Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Vaster u siebie w wątku wstawiłam zdjęcia borówek robione dzisiaj.Zerknij sobie jak wygląda borówka cięta mocno-ile ma świeżych gałęzi z krótkopędami owoconośnymi a ile ma borówka cięta słabiej-pędy ze starości to aż jej pozieleniały... :(
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne masz krzewy, wg. mnie to one nie są jakoś mocno cięte, raczej chyba normalnie. Mocno cięte to były moje jabłonie :) Moje młode borówki są z kolei brązowe :) Może brązowo-bordowe. U mnie liście do tej pory wiszą na niektórych krzakach (tych świeżo zasadzonych). Starsze przeciąłem chyba pierwszy raz w tym roku, miały sporo drobnych owoców. Z wyciętych gałązek zrobiłem sadzonki i próbowałem ukorzenić. Ziemia jest raczej piaszczysta i nie była niczym wzbogacana. W tym roku na wiosnę dopiero mam zamiar troszkę ją użyźnić i zakwasić. Świeżo sadzone borówki posadziłem w dołkach z przygotowaną ziemią (torf kwaśny/trociny sosnowe/ziemia). Posadziłem w workach 240l (zrobiłem dziurki w dnie). Miejsce gdzie rosną jest mocno nasłonecznione i przewiewne, gleba to w zasadzie piasek (30 cm to żyzna ziemia). Dlatego właśnie zasadziłem je w workach.

Ciekaw jestem Waszej opinii na temat chemii którą "zbawiła" tego plantatora z filmiku. Dla mnie brzmi to trochę jak reklama środków chemicznych, we wcześniejszych filmikach zachwala znowu inne. To co potem jemy nie wiele ma chyba wspólnego ze zdrowiem.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Vaster ten krzew który ma pozieleniałe gałęzie to jest słabiej cięty,pozostałe tnę każdej wiosny-wycinam pędy połamane po zimie,cienkie,krzyżujące się.Borówka po cięciu wypuszcza dużo młodych pędów które owocują już w następnym roku.
vaster
50p
50p

Post »

Ja swoje ciąłem w sierpniu, tuż po owocowaniu. Chciałem spróbować ukorzenić gałązki. Wypadałoby to cięcie powtórzyć.
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Borówkę ukorzeniać lepiej z sadzonek zielnych,które tniesz w momencie dojrzewania pierwszych jagód w gronach u odmian w czesnych.Wypada to ok czerwca-połowy lipca
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Nie posiadam plantacji więc chemii nie muszę używać,borówki u mnie rosną zdrowo,poza tym jedzą je moje dzieci :wink:. Jedyne co je łapie to poparzenia słoneczne gorącą wiosną,ale szybko dochodzą do siebie
Pozdrawiam. Ewa
vaster
50p
50p

Post »

Marzenka79 pisze:Borówkę ukorzeniać lepiej z sadzonek zielnych,które tniesz w momencie dojrzewania pierwszych jagód w gronach u odmian w czesnych.Wypada to ok czerwca-połowy lipca
Niestety za późno się za to wziąłem. Ale nie wykluczam niewielkich sukcesów (w zależności od tego co przezimuje).
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Zapomniałam Ci napisać,że zielne sadzonki borówki ukorzeniać w podgrzewanym podłożu,np kable grzejne.
vaster
50p
50p

Post »

Myślałem o wykonaniu ukorzeniarki. W ubiegłym roku zadanie spełniło trzymanie sadzonek w tunelu foliowym (zobaczymy jak przezimują). Kluczową sprawą jest utrzymanie temperatury podłoża ok. 22 stopni.
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Nie ukorzeniarki tylko mnożarki,i nie 22 ale co najmniej 25-28 stopni.
vaster
50p
50p

Post »

Na forum o winoroślach nazywają to ukorzeniarką, zresztą ważniejsze od tego jak się nazywa jest to jak działa. Natomiast co do temperatury, byli tacy, którzy podawali że wystarczy 18*C - mowa o podłożu (też uważam że to mało). Ile u mnie było, nie wiem - wypadło ok. 10% w tej fazie. Ile zostanie po zimie? Nie wiem.
Pozdrawiam
vaster
50p
50p

Post »

Zdjęcia sadzonek ok miesiąc "po" (wykonane 17 września), jak widać nie wszystkie przetrwały:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

W jakim podłożu ukorzeniałeś?
vaster
50p
50p

Post »

Torf kwaśny + ziemia z ogródka (ze względu na koszty).
Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

250 litrów czystego torfu to koszt 28 zeta,nie dziw się,że nie będą ukorzenione...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”