Danusia. Mój ogród cz 5
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Danusia. Mój ogród cz 5
Dorotko, dziękuję. Zaplanowałam jesienią, wzdłuż tego strumienia, w trawniku posadzić krokusy. Już widzę przyszłą wiosnę .
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Krokusy? Ja bym szafirki wsadziła. 

- Tacca
- Kontakt:
Dorotko ja szafirków nie chcę. 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
A ja bym chciała! 

- Tacca
- Kontakt:
Dorotko, nie becz, jak bym miała to bym Ci dała i bym wcale nie beczała 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Danusiu!
Dzisiaj mam nadzieję, że już nie pada, że świeci piękne słońce i wiosna wyciągnęła Cię do ogrodu na kawę
Dzięki temu że Ci podlało ogród to ładnie wszystko rośnie więc nie narzekaj! Miłej niedzieli
Dzisiaj mam nadzieję, że już nie pada, że świeci piękne słońce i wiosna wyciągnęła Cię do ogrodu na kawę

Dzięki temu że Ci podlało ogród to ładnie wszystko rośnie więc nie narzekaj! Miłej niedzieli

- Tacca
- Kontakt:
Marysiu, u mnie pogoda w kratkę. Trochę pada, trochę słońce świeci. Ogólnie nie narzekam. Jak pada to mam chwilkę czasu na odpoczynek i na sprawy domowe. W ogrodzie o tej porze roku można by było na okrągło przez całą dobę robić. Teraz jest fajny czas na rozsady. Nie za ciepło i na bieżąco podlane. Wczoraj rano rozsady robiłam i tak dumałam wężem czy konewką podlewać, a za chwilę woda z nieba się lała. Dziś nie pada, jest chłodno ale ale sadzonki mają dużo światła. Byłam na długim spacerze a teraz z pół godzinki będę odpoczywała. Zaraz przyjadą dzieci, poplotkujemy troszkę, posiedzimy. Ze zdrowiem rewelacji nie ma ale wreszcie mam dobrane odpowiednie leki i co dzień coraz bardziej aktywna jestem.
.
Pokarzę zdjęcie mojej pigwy. późną jesienią wsiałam do razu do doniczki. Ponieważ nasiona muszą być stratyfikowane,, to od razu doniczki wyniosłam do szklarni, wkopałam w grunt i miesiąc temu pokazały się pierwsze oznaki życia. Teraz wygląda tak.

Pokarzę zdjęcie mojej pigwy. późną jesienią wsiałam do razu do doniczki. Ponieważ nasiona muszą być stratyfikowane,, to od razu doniczki wyniosłam do szklarni, wkopałam w grunt i miesiąc temu pokazały się pierwsze oznaki życia. Teraz wygląda tak.

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Może dlatego mi nic nie wyrosło, bo nie stratyfikowałam nasion. Danusiu, mam jeszcze kilka, czy jeszcze warto próbować?
- Tacca
- Kontakt:
Asia, włóż nasiona do woreczka strunowego, albo do papierowej torebki, szczelnie zaklejonej i włóż do lodówki w najcieplejsze miejsce i przetrzymaj z trzy miesiące. Potem nasiona wsadź do małej doniczki w zwykłą ziemię ogrodową i doniczkę wkop do gruntu w ocienione miejsce. Oznacz dobrze doniczkę. Pilnuj żeby ziemia była stale wilgotna. Na pewno wykiełkują. Nie wiem ile trzeba czekać. Zależy jak suszyłaś nasiona.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Danusiu, widzisz słonko, deszcz, ale chłodno, no wiesz, tak kiedyś moja mama mówiła, że po pierwszej burzy przychodzi wiosna, więc chyba na tą burzę trzeba poczekać i będzie w końcu ciepło 

- Tacca
- Kontakt:
Iwonko a ja słyszałam że nie ma złej pogody tylko jest nieodpowiednie ubranie
Kochana ja w taką pogodę najlepiej się czuję. Taka anomalia.
Dodatkowo taka pogoda trochę mnie stopuje, bo jak wyjdę do ogrodu to umiaru nie mam. Pracuję aż zmierzch wygoni do domu a potem tydzień nie mogę się pozbierać, a tak pogoda reguluje mój rytm dobowy i ze wszystkim zdążam. Może nie jest wszystko na Tip Top, ale przecież nie musi być.

Kochana ja w taką pogodę najlepiej się czuję. Taka anomalia.

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Danusiu jak tam przezimował liść laurowy -zima była taka nietypowa
Jestem ciekawa, bo mój w domu /przesadzony z ogrodu/ padł niestety.
Jestem ciekawa, bo mój w domu /przesadzony z ogrodu/ padł niestety.
- Tacca
- Kontakt:
Marysiu, masz rację. Zima była nietypowa. Za mocno okryłam, potem przymarzł, ale ma zieloną gałąź. Powinien odbić od korzeni. W domu już nie będę zimowała. Musi siedzieć w gruncie. Zobaczymy czy coś z niego będzie.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
O to jak mówiła mama Iwonki u mnie była pierwsza burza i dzisiaj wiosna aż chce się żyć
Danusiu i ja lubię ten czas, bo jeszcze chwasty są do opanowania, jeszcze nie wpadam w panikę że czegoś nie zdążę. Chciałam Cię poprosić o radę mam wyjątkowo kiepskie sadzonki pomidorów. Te wcześniejsze, uratowane od ziemiórek czy nie wiem czego powoli rosną ale są. Natomiast w połowie marca posiałam drugi raz i te też kiepsko rosną. Dzisiaj pikowałam to niektóre nie mają systemu korzeniowego
Poradź czym mogę podratować sadzonki, żeby w maju wystawały z ziemi
Czasem radzą stratyfikować nasiona w woreczkach strunowych w wilgotnym piasku,( w lodówce) tylko trzeba zaglądać kiedy nasiona wykiełkują i szybko wsadzić do ziemi

Danusiu i ja lubię ten czas, bo jeszcze chwasty są do opanowania, jeszcze nie wpadam w panikę że czegoś nie zdążę. Chciałam Cię poprosić o radę mam wyjątkowo kiepskie sadzonki pomidorów. Te wcześniejsze, uratowane od ziemiórek czy nie wiem czego powoli rosną ale są. Natomiast w połowie marca posiałam drugi raz i te też kiepsko rosną. Dzisiaj pikowałam to niektóre nie mają systemu korzeniowego

Czasem radzą stratyfikować nasiona w woreczkach strunowych w wilgotnym piasku,( w lodówce) tylko trzeba zaglądać kiedy nasiona wykiełkują i szybko wsadzić do ziemi

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
To, jednak jest jakaś nadzieja ,teraz jak kupię to od razu wsadzę do ogrodu.