Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Kolekcja godna ;:180 . Podziwiam Cię Pracowita Pszczółko. Nie wiem, co "gorsze": dalie, czy róże... Przedstawicielkom obydwu gatunków nie można odmówić uroku i obydwa każą na efekt zapracować.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

O ludziska, ile Ty ich masz ;:oj Do wyboru , do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie :) Piękne.

A jak przezimowały? Bo moje dwie już zaczęły rosnąć w piwnicy i wsadziłam je do doniczek.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hobbystycznie,nie ma co,amatorska kolekcja :;230
Dajesz radę je wszystkie wykopać i wsadzać?Superwoman jesteś ;:215
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witajcie
Miło mi ,że podoba wam się moja kolekcja dali :wit
Zaczęło się od wspomniń z dzieciństwa. Bardzo podobało mi się stara odmiana o dużych herbacianych kwiatach :wit :wit :wit Do tej pory jeszcze jej nie znalazłam. Gdy wydaje się,że już jest osiągalna okazuje się, że potencjalny zbywca już jej nie ma :cry: I tak od kilku lat poszukuje mojej wymarzonej dali ;:108

Lidka
Dalie są piękne i rosną u mnie , to one mnie wybrały i mój ogród :tan

Dorcia
Miło mi , ale do królowej Daliowej to mi daleko . Kolekcja Pana Stanisława jest niedościgłym wzorem. Jest tylu wspaniałych kolekcjonerów dali i pasjonatów. Ja dopiero zaczynam. Ale miło mi gdy tak piszesz ;:138 Ach ta próżność :wit

Betusia

Może nie wszystko stracone. Ja dwa lata temu zapomniałam wykopać kilku dali i na drugi rok wzeszły i pięknie zakwitły
W tym roku zima kiepska , więc są duże szanse

Bea
Dziękuję , dalie są takie wdzięczne . Mają tyle odmian i form,że są w stanie zaspokoić nawet bardzo wybrednych .

Aniu
Z dalia sobie radzę ale róże, to mnie nie kochają :cry: Nie chcą rosnąć , nie chcą kwitnąć - mają fochy

Ewa
Ja muszę się zebrać w sobie i zajrzeć do piwnicy. Pobieżne oględziny wskazują na dobrą kondycję karp.

Tulap

Ja te dalie wykopuję przez kilka dni , segreguję nikomu nie dam dotknąć. Potem noszę do piwnicy układam i tylko wielgachne karpy pozwalam mężowi zanieść do piwnicy.
Wosną też mam co roić. Szykuję im nowe miejsca, ziemię a potem kilka dni sadzenia. I nikomu nie wolna ruszać moich dalijek

Teraz planuję sprawdzenie moich dali

ale już kupiłam nowe i może zakwitną zeszłoroczne grymaśnice co nie kwitły. I znowu poczuję dreszczyk emocji co z tego będzie. I co rano polecę na ogród sprawdzić co nowego ;:138 zakwitło, jakie niespodzianki
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanko, czy mogłabym już posadzić małe sadzonki dalii do doniczek i postawić w temperaturze około 15 stopni? Dostałam od teściowej malutkie kawałki karpy (to kobieta o wielkim ;:167 , więc już jednorocznymi maluchami się podzieliła) i chciałabym żeby urosły jak najwięcej. Czy podpędzenie w domu im pomoże, czy zaszkodzi? Mam jasne, niewykończone piętro, więc nikt by im nie dokuczał. Jeśli za wcześnie, to kiedy? Łapki swędzą, a Ty takie widoki serwujesz...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Aniu
Szczerze mówiąc to nie wiem . Ja wysadzam dorodne karpy w kwietniu, z małymi nie próbowałam. Może spróbuj je podpędzić w domu , skoro piszesz,że nikt im nie będzie przeszkadzał. Sama jestem ciekawa co z tego wyrośnie. Musisz im tylko trochę światła zapewnić , bo przy braku słońca wybujają w długie , wiotkie pędy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, wstrzymam się do marca, a później do donic. Z każdym dniem jest coraz więcej światła słonecznego, więc dwa tygodnie to sporo.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Aniu ja dwa lata temu też musiałam sadzić dalie w domu, bo mi mocno wyrastały po zimie. Troszkę miałam ganiania, bo do kwietnia przetrzymałam w domu, później wyniosłam pod folię, ale jak miały przyjść przymrozki to wnosiłam do domu. Taka zabawa w kotka i myszkę :wink: . Kwitły za to wcześniej.
Od tamtej pory już nie trzymam dalii, bo nie mam chłodnego pomieszczenia, gdzie mogłyby spokojnie zimować.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ojej, 4 kotki :shock: super , no widzę jakie to aniołki ;:306
No niezłe towarzystwo, pokazuj więcej :)
A kolekcję dali masz naprawdę przepiękną, co za kolory ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Żaneto jestem po raz pierwszy u Ciebie a to wszystko za sprawą dalii których masz dużo. Idę dalej zwiedzać ogród ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Dzisiaj byłam w piwnicy i przejrzałam dalie. Okazało się,że przezimowały w dobrym stanie.
Wczoraj szykowałam rabatę przed domem. W tym roku mam zamiar obsadzić ją kwiatami jednorocznymi

Aniu
Myślę,że masz dobry pomysł i tak jak pisze Daysy będziesz miała trochę ganiania ale zakwitną wcześniej

Karolinko

SAMA DOBRZE WIESZ ile radości może dać jeden psiak i a co dopiero 4 koty :D

Krystynka

bardzo zapraszam a dalie to takie hobby
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Mi dalie chyba nie przezimowały, ale nie miałam możliwoście trzymania ich na ganeczku, tak jak w ubiegłym roku. No trudno...
Ciekawe czy znajdziesz swą ulubioną dalię. Musi być na prawdę śliczna skoro poszukiwania trwają ;:215
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Żaneto. :D . U mnie dali jak na lekarstwo,a u ciebie taka kolekcja. :shock: . Sporo ich zgromadziłaś,co jedna to ładniejsza. ;:215 . Podobają mi się dalie. Niestety trzeba mieć gdzie przezimować a ja nie mam, przynajmniej w takiej ilości. ;:oj
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
u nas trochę popadało ale teraz wychodzi słoneczko. Już wysiałam pomidorki, które posadzę w szklarni i pierwsze kwiatki. Na nową rabatę pójdą cynie, cynie meksykańskie i lwia paszcza niska. Te już wschodzą . Na resztę nasion czekam

Bea
Ta dalia to jakieś 20 lat temu rosła w każdym wiejskim ogródku , potem nastała moda na nowe odmiany a ta zaginęła. Ja już mam namiar na posiadacza takiej dali , to okazuję się,że dana osoba już się jej pozbyła :cry:

Zenia
Ja na szczęście mam dużą piwnicę. I tam dalie dobrze zimują. dalie są piękną ozdobą ogrodu i nie są wymagające. Gdy kwitną , to całą paletą barw i są ulubionym miejscem spotkań okolicznych motyli. Jak przechodzę przez rabatę to podrywają się całe rzesze motyli. Takie konfetti różnokolorowe ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanko, czy swoje dalie podsuszasz przed przeniesieniem do piwnicy? Dostałam taka radę i nie wyobrażam sobie, gdzie miałabyś to robić ;:204 . Przyznam, że większość wrzuciłam na półkę w piwnicy i leżą tam po dziś dzień...
Pozdrawiam, Anna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”