Ketmia i jej zielony zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Ketmia i jej zielony zakątek

Post »

ELA widzę że Ci się lilak podoba?Masz jakieś plany co do tej odmiany bzu?
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdo, najpierw bym musiała znaleźć mu jakieś sensowne miejsce. Już 'Palibin? jest trochę upchany. :roll:

Maniolku
, brawo Ty! :) Ja jakoś dziwnie nie martwię się te te moje hortensje bukietowe. Przetwały zimę na tarasie niczym nie okryte, to już chyba nic gorszego je nie spotka :). Na jesień wkopię je na upatrzone stanowisko :).
A teraz zabrałam się za ukorzenianie różowej hortensji ogrodowej. Koleżanka przyniosła mi parę gałązek sprawdzonej odmiany. Już siedzą w doniczkach pod plastikowymi butelkami :). Zeszłego roku udało mi się ukorzenić dwie takie hortensje. Tylko , że one zimowały u mnie w domu. Jakoś mam opory rzucić je na głęboką wodę... :wink:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu gratulacje dla Ciebie i hortensji, że tak ładnie się ukorzeniły. :) Młodą hortensję ogrodową, po roku trzymania w garażu wsadziłam do gruntu i już jej nie zobaczyłam. Chyba w naszym klimacie jednak w donicy napewniejsze kwitnienie, choć Ty w cieplejszym rejonie jednak miszkasz. ;:108
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa. Moje hortensje na razie w donicach. Gdzieś czytałam, że lepiej się z nimi nie śpieszyć z wysadzaniem do gruntu. Natomiast na parapecie pojawiły się nowe hortensje do ukorzenienia. Siedzą sobie pod plastikowymi butelkami, a ja mam coraz większą nadzieję, że i te uda mi się rozmnożyć. :)

Jest tak ciepło, że w ogrodzie wszystko zmienia się w mgnieniu oka. To, co jeszcze parę dni temu było w rozkwicie, teraz już ma zwiędłe płatki . Tak ma się rzecz z rododendronami, które jeszcze niedawno pyszniły się kolorowymi kulami, a teraz już niestety... kwiaty przemijają.
Człowiek nawet nie zdąży wstawić zdjęcia, a to już historia.
'Blutopia' jeszcze kwiatki ma, ale już nie takie ładne.

Obrazek

Podobnie azalia NN

Obrazek

Teraz swoje 5 minut mają klematisy. Jeszcze nie wszystkie zaczęły zabawę w kolory.

'Nelly Moser'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Piilu'

Obrazek

'Pink Fantasy'

Obrazek

'Jan Paweł II', który wspina mi się wysoko po perukowcu i niełatwo go wypatrzeć

Obrazek

Miło spędza się czas na tarasie, gdzie kwitną m.in. moje przezimowane pelargonie. Nazywam je 'Alicja', od imienia osoby, która podarowała mi odnóżki. Wyjątkowa odmiana, łatwa w uprawie, mięsista i trwała.

Obrazek

Wraz z nią inne jednoroczne z moim ulubionym tytoniem na czele.

Obrazek

Obrazek

A także kupiona w Fuchsiahybrida odmiana 'Sofie Michiels'

Obrazek

Mój klon, który w zeszłym roku był taki sobie, a niektórzy nawet wieszczyli mu rychłe uschnięcie, jakoś doszedł do siebie :)

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże zakwitły niemal jednocześnie. Trochę się martwię, bo już na niektórych widzę plamy i w ruch poszedł opryskiwacz.

'Louise Odier'

Obrazek

'Arthur Bell'

Obrazek

'Friesia'

Obrazek

'Rosemary Harkness'

Obrazek

'Lila Wunder'

Obrazek

I jeszcze NNka, mam nadzieję, że dowiem się, co to za jedna :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotosik znowu działa, zdjęcia wróciły ;:3 . Czas wstawić następne!

'Rosemary Harkness'

Obrazek

'Eden Rose'

Obrazek

Obrazek

'Bonica'

Obrazek

'Gaujard'

Obrazek

'Bouquet Parfait?'

Obrazek

'Arthur Bell'

Obrazek

'Peace'

Obrazek

'Maria Curie'

Obrazek

'Rosarium Uetersen'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Elmshorn' + 'Bonica' + 'Maria Curie'

Obrazek

Obrazek

'Mozart'

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

;:oj Niezłą kolekcję róż nazbierałaś. Szczególnie podoba mi się Rosarium Uetersen. Szkoda, że nie mam na nią miejsca. Mozart też ładniutki...Powojnik, który pokazałaś jako Piilu wygląda raczej na Omoshiro...
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym 'Omoshiro' to możesz mieć rację :lol: . Muszę sprawdzić (w tym wątku jeśli już, bo tu cała moja wiedza). Piilu mam jeszcze w innym miejscu, a staram się nie dublować powojników z braku terenu.

Rosarium to moja najstarsza róża. Kupiłam ją w Tesco jako NN. Tutaj rozpoznana jako RU i to się zgadza. Może mieć już z 15 lat... Izo, nie wciśniesz już żadnej brameczki? :lol:

Teraz zaczynają kwitnąć bardzo obficie 'Heidetraum'. Nieżle zapowiadają się też moje dwie 'Larissy'...
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Elu pokaz różano powojnikowy pierwsza klasa :) jest co podziwiać, a klonik faktycznie ładnie odbił i wygląda bardzo ładnie :) a jak Twoje hortensje, mają pąki kwiatowe? bo z tego co pamiętam to również kupowałaś w zeszłym roku :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Mariusz, kupowałam w zeszłym roku i muszę powiedzieć, że czekam :).
W zeszłym roku kupiłam na rabatę łącznie 8 sztuk. Z tego przyszły 2 duże Red Wonder Everbloom, trzy małe You&me i kolejne trzy You&me tycie. Obecnie sprawa ma się tak, że te, które były tycie i wzbudziły trochę moje rozczarowanie, urosły spore i rokują na przyszłość. Z tych, , które były duże i drogie jedna wygląda przyzwoicie, natomiast druga walczy o przetrwanie podobnie jak pozostałe trzy, które były z tych mniejszych. Nie wiem, być może przyczynił się do tego mój pies, który sikał na nie zimą, a może po prostu są to delikatne odmiany. Te, które wyglądają najlepiej, rosną bliżej domu i może dzięki temu mróz im tak nie dopiekł.

Obrazek

Z tyłu za Forever doniczki z moimi małymi krzaczkami wyhodowanymi z patyczków (2 ogrodowe i 3 Vanille Fraise :) ).
Poniżej widać, jak wyglądają dwie hortensje Everbloom 'Red Wonder'. Jedna duża za chwilę będzie kwitnąć, druga właściwie dopiero odbija. Aż mnie korci, żeby złapać za łopatę i w to miejsce posadzić coś okazalszego, bo to przód domu. Ale nic... Czekam... ;:209

Obrazek

Mam jeszcze hortensje, które dostałam kiedyś na urodziny. Krzaczki mają już kilka lat i sądzę, że wreszcie spełnią moje oczekiwania. Ponadto kupiłam krzewy bukietowe i te też rosną obok tych urodzinowych, więc mam hortensjową ścieżkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj przymierzam się jeszcze do wkopania hortensji, którą dostałam na urodziny, bo ja jestem czerwcowa :). Torf kupiony, trochę popadało, więc czas to zrobić, nim roślina zacznie mieć w doniczce dość żywota :roll:

Obrazek

Co do klonika, to trochę od dołu podsycha, nie wiem, moze to zwykły brak wody? Zaczęłam go więcej podlewać.

A tu moje ulubione stokrotki afrykańskie, czyli jak je ostatnio nazwała pani w centrum ogrodniczym - ostki. Nie wiem, może osteospermum nie mogło jej przejść przez gardło :wink: .

Obrazek

Tu faktycznie powojnik 'Piilu'

Obrazek

'Mozart'

Obrazek

Obrazek

'New Dawn'

Obrazek

'Rumba'

Obrazek

'Haidetraum'

Obrazek

Obrazek

'Louise Odier'

Obrazek

'Ascot'

Obrazek

'Leonardo da Vinci'

Obrazek

'Schackenborg Castle'

Obrazek

'The Fairy'

Obrazek

Obrazek

'Rosarium Uetersen'

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

:wit Nie odzywałam się baaaardzo długo, ale różne zawirowania są i nadal mnie prześladują. Może uda się w tym roku a to niby tak niedaleko....
Ja w sprawie małej hortensji. Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że jednak warto pokusić się o wykopanie małej i dać ją na jakiś czas do doniczki, przy okazji sprawdzając korzenie. W doniczce - jeżeli korzenie są w porządku - powinna szybko nadrobić stracony czas i potem może znowu iść do gruntu. Tak ratowałam moje i sprawdziło się. Trzymam kciuki za powodzenie :D
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję, Krysiu ;:167 . To jest myśl! Ja jeszcze je poobserwuję, bo teraz widzę, że zaczynają się powiększać, więc może jakoś dadzą radę.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystkie zawirowania się wyprostują ;:3
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Witaj Elu!
Trafiłam do Ciebie tak jakos przypadkiem przegladając inny watek...i żałuje, że nie wczesniej.Jestem zauroczona Twoim kwieciem ;:215 ...Widze, że mamy sporo wspólnych "maniactw" typu hortensje,coraz bardziej wciagaja mnie róże i powojniki
i staram sie jak mogę by powiększać ich ilość ,ale bardzo mnie ogranicza powierzchnia mojej działki..niestety nie jest z gumy,
a lista "chciejstw" jeszcze długa.Oprócz wymienionych moja wielką miłościa sa lilie...własnie powoli zaczynaja swój spektakl...
Wkrótce rusza dalie:tutaj oprócz miejsca do kwitnienia brakuje mi miejsca do przechowywania,ale z tym moze sobie poradzę
zbierając nasiona...zobaczę w tym roku jak mi to wyszło bo mi pieknie powschodziły i ledwo je upchałam...Zobaczymy efekty!
Wszystko kwitnie tak szybko moze te dalie z siewu będa kwitły późnym latem i jesienią....
Obiecuję być stałym gościem choćiaż nie zawsze sie ujawnię... ;:196 i zapraszam do siebie
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Izo! :wit Ogromnie miło gościć Cię w moim niewielkim ogrodzie :).
Również walczę z ogrodem, jego rozmiarami i tym, że nie mogę mieć wszystkiego, co bym chciała. Chcę mieć wszystko, również trawnik, warzywniak, truskawki i dlatego tak ciężko jest te wszystkie chciejstwa ze sobą pogodzić.
Również lubię lilie, a zwłaszcza orientalne, za ich niesamowity silny zapach. Dalii mam w tym roku mniej. Stałym elementem u mnie są niewysokie dalie pomarańczowe. Kiedyś dosłałam je od mojej koleżanki z pracy, a one tak się zadomowiły, że mogłam je porozdawać kolejnym osobom. Slimaki bardzo je lubią, jak są młode i to jest największy kłopot. Ale jak już się przetrwa ten pierwszy moment, to potem już z górki. :).
W wolnej chwili zajrzę do Twojego Królestwa. Już nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę te wszystkie hortensje, różyczki i clematisy :).
Pozdrawiam. Ela
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Elu widzę, że u Ciebie podobnie z hortensjami jak i u mnie :) bo też brałem w zeszłym roku, moja romance you&me niestety chyba wypadła, tzn. odbiła ale później liście jej uschły, no nic zobaczymy co będzie :) Kwitnienia różane bardzo ładne u Ciebie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”