Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Do mnie sarny nie przychodzą, bo moja Szena nie przyjaźni się z nimi. Koty sąsiadów też się wyprowadziły z czego akurat jestem zadowolona, bo załatwiały mi się w kwiatach. Za to są ptaki przeróżnej maści. Jesienią wprowadził się do mojego ogrodu dzięcioł. Zrobił sobie dziuplę i codziennie rano z niej wygląda, kiedy jestem z psem na spacerze :D
Ula
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Piękne te rękawice i najważniejsze by służyły kilka lat. To tak jak z butami, jak kupisz porządne skórzane to posłużą na lata ;:108 . A gości masz świetnych , nie obgryzają Ci roślin ? To są fotka z ogrodu czy zza ogrodzenia bo się pogubiłam ;:oj Piękne krokusy i mimo chwilowej zimy pięknie u Ciebie. Ciekawe jestem czy faktycznie ciachałaś róże ?? Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

[
Pashmina2006 pisze:Jak zwykle super zakupy. Gdzie Ty mieszkasz że masz takie fajne sklepy ;:215 . Dlaczego u mnie takich nie ma?
Widzę że u Ciebie mnóstwo ptactwa. Czy w internecie kupowałaś? Mogłabyś powiedzieć gdzie? Rozmyślałam o klatce i przydałoby się jakieś wypełnienie :). A u Ciebie przeróżne i przepiękne ptaki.
Napisałam p.w. ;:196
Ten ptaszek, który ostatnio kupiliśmy jest dość spory, więc nie wiem, czy zmieściłby się w klatce.
Pochwal się jak coś fajnego kupisz :wink:

Czy ja też mogę liczyć na namiary :D

Dobrze widzę, że goździk też posadzony do ogrodu - nie zmarznie? :?:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Moniczko ,uwielbiam Twoich gości chociaż i u siebie często je widzę .Las mam pod nosem i tego rodzaju spotkania są na porządku dziennym .Gorzej jak drogę przeleci mi dzik lub locha z młodymi , bo tych jest ostatnio bardzo dużo .Uniknąć tego nie mogę , bo mam do siebie kawałek przez las .Muszę bardzo uważać ,szczególnie o zmierzchu ,wtedy lepiej nie chodzić piechotą , lepiej choćby rowerem .Porządeczki u Ciebie już piękne ,aż nie chce się wychodzić z Twojego ogrodu .Do swojego mam daleko ,więc przesiaduję i cieszę oczy u Ciebie .Na targowisku pokazały się jasnoniebieskie bratki ,od razu skojarzyły mi się z Twoim ogrodem , na pewno za chwile będę je podziwiała w Twoich donicach i oby jak najszybciej .Pozdrawiam ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mi eM kupił rękawice do cięcia róż w PGN. To są rękawice dla spawaczy ;:306 Ale to tylko tak śmiesznie wygląda na początku. Są z mięciutkiej koźlęcej skórki i sięgają prawie do łokcia. A cena podobna do tych przystosowanych do cięcia róż. Jeszcze nie wiem jak się sprawdzą, ale mam nadzieję, że będzie super.
Bratków jeszcze nie kupowałam, jakiś w tym roku bardzo niewielki wybór ;:174
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, niektóre róże zostały przycięte przy okazji pielenia rabat, ale póki co ostre cięcie jeszcze nie nastąpiło, bo nie zdążyłam. Może dzisiaj przytnę te badyle na początek:
Obrazek

Obrazek

Ula, jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu - musi być pięknie ;:224 Może założysz swój wątek - chętnie Cię odwiedzę ;:168 ?

Ewelinko - sarenki owszem, obgryzają roślinki - niekiedy dość solidnie, ale wybaczam im :wink: Róże ciachnę przez weekend, bo nie zdążyłam. Cały czas rozkładam kompost na rabatach, pielę, przycinam - końca nie widać ;:222 .

Fabi - goździk posadzony w ogrodzie i jak na razie dobrze się trzyma pomimo sporych, nocnych przymrozków.

Elu - moje błękitne brateczki już są w donicach - na razie wyglądają mizernie, ale rozrosną się jeszcze do świąt, bo teraz słoneczko dopisuje ;:3 . Bardzo je lubię w połączeniu z białymi ;:167

Iwonko - rękawice dla spawaczy :shock: :shock: :shock: :?: Co Ty powiadasz ;:306 ;:303 Być może okażą się lepsze niż ogrodnicze, to zrobisz im reklamę ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Monia sarenki urocze. Oby tylko nie pozjadały nam później wszystkich różanych pączków. Wytłumacz im proszę, że my tutaj też wygłodniali Twych cudnych różanych widoków. ;:131
Powiedz mi Monia jak mam potraktować róże, które były sadzone rok temu i docelowo mają być pnącymi lub ramblerami? Przycinać je, celem zagęszczenia czy tylko kosmetycznie, by szły już w górę? Niektóre naprawdę ładnie przyrosły na wysokość, nawet do 1,5m. I co z nimi? Przyciąć?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Monia sarenki urocze. Oby tylko nie pozjadały nam później wszystkich różanych pączków. Wytłumacz im proszę, że my tutaj też wygłodniali Twych cudnych różanych widoków. ;:131
Powiedz mi Monia jak mam potraktować róże, które były sadzone rok temu i docelowo mają być pnącymi lub ramblerami? Przycinać je, celem zagęszczenia czy tylko kosmetycznie, by szły już w górę? Niektóre naprawdę ładnie przyrosły na wysokość, nawet do 1,5m. I co z nimi? Przyciąć?
Wytnij słabe, cienkie i krzyżujące się pędy, a pozostałe tylko skróć kosmetycznie na końcach :wit ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Od dwóch dni poza pieleniem rabat rozkładam też obornik i kompost na rabatach. Wczoraj krzyża nie czułam na wieczór ;:218 Dzisiaj kontynuacja cięcia kolejnej rabaty i pielenie - jest co robić, bo chwasty przyrastały całą zimę i nie straszne im były niskie temperatury ;:202 Przygotowanie rabat do sezonu trwa u mnie długo, bo wszystkie są wielkie, ale powoli zaczynają być widoczne efekty porządków. Kanciki na obrzeżach mam już zrobione niemal wszędzie, więc już ten zabieg uczynił wiele dobrego "dla oka". Przedogródek już w pełni przygotowany - zostało tylko cięcie róż.
W ogrodzie różanym gotowe są tylko dwie rabatki przed ławeczką Lutjensa, a reszta czeka spokojnie w kolejce. Zaczęłam rabatę po prawej stronie, gdzie część bylin została przycięta i oczyszczone irysy, ale reszta jeszcze brzydka. Dzisiaj będę działać do wieczora i jutro, to może się z tym jakoś uporamy chociaż w części.
Część grillowa w bałaganie - nadal dużo pracy w tej części ogrodu, ale to może zaczekać, bo nie ma tu rabatek ;:204
W sadzie zrobiony oprysk miedzianowy i przycięte winorośle.

Póki co moja wiosenka ;:3
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ciemierniki szaleją
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pszczółki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Pięknie u Ciebie :wit Śliczne krokusy i ciemierniki.
U mnie jeszcze ziemia jest zbyt mokra na pielenie.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni fakt pracy co niemiara przed nami ;:108 Ja już przycięłam wczoraj róże,trawy również,a końca nie widać ;:218
Dzisiaj odczuwam ból w rękach,ale co tam przejdzie ;:224
Pokażesz błękitki?
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Przepiękne ciemierniki. I podziwiam porządek na rabatach, widoczny na zdjęciach.
Dużo sił i choć trochę słońca na weekendowe prace :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Ależ wszystko uporządkowane, jestem pełna podziwu!!
Mam pytanie odnośnie obrzeży jak je robisz? Szpadlem, nożem do darni?
Pozdrawiam Paulina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, jak nie wiesz co zrobić z ptaszkiem, to ja chętnie go przygarnę :wink: :D
Gości masz uroczych, ale tylko na zdjęciach zachwycają, bo ich wizyta może zakończyć się zjedzeniem połowy ogrodu. W sumie, tacy goście są smaczni ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękna wiosna u Ciebie ;:138 . Ciemierniki rosną Ci jak szalone ;:oj . Ja nie mam ani jednego :oops: . Z pewnością Twoja praca przyniesie w przyszłości rezultaty tak więc dasz radę z tym wszystkim. Ja też dzisiaj chciałam kanciki przyciąć no ale niestety pogoda zmusiła mnie do powrotu do domu ;:222 . Nie mam tak pięknego trawnika jak Ty ale jak kanty są przycięte to od razu wygląda to inaczej ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”