Mój ogród na górce
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na górce
Kolekcja godna
. Podziwiam Cię Pracowita Pszczółko. Nie wiem, co "gorsze": dalie, czy róże... Przedstawicielkom obydwu gatunków nie można odmówić uroku i obydwa każą na efekt zapracować.

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
O ludziska, ile Ty ich masz
Do wyboru , do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie
Piękne.
A jak przezimowały? Bo moje dwie już zaczęły rosnąć w piwnicy i wsadziłam je do doniczek.

A jak przezimowały? Bo moje dwie już zaczęły rosnąć w piwnicy i wsadziłam je do doniczek.
Hobbystycznie,nie ma co,amatorska kolekcja
Dajesz radę je wszystkie wykopać i wsadzać?Superwoman jesteś

Dajesz radę je wszystkie wykopać i wsadzać?Superwoman jesteś

Witajcie
Miło mi ,że podoba wam się moja kolekcja dali
Zaczęło się od wspomniń z dzieciństwa. Bardzo podobało mi się stara odmiana o dużych herbacianych kwiatach
Do tej pory jeszcze jej nie znalazłam. Gdy wydaje się,że już jest osiągalna okazuje się, że potencjalny zbywca już jej nie ma
I tak od kilku lat poszukuje mojej wymarzonej dali
Lidka
Dalie są piękne i rosną u mnie , to one mnie wybrały i mój ogród
Dorcia
Miło mi , ale do królowej Daliowej to mi daleko . Kolekcja Pana Stanisława jest niedościgłym wzorem. Jest tylu wspaniałych kolekcjonerów dali i pasjonatów. Ja dopiero zaczynam. Ale miło mi gdy tak piszesz
Ach ta próżność
Betusia
Może nie wszystko stracone. Ja dwa lata temu zapomniałam wykopać kilku dali i na drugi rok wzeszły i pięknie zakwitły
W tym roku zima kiepska , więc są duże szanse
Bea
Dziękuję , dalie są takie wdzięczne . Mają tyle odmian i form,że są w stanie zaspokoić nawet bardzo wybrednych .
Aniu
Z dalia sobie radzę ale róże, to mnie nie kochają
Nie chcą rosnąć , nie chcą kwitnąć - mają fochy
Ewa
Ja muszę się zebrać w sobie i zajrzeć do piwnicy. Pobieżne oględziny wskazują na dobrą kondycję karp.
Tulap
Ja te dalie wykopuję przez kilka dni , segreguję nikomu nie dam dotknąć. Potem noszę do piwnicy układam i tylko wielgachne karpy pozwalam mężowi zanieść do piwnicy.
Wosną też mam co roić. Szykuję im nowe miejsca, ziemię a potem kilka dni sadzenia. I nikomu nie wolna ruszać moich dalijek
Teraz planuję sprawdzenie moich dali
ale już kupiłam nowe i może zakwitną zeszłoroczne grymaśnice co nie kwitły. I znowu poczuję dreszczyk emocji co z tego będzie. I co rano polecę na ogród sprawdzić co nowego
zakwitło, jakie niespodzianki
Miło mi ,że podoba wam się moja kolekcja dali

Zaczęło się od wspomniń z dzieciństwa. Bardzo podobało mi się stara odmiana o dużych herbacianych kwiatach

Lidka
Dalie są piękne i rosną u mnie , to one mnie wybrały i mój ogród

Dorcia
Miło mi , ale do królowej Daliowej to mi daleko . Kolekcja Pana Stanisława jest niedościgłym wzorem. Jest tylu wspaniałych kolekcjonerów dali i pasjonatów. Ja dopiero zaczynam. Ale miło mi gdy tak piszesz

Betusia
Może nie wszystko stracone. Ja dwa lata temu zapomniałam wykopać kilku dali i na drugi rok wzeszły i pięknie zakwitły
W tym roku zima kiepska , więc są duże szanse
Bea
Dziękuję , dalie są takie wdzięczne . Mają tyle odmian i form,że są w stanie zaspokoić nawet bardzo wybrednych .
Aniu
Z dalia sobie radzę ale róże, to mnie nie kochają

Ewa
Ja muszę się zebrać w sobie i zajrzeć do piwnicy. Pobieżne oględziny wskazują na dobrą kondycję karp.
Tulap
Ja te dalie wykopuję przez kilka dni , segreguję nikomu nie dam dotknąć. Potem noszę do piwnicy układam i tylko wielgachne karpy pozwalam mężowi zanieść do piwnicy.
Wosną też mam co roić. Szykuję im nowe miejsca, ziemię a potem kilka dni sadzenia. I nikomu nie wolna ruszać moich dalijek
Teraz planuję sprawdzenie moich dali
ale już kupiłam nowe i może zakwitną zeszłoroczne grymaśnice co nie kwitły. I znowu poczuję dreszczyk emocji co z tego będzie. I co rano polecę na ogród sprawdzić co nowego

- ASK_anulla
Żanko, czy mogłabym już posadzić małe sadzonki dalii do doniczek i postawić w temperaturze około 15 stopni? Dostałam od teściowej malutkie kawałki karpy (to kobieta o wielkim
, więc już jednorocznymi maluchami się podzieliła) i chciałabym żeby urosły jak najwięcej. Czy podpędzenie w domu im pomoże, czy zaszkodzi? Mam jasne, niewykończone piętro, więc nikt by im nie dokuczał. Jeśli za wcześnie, to kiedy? Łapki swędzą, a Ty takie widoki serwujesz...

Pozdrawiam, Anna.
Aniu
Szczerze mówiąc to nie wiem . Ja wysadzam dorodne karpy w kwietniu, z małymi nie próbowałam. Może spróbuj je podpędzić w domu , skoro piszesz,że nikt im nie będzie przeszkadzał. Sama jestem ciekawa co z tego wyrośnie. Musisz im tylko trochę światła zapewnić , bo przy braku słońca wybujają w długie , wiotkie pędy.
Pozdrawiam
Szczerze mówiąc to nie wiem . Ja wysadzam dorodne karpy w kwietniu, z małymi nie próbowałam. Może spróbuj je podpędzić w domu , skoro piszesz,że nikt im nie będzie przeszkadzał. Sama jestem ciekawa co z tego wyrośnie. Musisz im tylko trochę światła zapewnić , bo przy braku słońca wybujają w długie , wiotkie pędy.
Pozdrawiam
- ASK_anulla
Hmm, wstrzymam się do marca, a później do donic. Z każdym dniem jest coraz więcej światła słonecznego, więc dwa tygodnie to sporo.
Pozdrawiam, Anna.
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu ja dwa lata temu też musiałam sadzić dalie w domu, bo mi mocno wyrastały po zimie. Troszkę miałam ganiania, bo do kwietnia przetrzymałam w domu, później wyniosłam pod folię, ale jak miały przyjść przymrozki to wnosiłam do domu. Taka zabawa w kotka i myszkę
. Kwitły za to wcześniej.
Od tamtej pory już nie trzymam dalii, bo nie mam chłodnego pomieszczenia, gdzie mogłyby spokojnie zimować.

Od tamtej pory już nie trzymam dalii, bo nie mam chłodnego pomieszczenia, gdzie mogłyby spokojnie zimować.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojej, 4 kotki
super , no widzę jakie to aniołki
No niezłe towarzystwo, pokazuj więcej
A kolekcję dali masz naprawdę przepiękną, co za kolory

No niezłe towarzystwo, pokazuj więcej

A kolekcję dali masz naprawdę przepiękną, co za kolory

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Żaneto jestem po raz pierwszy u Ciebie a to wszystko za sprawą dalii których masz dużo. Idę dalej zwiedzać ogród

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Witajcie
Dzisiaj byłam w piwnicy i przejrzałam dalie. Okazało się,że przezimowały w dobrym stanie.
Wczoraj szykowałam rabatę przed domem. W tym roku mam zamiar obsadzić ją kwiatami jednorocznymi
Aniu
Myślę,że masz dobry pomysł i tak jak pisze Daysy będziesz miała trochę ganiania ale zakwitną wcześniej
Karolinko
SAMA DOBRZE WIESZ ile radości może dać jeden psiak i a co dopiero 4 koty
Krystynka
bardzo zapraszam a dalie to takie hobby
Dzisiaj byłam w piwnicy i przejrzałam dalie. Okazało się,że przezimowały w dobrym stanie.
Wczoraj szykowałam rabatę przed domem. W tym roku mam zamiar obsadzić ją kwiatami jednorocznymi
Aniu
Myślę,że masz dobry pomysł i tak jak pisze Daysy będziesz miała trochę ganiania ale zakwitną wcześniej
Karolinko
SAMA DOBRZE WIESZ ile radości może dać jeden psiak i a co dopiero 4 koty

Krystynka
bardzo zapraszam a dalie to takie hobby
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Mi dalie chyba nie przezimowały, ale nie miałam możliwoście trzymania ich na ganeczku, tak jak w ubiegłym roku. No trudno...
Ciekawe czy znajdziesz swą ulubioną dalię. Musi być na prawdę śliczna skoro poszukiwania trwają
Ciekawe czy znajdziesz swą ulubioną dalię. Musi być na prawdę śliczna skoro poszukiwania trwają

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Żaneto.
. U mnie dali jak na lekarstwo,a u ciebie taka kolekcja.
. Sporo ich zgromadziłaś,co jedna to ładniejsza.
. Podobają mi się dalie. Niestety trzeba mieć gdzie przezimować a ja nie mam, przynajmniej w takiej ilości. 

Witajcie
u nas trochę popadało ale teraz wychodzi słoneczko. Już wysiałam pomidorki, które posadzę w szklarni i pierwsze kwiatki. Na nową rabatę pójdą cynie, cynie meksykańskie i lwia paszcza niska. Te już wschodzą . Na resztę nasion czekam
Bea
Ta dalia to jakieś 20 lat temu rosła w każdym wiejskim ogródku , potem nastała moda na nowe odmiany a ta zaginęła. Ja już mam namiar na posiadacza takiej dali , to okazuję się,że dana osoba już się jej pozbyła
Zenia
Ja na szczęście mam dużą piwnicę. I tam dalie dobrze zimują. dalie są piękną ozdobą ogrodu i nie są wymagające. Gdy kwitną , to całą paletą barw i są ulubionym miejscem spotkań okolicznych motyli. Jak przechodzę przez rabatę to podrywają się całe rzesze motyli. Takie konfetti różnokolorowe
Pozdrawiam
u nas trochę popadało ale teraz wychodzi słoneczko. Już wysiałam pomidorki, które posadzę w szklarni i pierwsze kwiatki. Na nową rabatę pójdą cynie, cynie meksykańskie i lwia paszcza niska. Te już wschodzą . Na resztę nasion czekam
Bea
Ta dalia to jakieś 20 lat temu rosła w każdym wiejskim ogródku , potem nastała moda na nowe odmiany a ta zaginęła. Ja już mam namiar na posiadacza takiej dali , to okazuję się,że dana osoba już się jej pozbyła

Zenia
Ja na szczęście mam dużą piwnicę. I tam dalie dobrze zimują. dalie są piękną ozdobą ogrodu i nie są wymagające. Gdy kwitną , to całą paletą barw i są ulubionym miejscem spotkań okolicznych motyli. Jak przechodzę przez rabatę to podrywają się całe rzesze motyli. Takie konfetti różnokolorowe

Pozdrawiam
- ASK_anulla
Żanko, czy swoje dalie podsuszasz przed przeniesieniem do piwnicy? Dostałam taka radę i nie wyobrażam sobie, gdzie miałabyś to robić
. Przyznam, że większość wrzuciłam na półkę w piwnicy i leżą tam po dziś dzień...

Pozdrawiam, Anna.