Ogród na wichrowym cz.10
-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym cz.10
Do mnie sarny nie przychodzą, bo moja Szena nie przyjaźni się z nimi. Koty sąsiadów też się wyprowadziły z czego akurat jestem zadowolona, bo załatwiały mi się w kwiatach. Za to są ptaki przeróżnej maści. Jesienią wprowadził się do mojego ogrodu dzięcioł. Zrobił sobie dziuplę i codziennie rano z niej wygląda, kiedy jestem z psem na spacerze 

Ula
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Piękne te rękawice i najważniejsze by służyły kilka lat. To tak jak z butami, jak kupisz porządne skórzane to posłużą na lata
. A gości masz świetnych , nie obgryzają Ci roślin ? To są fotka z ogrodu czy zza ogrodzenia bo się pogubiłam
Piękne krokusy i mimo chwilowej zimy pięknie u Ciebie. Ciekawe jestem czy faktycznie ciachałaś róże ?? Pozdrawiam
.

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
[
Ten ptaszek, który ostatnio kupiliśmy jest dość spory, więc nie wiem, czy zmieściłby się w klatce.
Pochwal się jak coś fajnego kupisz
Czy ja też mogę liczyć na namiary
Dobrze widzę, że goździk też posadzony do ogrodu - nie zmarznie?
Napisałam p.w.Pashmina2006 pisze:Jak zwykle super zakupy. Gdzie Ty mieszkasz że masz takie fajne sklepy. Dlaczego u mnie takich nie ma?
Widzę że u Ciebie mnóstwo ptactwa. Czy w internecie kupowałaś? Mogłabyś powiedzieć gdzie? Rozmyślałam o klatce i przydałoby się jakieś wypełnienie. A u Ciebie przeróżne i przepiękne ptaki.

Ten ptaszek, który ostatnio kupiliśmy jest dość spory, więc nie wiem, czy zmieściłby się w klatce.
Pochwal się jak coś fajnego kupisz

Czy ja też mogę liczyć na namiary

Dobrze widzę, że goździk też posadzony do ogrodu - nie zmarznie?

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Moniczko ,uwielbiam Twoich gości chociaż i u siebie często je widzę .Las mam pod nosem i tego rodzaju spotkania są na porządku dziennym .Gorzej jak drogę przeleci mi dzik lub locha z młodymi , bo tych jest ostatnio bardzo dużo .Uniknąć tego nie mogę , bo mam do siebie kawałek przez las .Muszę bardzo uważać ,szczególnie o zmierzchu ,wtedy lepiej nie chodzić piechotą , lepiej choćby rowerem .Porządeczki u Ciebie już piękne ,aż nie chce się wychodzić z Twojego ogrodu .Do swojego mam daleko ,więc przesiaduję i cieszę oczy u Ciebie .Na targowisku pokazały się jasnoniebieskie bratki ,od razu skojarzyły mi się z Twoim ogrodem , na pewno za chwile będę je podziwiała w Twoich donicach i oby jak najszybciej .Pozdrawiam 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mi eM kupił rękawice do cięcia róż w PGN. To są rękawice dla spawaczy
Ale to tylko tak śmiesznie wygląda na początku. Są z mięciutkiej koźlęcej skórki i sięgają prawie do łokcia. A cena podobna do tych przystosowanych do cięcia róż. Jeszcze nie wiem jak się sprawdzą, ale mam nadzieję, że będzie super.
Bratków jeszcze nie kupowałam, jakiś w tym roku bardzo niewielki wybór

Bratków jeszcze nie kupowałam, jakiś w tym roku bardzo niewielki wybór

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aniu, niektóre róże zostały przycięte przy okazji pielenia rabat, ale póki co ostre cięcie jeszcze nie nastąpiło, bo nie zdążyłam. Może dzisiaj przytnę te badyle na początek:

Ula, jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu - musi być pięknie
Może założysz swój wątek - chętnie Cię odwiedzę
?
Ewelinko - sarenki owszem, obgryzają roślinki - niekiedy dość solidnie, ale wybaczam im
Róże ciachnę przez weekend, bo nie zdążyłam. Cały czas rozkładam kompost na rabatach, pielę, przycinam - końca nie widać
.
Fabi - goździk posadzony w ogrodzie i jak na razie dobrze się trzyma pomimo sporych, nocnych przymrozków.
Elu - moje błękitne brateczki już są w donicach - na razie wyglądają mizernie, ale rozrosną się jeszcze do świąt, bo teraz słoneczko dopisuje
. Bardzo je lubię w połączeniu z białymi
Iwonko - rękawice dla spawaczy
Co Ty powiadasz
Być może okażą się lepsze niż ogrodnicze, to zrobisz im reklamę 

Ula, jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu - musi być pięknie

Ewelinko - sarenki owszem, obgryzają roślinki - niekiedy dość solidnie, ale wybaczam im

Fabi - goździk posadzony w ogrodzie i jak na razie dobrze się trzyma pomimo sporych, nocnych przymrozków.
Elu - moje błękitne brateczki już są w donicach - na razie wyglądają mizernie, ale rozrosną się jeszcze do świąt, bo teraz słoneczko dopisuje

Iwonko - rękawice dla spawaczy

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Monia sarenki urocze. Oby tylko nie pozjadały nam później wszystkich różanych pączków. Wytłumacz im proszę, że my tutaj też wygłodniali Twych cudnych różanych widoków. 
Powiedz mi Monia jak mam potraktować róże, które były sadzone rok temu i docelowo mają być pnącymi lub ramblerami? Przycinać je, celem zagęszczenia czy tylko kosmetycznie, by szły już w górę? Niektóre naprawdę ładnie przyrosły na wysokość, nawet do 1,5m. I co z nimi? Przyciąć?

Powiedz mi Monia jak mam potraktować róże, które były sadzone rok temu i docelowo mają być pnącymi lub ramblerami? Przycinać je, celem zagęszczenia czy tylko kosmetycznie, by szły już w górę? Niektóre naprawdę ładnie przyrosły na wysokość, nawet do 1,5m. I co z nimi? Przyciąć?
- Alania
Wytnij słabe, cienkie i krzyżujące się pędy, a pozostałe tylko skróć kosmetycznie na końcachaneczka1979 pisze:Monia sarenki urocze. Oby tylko nie pozjadały nam później wszystkich różanych pączków. Wytłumacz im proszę, że my tutaj też wygłodniali Twych cudnych różanych widoków.

- Alania

Od dwóch dni poza pieleniem rabat rozkładam też obornik i kompost na rabatach. Wczoraj krzyża nie czułam na wieczór

W ogrodzie różanym gotowe są tylko dwie rabatki przed ławeczką Lutjensa, a reszta czeka spokojnie w kolejce. Zaczęłam rabatę po prawej stronie, gdzie część bylin została przycięta i oczyszczone irysy, ale reszta jeszcze brzydka. Dzisiaj będę działać do wieczora i jutro, to może się z tym jakoś uporamy chociaż w części.
Część grillowa w bałaganie - nadal dużo pracy w tej części ogrodu, ale to może zaczekać, bo nie ma tu rabatek

W sadzie zrobiony oprysk miedzianowy i przycięte winorośle.
Póki co moja wiosenka

ciemierniki szaleją

pszczółki

- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Pięknie u Ciebie
Śliczne krokusy i ciemierniki.
U mnie jeszcze ziemia jest zbyt mokra na pielenie.

U mnie jeszcze ziemia jest zbyt mokra na pielenie.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moni fakt pracy co niemiara przed nami
Ja już przycięłam wczoraj róże,trawy również,a końca nie widać
Dzisiaj odczuwam ból w rękach,ale co tam przejdzie
Pokażesz błękitki?

Dzisiaj odczuwam ból w rękach,ale co tam przejdzie

Pokażesz błękitki?
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Przepiękne ciemierniki. I podziwiam porządek na rabatach, widoczny na zdjęciach.
Dużo sił i choć trochę słońca na weekendowe prace
Dużo sił i choć trochę słońca na weekendowe prace

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
Ależ wszystko uporządkowane, jestem pełna podziwu!!
Mam pytanie odnośnie obrzeży jak je robisz? Szpadlem, nożem do darni?
Mam pytanie odnośnie obrzeży jak je robisz? Szpadlem, nożem do darni?
Pozdrawiam Paulina
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Monia, jak nie wiesz co zrobić z ptaszkiem, to ja chętnie go przygarnę
Gości masz uroczych, ale tylko na zdjęciach zachwycają, bo ich wizyta może zakończyć się zjedzeniem połowy ogrodu. W sumie, tacy goście są smaczni

Gości masz uroczych, ale tylko na zdjęciach zachwycają, bo ich wizyta może zakończyć się zjedzeniem połowy ogrodu. W sumie, tacy goście są smaczni

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Piękna wiosna u Ciebie
. Ciemierniki rosną Ci jak szalone
. Ja nie mam ani jednego
. Z pewnością Twoja praca przyniesie w przyszłości rezultaty tak więc dasz radę z tym wszystkim. Ja też dzisiaj chciałam kanciki przyciąć no ale niestety pogoda zmusiła mnie do powrotu do domu
. Nie mam tak pięknego trawnika jak Ty ale jak kanty są przycięte to od razu wygląda to inaczej
. Pozdrawiam
.