Galeria.Dalie Stanisława cz.4
Re: Dalie Stanisława cz.4
Dzięki Basiu - pasuje 

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiat 18-20 cm, wysoka ok. 130 cm.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, bardzo się cieszę, że szybko udało się ustalić nazwę i takie pomyłki bardzo lubię
Zginął mi wątek p. Stanisława a i dalie przez tą suszę nie szaleją tak, jak powinny. Ale kwitną i coś mogę pokazać:
Wcześnie weszła w kwitnienie i ciągle jestem nią oczarowany - 'Noel':

Ruszyły moje ukochane dalie Wynsa - 'Wyn's Sundazzler':

No i dalia, nad którą przystaję i się zastanawiam, czy to już szczyt jej możliwości, czy będzie ładniejsza? A nie ma jej zdjęć w necie więc nie mam z czym porównać. Za to obficie kwitnie pomimo suszy.
'Anna Jantar'

Zginął mi wątek p. Stanisława a i dalie przez tą suszę nie szaleją tak, jak powinny. Ale kwitną i coś mogę pokazać:
Wcześnie weszła w kwitnienie i ciągle jestem nią oczarowany - 'Noel':

Ruszyły moje ukochane dalie Wynsa - 'Wyn's Sundazzler':

No i dalia, nad którą przystaję i się zastanawiam, czy to już szczyt jej możliwości, czy będzie ładniejsza? A nie ma jej zdjęć w necie więc nie mam z czym porównać. Za to obficie kwitnie pomimo suszy.
'Anna Jantar'

Jacku,
czy Twoja Wyn's Sundazller na pewno nią jest? Wg mojej wiedzy powinna być całkowicie żółta... Kaktusowa, a właściwie icurved cactus (podwinięte płatki)... Ta na Twoim zdjęciu podobna bardzo do Wyn's Farmer John...
Sfotografuj jeszcze raz.
W kwestii Anny Jantar - u mnie w tym roku jeszcze nie zakwitła, ale jest zjawiskowa i zachwyca urodą. Zdjęcia tego nie oddają - wstawiam fotki mojej z ubiegłego roku - też niedoskonałe - i nie całkiem oddają jej prawdziwą urodę... Na pewno warto ja mieć w kolekcji!

Anna Jantar (nr 704)
Miłko, tu jest zdjęcie dalii Danum Pinky - możesz porównać ze swoją nn
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44 ... f4504.html
czy Twoja Wyn's Sundazller na pewno nią jest? Wg mojej wiedzy powinna być całkowicie żółta... Kaktusowa, a właściwie icurved cactus (podwinięte płatki)... Ta na Twoim zdjęciu podobna bardzo do Wyn's Farmer John...
Sfotografuj jeszcze raz.
W kwestii Anny Jantar - u mnie w tym roku jeszcze nie zakwitła, ale jest zjawiskowa i zachwyca urodą. Zdjęcia tego nie oddają - wstawiam fotki mojej z ubiegłego roku - też niedoskonałe - i nie całkiem oddają jej prawdziwą urodę... Na pewno warto ja mieć w kolekcji!

Anna Jantar (nr 704)
Miłko, tu jest zdjęcie dalii Danum Pinky - możesz porównać ze swoją nn
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44 ... f4504.html
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
Zastanawiam się, jak wasze dalie radzą sobie z upałem? Moje, mimo częstego podlewania, znacznie straciły na urodzie.
Cieszę się, że zacząłem sezon dość szybko, przynajmniej zdążyłem nacieszyć się kwiatami
Akita

Inca Vanguard

Optic Illusion

Juul's Amber

Durable

Louie Meggos

Almand's Climax

NN

Koshu

Yozora

Hapet Focus

Tornado Lou

Cecilka

Hamari Katrina

Kawa Biraki

Vallaes Perfect

Bracken Palomino

Cheyenne

Eveline

Rancho

Bellelaine

Alexander Voit

Oregon Reign

Ceramic Beauty

Glory of Valdvijk

Islander

Purple Pearl

Caproz Jerry Garcia

Pineland Princess

Elma Elizabeth

Tribunes City of Dortmund

Canby Centennial

Dutch Carnaval

Cafe au Lait

Mabel Ann

Vera's Elma

Sir Alf Ramsey

Avoca Amanda

Freya's Paso Doble

Show 'n' Tell

Leycett

Cieszę się, że zacząłem sezon dość szybko, przynajmniej zdążyłem nacieszyć się kwiatami

Akita
Inca Vanguard
Optic Illusion
Juul's Amber
Durable
Louie Meggos
Almand's Climax
NN
Koshu
Yozora
Hapet Focus
Tornado Lou
Cecilka
Hamari Katrina
Kawa Biraki
Vallaes Perfect
Bracken Palomino
Cheyenne
Eveline
Rancho
Bellelaine
Alexander Voit
Oregon Reign
Ceramic Beauty
Glory of Valdvijk
Islander
Purple Pearl
Caproz Jerry Garcia
Pineland Princess
Elma Elizabeth
Tribunes City of Dortmund
Canby Centennial
Dutch Carnaval
Cafe au Lait
Mabel Ann
Vera's Elma
Sir Alf Ramsey
Avoca Amanda
Freya's Paso Doble
Show 'n' Tell
Leycett
Pozdrawiam, Gabriel
Gabrielu - same cuda - i nie widzę, żeby straciły na urodzie z powodu upałów. Avoca Amanda- przepiękna
I dalie, i ogród wzbudzają zazdrość... (bez złych skojarzeń, proszę) - szczerze podziwiam - przede wszystkim ogrom pracy i serce, które w to wkładasz

I dalie, i ogród wzbudzają zazdrość... (bez złych skojarzeń, proszę) - szczerze podziwiam - przede wszystkim ogrom pracy i serce, które w to wkładasz

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
Bardzo się cieszę, że moje dalie się podobają
niestety, liście od dołu podsychają, kwiaty szybciej przekwitają...
Ale bez dalii, ogród o tej porze byłby smutny.

Ale bez dalii, ogród o tej porze byłby smutny.
Pozdrawiam, Gabriel
Podsychanie liści dalii od dołu rośliny nie musi być spowodowane suszą - może to być objaw jakiejś choroby grzybowej - u mnie często dolne liście żółkną, dostają brązowych plamek i w końcu zasychają.
Ale u mnie gleba ciężka, gliniasta, a dalie są sadzone wciąż w tym samym miejscu. Myślę, że to jakieś choróbsko...
Ale u mnie gleba ciężka, gliniasta, a dalie są sadzone wciąż w tym samym miejscu. Myślę, że to jakieś choróbsko...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gabrielu - naprawdę ładna kolekcja .Dalie takie duże i zdrowe .
U mnie studnia wyschła
więc dalie dostają wodę tylko reglamentowaną .
U mnie studnia wyschła

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Piękne Gabrielu
nie widać po nich suszy. Moje niektóre się dziwnie wybarwiły, albo zakwitły niepełne.

Ta straciła podczas wichury dwa piękne pędy - wetknęłam w ziemię i zdaje się, ze nawet coś rośnie...

A nie wiem czy zauważyliście, ze młoda Gatsby zwija się na noc?

Jennie ukochał sobie nasz kociak i ciągle ją łamie...

Ta straciła podczas wichury dwa piękne pędy - wetknęłam w ziemię i zdaje się, ze nawet coś rośnie...

A nie wiem czy zauważyliście, ze młoda Gatsby zwija się na noc?

Jennie ukochał sobie nasz kociak i ciągle ją łamie...

Kasiu,
to na pewno nie jest Evelyn Rumboldt, która jest w kolorze fioletowo-purpurowym - ani też Milos Gala, która jest czerwona z białymi końcami... zaś Wanda's Capella jest żółta... i nigdy nie ma czerwonych przebarwień...
to na pewno nie jest Evelyn Rumboldt, która jest w kolorze fioletowo-purpurowym - ani też Milos Gala, która jest czerwona z białymi końcami... zaś Wanda's Capella jest żółta... i nigdy nie ma czerwonych przebarwień...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
O faktycznie Basiu - z Evelyn Rumbold nie ma nic wspólnego - muszę poczekać aż sie całkiem rozwinie i będziemy identyfikować, bo przyszło do mnie z numerem 425.
Co do dr Milosa to pierwszy kwiat wyglądał tak:

więc wydaje mi się, ze to przez te ekstremalne warunki stracił kolor końcówek. Zresztą kwiaty też są dziwne - takie przerośnięte. Aura im nie sprzyja.
Natomiast Wanda's Capella (miała zawieszkę nr 12) miała te przebarwienia tylko w pąku - nawet byłam zdziwiona, ze po rozwinięciu zrobiła sie całkiem żółta. Może to też wynik warunków pogodowych?
Co do dr Milosa to pierwszy kwiat wyglądał tak:

więc wydaje mi się, ze to przez te ekstremalne warunki stracił kolor końcówek. Zresztą kwiaty też są dziwne - takie przerośnięte. Aura im nie sprzyja.
Natomiast Wanda's Capella (miała zawieszkę nr 12) miała te przebarwienia tylko w pąku - nawet byłam zdziwiona, ze po rozwinięciu zrobiła sie całkiem żółta. Może to też wynik warunków pogodowych?
Kasiu,
być może to wszystko wina tegorocznej aury - niektóre z moich odmian też z trudem rozpoznaję, bo wyglądają dziwnie...
Cóż - "taki mamy klimat"...
być może to wszystko wina tegorocznej aury - niektóre z moich odmian też z trudem rozpoznaję, bo wyglądają dziwnie...
Cóż - "taki mamy klimat"...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara