barbulę. Śliczne niebieskości. ;:215
Ja wysiałam do gruntu praktycznie wszystko, co mi do wysiania zostało. Część do zimnego inspektu, część na odkrytym rozsadniku. Eksperymentuję. :tan Efektów jestem ciekawa, bo tak wcześnie jeszcze na otwartej rabacie nie siałam. ;:7
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu...z wysiewami do gruntu troszkę się wstrzymuję, z braku czasu i trochę z obawy przed przymrozkami. ;:173 . Rękawice dobra rzecz, kiedyś bez nich mało brakowało palucha sekatorem bym ucięła. ;:306 . Co do różyczek..u mnie te o które najbardziej się martwiłam ( sadzone póżno jesienią )..przetrwały znakomicie :heja . Natomiast stare, dobrze zaaklimatyzowane w danym miejscu żal patrzeć. :wink: U ciebie ciągle nowości..barbula. Aż poguglałam bo nie znałam, ładna. ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu no i to można powiedzieć ,ze trochę zaszalałaś :wink: Ależ ja wszystkich podjarałam :wink: tą moja Elżbietką, a ona jest praktycznie bezkolcowa, więc jedno dźganie mniej .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Basiu, barbulę mam od jesieni ubiegłego roku. Zdążyła mi jeszcze wtedy zakwitnąć i mnie bardzo zachwycić swoją urodą. Mam tę samą co Ty. Zimowała tylko pod niewielkim kopczykiem i jest już w fazie rozwijania liści, więc dała radę. ;:167 Dobry wybór!

Jadziu, podjarałaś tą Elzbietką, no podjarałaś ;:306 , mnie dodatkowo tym powojnikiem Pamela. ;:172
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Znalazłam taki filmik o tych pazurkowych rękawicach, mam nadzieję, że poprawnie się otworzy:
https://www.facebook.com/smartphotech/v ... 259830571/ Fajnie na nim widać co nimi można zrobić :wink:
Dzisiaj na leniwca trochę, oczyszczone trochę oczko wodne i woda napuszczona, bo malutko było (używałam jej do podlewania).
Migdałek szykuję się do kwitnienia! ;:oj

Gabrysiu, wydaję mi się że powinny, szczególnie ta część pazurowa jest świetna - przetestowałam :)
Pashmina rośnie w oczach! ;:167

Lucynko, dziękuję, paluszek już dobrze ;:196 ;:168 Ja siałam tylko to co niby w kwietniu można... już kilka razy mi ogrodnicy zebrali żniwo z wczesnych wysiewów. Trochę boję się siać wszystkiego. Ale smagliczkę jeszcze wysieję, ona twardzielka :wink:

Zuziu, mnie też zawsze lęk przed ogrodnikami ogarnia... w ubiegłym roku straciłam sporo przez jedną noc.
Barbula podobno też pięknie pachnie... Ja już w sobotę miałam nauczkę, że z sekatorem trzeba uważać! ;:219

Jadziu, oj taaak... nakręciłaś towarzystwo na Elżbietkę! ;:215 Ale patrząc na nią u Ciebie zachwycona jestem... co chwilkę zmieniam koncepcję gdzie ją umieścić i chyba będzie na widoku, w takim miejscu, że będę mogła ją w tarasu podziwiać :)

Beatko, dziękuję w wiadomość ;:196 Cieszę się, że kopiec jej wystarczy, bo z tym nakrywaniem gałązkami itd to mam problem zawsze, albo zapomnę, albo inne albo...
W tym roku widzę, że przez to "albo" nie ma gaury, wymarzła.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

No filmik wszystko ładnie pokazuje ;:215 moje w drodze jeszcze., ale cieszę się że mnie skusilas bo sa świetne ;:oj
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ja też gaurę muszę traktować jak jednoroczną, a tak ją lubię. Ale u mnie to raczej nie mrozy tylko nornice ją wykańczają.
Zazdroszczę (pozytywnie, oczywiście), że miewasz możliwość pracy w ogrodzie w tygodniu. Ale po świętach i ja będę wreszcie miała już taką szansę. Na razie "sztrykuję" w ogrodzie tylko w weekendy.
Mnie w ubieglym roku to jeszcze w trzy dni po zimnych ogrodnikach roślinki powypadały.... Bywa.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Basiu, drapieżne rękawice pierwsza klasa.. oczami wyobraźni już widzę, że musiałabym się wpisywać do kolejki, bo dzieciaki nie odpuściłyby takim gadżetom :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu wygłaskaj pieseczka, ale wcześniej zdejmij te pazurki ...nimi najwyżej możesz się po plecach podrapać! czego też ludzie nie wymyślą ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Padał dzisiaj u mnie deszcz, 21 kropel ;:306 ...żartuję, nie policzyłam, ale już śladu po kroplach nie ma dawno, a roślinność chyba nawet nie odczuła tego. ;:185
A suchość jest straszna, plewiłam dzisiaj i miejscami betonik już się robi.miejscach.

Przyszły róże, kolosy - sadzonki piękne, dorodne i górą i korzeniem.
Już w ziemi są :)
Zdjęć nadal nie będzie, bo specjalnie nie mam cho focić... :roll:

Tolinko, dzisiaj testowałam je do różnych prac i np. chwasty ciężko w nich plewić, bo pazurami nie ma "chytaka" ;:306

Beatko, też bardzo lubię gaurę, u mnie jak nie omarzła to zgniła, u Ciebie nornice... a jakby ją tak do donicy i potem gdzieś w garażu, albo innym chłodnym miejscy zimować? Ciekawe czy dałaby radę, chyba w tym roku spróbuję a jak coś, to będzie pas... za drogo jak na jednoroczną :roll:

Sabinko, to musiałabyś zrobić "rząd - zarząd", że rękawice pożyczasz tylko dzieciom na bal karnawałowy ;:306 Wtedy w sumie nie są tak często używane... ;:333

Marysiu, piesiunia wygłaskana... właśnie wyleguje się na podusiach :;230
No fakt... coraz to różne te gadżety.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Basiu u mnie Gaura była jako jednoroczna.Każdego roku przemarzała ,to z niej zrezygnowałam.
U mnie 22 krople spadły.Musiałam uruchomić węża by trawnik nawieść.Jest tak sucho że aż się kurzyło jak z węża zaczęłam lać po rabatach.Masakra.
Byłaś może na targu?
Co tam dobrego dają... :;230
Są już jednoroczne?
Nasze Panie są?
Pozdrawiam Magda :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, wygląda na to, że rękawice do drapania się w miejscach swędzących bardzo przydatne. ;:306 ;:306
A tak poważnie, to faktycznie dobrą robotę przy ich pomocy można wykonać. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Madziu ;:168 To u Ciebie prawdziwa ulewa była :;230 ...ale powiem Ci, że niedobrze z tymi suchotami, pracowałam dzisiaj z chwastami i sucha ziemia jak pieprz.
We wtorek nie byłam, ale była moja mama i zdała mi relacje, że nasze panie już są. Na razie mały mają asortyment, ale wiadomo, ze też jeszcze nie wszystko wylazła z gruntu, ja idę w piątek na rekonesans, chcę dokupić krawawnicę, bo moją przesadzałam, ale chyba padła całkiem, nic nie wyłazi ;:185 Może mają jakieś nowości :)

Lucynko, sama przyjemność z drapania nimi ;:306 Wiesz, przetestuję je jak będę siała więcej do gruntu, zobaczymy jak będą się sprawować. No i na pewno musi być miększy grunt, bo u mnie bardzo wyduszony jest i np. ciężko dłubnąć coś nimi w tak zbitej i twardej ziemi...
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też o tym myślę Basiu z tą gaurą, od momentu kiedy ktoś tu na FO napisał, że lobielię ogrodową chowa na zimę. Sprawa warta przemyslenia, przymierzam się też do tego. Na razie tak przezimowałam perowskię, i jest ok.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu to już Ci spadło 2 278 320 kropel i rośliny zadowolone....bo moje tak! ja mniej mlecze zyskały na wzroście :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”