Róże u Doroty - mój mały różany raj

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj

Post »

Dorotko, może to nie żadna choroba dopadła Twojego Shakespeara tylko pospolite nornice mocno pogryzły korzenie. Ja tak mam na jednej rabacie, że chyba pożegnam 2 róże wielkokwiatowe żółtą i Kronenbourga. Buszowały na rabacie jak chciały, choć na wierzchu nic nie było widać,dopiero Gaspar je wypatrzył i oczywiście cała rabata jest do przekopania i przerobienia. Muszę im troszkę "umilić " życie, może się wyniosą.
Mój WS przerabiał to 2 lata temu, też nie wiedziałam dlaczego, w zeszłym roku, jesienią przesuwałam MW z korytarza nornic. Sprawdź, czy u Ciebie właśnie nornice lub karczowniki nie są przyczyną przypadłości Williama.
Pokazuj różyczki, pokazuj nikomu się nie nudzą takie widoki ;:333 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotka no co ty mały ruch?Teraz to ten ruch się dopiero zaczyna i twoje opisy są bezcenne ,a szkółki zacierają ręce :lol: Ja osobiście sporo ruszam się po forum ,ale nie zawsze zostawiam ślady bo zajrzę tu zajrzę tam ani się obejrzę a tu już godzina 0:00 i trzeba by było trochę pospać ;:19
Nad Twoimi różami rozpływam się za każdym razem kiedy zaglądam,a coś mnie teraz kręci na te ciemno fioletowe,dwie mam ale może się skuszę na jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko ;:168 Powiadasz, że widzisz luki między nasadzeniami...No, trochę miejsca musi być, żeby róże miały czym oddychać.
Young Lycidas ma potencjał, coś mi tak intuicja podpowiada, że będą z niej ludzie więc pomyśl o niej ;:224 Kolorek ma śliczny, a kwiaty..ach Obrazek

Pomyślę..... bo i ja widzę potencjał w tej róży ;:333
Dorotka miałaś robić spore poszerzenie rabaty :D , a może już masz zrobione.
Co masz w planie tam posadzić ;:196
gast
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2016, o 02:11

Post »

Dzień dobry.Dziś jest Dzień Babci ,który (może i z racji wieku ) natchnął mnie odwagą, bym powiedziała Pani ,że zachwyca mnie Pani ogród i uwielbiam oglądać zdjęcia ,które Pani udostępnia. Szukałam możliwości kontaktu z Panią mniej oficjalnie, w mniejszym gronie, ale nie wytrzymałam i odezwałam się na forum. Jestem Pani gorącą fanką i jest Pani dla mnie skarbnicą wiedzy i różanym autorytetem. Mam tak wiele pytań, tak wiele zdjęć nie otwiera mi się z jakiegoś powodu, ale czy mam prawo żerować na Pani doświadczeniu? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko. Zima w pełni a Twoje wspomnienia z lata są cudowne. Jak ja zazdroszczę Ci tej ręki do róż . One Cię kochają i widać to po nich ;:108 . Kurczę a ja boję się, że to zbyt duże wyzwanie jak dla mnie - nie, że jestem leniwa ale po prostu obawiam się, że nie będę miała wystarczająco dużo czasu by o nie należycie zadbać. W końcu one trochę wymagające są. No dobra, nie będę snuła czarnych scenariuszy może się uda. A jeśli nie to zapakuję się w auto i przyjadę zobaczyć Twoje różyce na żywo :oops: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dorotko, Twoje róże dech zapierają , ale ja w tej chwili bardziej Ci zazdroszczę jazdy na nartach. Ja nie umiem i nie mam z kim tak pojechać . Nie patrz na to ,ze mniej róż kupisz ;:306 bo masz cudne wrażenia i wspomnienia z tych stoków ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wszystko wygląda zdrowiutko i przepięknie. Niewiarygodnie dużo osiągnęłaś w tak krótkim czasie. Podobają mi się wolne miejsca pomiędzy krzaczkami, bo dzięki temu każdą różę można dokładnie zobaczyć i podziwiać ze wszystkich stron, a poza tym dostęp światła korzystnie wpływa na kwitnienia.
Jednak róże robią ogród!
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, dzięki, że pamiętasz o moich poszukiwaniach różanych ;:196 Wiesz, cały Twój wątek "przejechałam" ponownie strona po stronie w poszukiwaniu informacji o Austinkach :D Swoją drogą, nie wiem czy wiesz, że zrobiłaś się ekspertem w tym temacie? :wink: Nie wiem czy ktoś na FO ma tak dużo odmian tego hodowcy jak Ty... ;:180
Ale, wracając do sugerowanej przez Ciebie Crocus Rose - mam już jedną i jakoś słabo mi rośnie :( Fakt, że w najgorszym miejscu, bo na szczycie skarpy i to ją trochę tłumaczy. Z drugiej strony, w bliskim sąsiedztwie rośnie Alexandra of Kent i Mariatheresia, które to panny radzą sobie śpiewająco ;:108 Tak więc jeszcze się do tej róży nie przekonałam, mam nadzieję, że wreszcie wykaże się jakimś wigorem :evil: Z Twoimi opiniami o Eglantyne się zgadzam w 100%. Chciałabym, żeby dłużej utrzymywała swoje piękne kwiaty, no i fajnie by było, gdyby powtórzyła 3 raz ;:224
Absolutnie proszę nie kończyć podsumowań różanych Obrazek Ja z nich korzystam i martwię się, że jesteś dopiero przy D :;230 Chciałabym coś się dowiedzieć o Wisley2008, którą jesienią posadziłam, chociaż nawet, jakbyś ją skrytykowała, to i tak przepadło ;:223
Czy Young Lucidas jest ciemniejsza od PAoK czy kolor jest podobny? Masz może The Alnwick Rose? poproszę o pełny spis Twoich Austinek Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorota, kogoś tu dopadło chyba zimowe przesilenie ;:224 Nie wycofuj się z podsumowania. Bardzo cenię sobie twoje opisy (jak widać nie tylko ja) i zawsze to raźniej wybierać cokolwiek po konsultacji ze specjalistą ;:168

Aneczka, pytała o twoją Amber Cover. Ty wiesz, że ja też byłam pod wielkim urokiem tej róży i oczywiście zapisałam jako ogrodowy "must have", a potem znalazłam jej siostrzaną (z nazwy) odmianę Amber Queen. Ma nieco bardziej morelowe kwiaty, chociaż to pewnie zależy od stanowiska. Ostatecznie przekonał mnie pokrój krzaczka.. AQ zajmuje mniej miejsca. Ciekawa jestem czy będzie się tak dobrze sprawowała jak twoja AC..
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Taaaaakkk, jesteśmy "takie wynudzone" :;230 Daj spokój, wielki szacun ;:180 ;:180 ;:180 za podsumowanie ;:108 Dla mnie, początkujacego ogrodnika, to naprawdę kompendium wiedzy, tym bardziej, że klimat mamy podobny, więc można zobaczyć jak dana różana panienka sobie radzi :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko ;:196 a ja nie kupiłam i nawet nie zamierzam kupować żadnych lilii. No...sama nie wiem. Mam ich trochę, a zbytnią fanką też nie jestem. Moje się dość rozrosły i chyba powinnam je przerzedzić, a nie wiem dokładnie jak...
Ciekawa jestem co tam zamierzasz włożyć do koszyczka z różami. Ja muszę koniecznie dwie pnące zaprosić i kilka rabatówek.
Uwielbiam Twoje opisy róż. Czekam na kolejną część :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Będę z niecierpliwością czekała na kwiaty Cream Abundance bo znów ją dzisiaj u Ciebie podziwiałam ;:167 Oby tylko nie przyszły mocniejsze mrozy ;:174 .Dorotko różane fotki to miód na serce w takie mroźne dni ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Dorotko dzięki za piękne różyczki, pomogły w odbulwersowaniu się. ;:108
A ruch jest niewielki bo wszyscy sieją, planują i kupują. Ja mam już prawie gotowy koszyk różany (mam dylemat z Leosiem), jeszcze do zakupienia bylinowy.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Dorotko nie każ się prosić aż tak bardzo, bądź dla nas łaskawa ;:183 ;:183 ;:183 . Czekamy na kolejną porcję róż.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Dorotka różyczki się nigdy nie znudzą, a Twoje ich podsumowania są dla mnie bardzo cenne. Tak więc czekam na kolejne ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”