Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Paula!

Pomidorki jak z obrazka.Gratuluję.

Przyglądałam się dzisiaj swoim pomidorkom.Siedzą bidulki w kubkach w folii.Pogoda taka jak wszędzie.Deszcz pada od południa.Na noc okrywam agrowłókniną.Mam sporo różnych odmian.
Niektóre mają zielone liście z wierzchu a pod spodem ciemno czerwone.
Zwalić winę na pogodę nie mogę, mam też 8 szt pomidora tajlandzkiego od Danusi.Wszystkie jak jeden całkiem zielone.
I tak sobie myślę dlaczego taka różnica.Posadzone w takim samym podłożu,podlewane i dokarmiane tym samym a jednak inne.
W czym tkwi zagadka.

Może ma ktoś z forumowiczów tego pomidorka też takiego jak moje?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jedyne co tak na szybko mi przychodzi do głowy, to to że są to odmiany generatywne :) Jakiś czemu czytałem artykuł o jakichś nowych odmianach generatywnych, które potrzebują troszkę inny stosunek NPK od pozostałych :) Może faktycznie i tak jest z kilkoma odmianami, które Ty posiadasz, przez co mają za dużo azotu i blokuje dostęp fosforu, stąd z kolei przebarwienia na spodzie liści :wink:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PaulaPola pisze:forumowicz ja bym chciała Cię zapytać czy pasowo rzędowy system sadzenia w gruncie, sprawdzi się jeśli co któryś pomidor będzie na 2 pędy puszczony?
Ja tak sadzę swoje 2 na 1 i w niczym to nie przeszkadza, więc dlaczego u Ciebie miałyby być jakieś problemy ?.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błażeju!

Tylko,że nie mam żadnych nowych odmian generatywnych.Przeważnie są to krzyżówki Ani kozuli.
Wracałam do starych wątków (tych z poradami Ani) i nic nie znalazłam.Gdzieś było o tym napisane.Pamiętam,że czytałam ale odnależć nie mogę.
Nawet diagnostyka w Skierniewicach nie pomogła.Przekarmione to one na pewno nie są.Raczej odwrotnie.A może po prostu mają za zimno lub taka ich uroda.
Niemniej dziękuję za opinię.
Jutro w dzień sprawdzę,które to są.
Policzyłam teraz 74 odmiany.Chyba zwariowałam.
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy skomentowali mój ostatni post.
Dla zwięzłości, nie cytuję wypowiedzi.

Szansa, darbo - w następnych postach, odnoszących się do jakości rozsady,
przekażę najważniejsze informacje dotyczące sposobu przygotowania sadzonek.

zenmach - bardzo dziękuję za miłe słowa. W nagrodę nie komentuję propozycji.

jokaer - namiot kupiony 30 lat temu.

Pyxis - dla mnie jedyną zaletą sadzenia dwóch pomidorów przy jednym paliku
jest zwiększenie plonów z metra kwadratowego.

Poniższe zdjęcie przedstawia pomidory po rozsadzeniu.

Obrazek

Paliki są umieszczone w pasach o dwóch rzędach w rozstawie 80x80. Ostatni pas ma trzy rzędy.
Pomiędzy pasami ścieżki po 90 cm. Moją intencją jest prowadzenie pomidorów na dwa
lub trzy pędy w przypadku pojawienia się pędu odziomkowego.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Aaaa, czyli intencja nie jest wczesniejszy plon, tylko jego wielkosc. To nieco inne podejscie.

U siebie rozwazalem taka wlasnie opcje i na moim skromnym "poletku" wyszlo, ze stosujac taka metode "blizniacza" po korekcie odleglosci nasadzen zyskam w porywach 4 krzaki (z 32 na 36 szt). To w sumie logiczne (mam na mysli zysk niewielki albo zaden), bo tak samo mozna zagescic rosliny na danej powierzchni stosujac system 1:1. Potrzeba tylko wiecej podpor. Miejsca nie przybedzie, bo same podpory niewiele go zabieraja.

BTW: Rzosade masz naprawde "zdrowa". Az milo popatrzec. :)
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Dzięki za nagrodę, ale nie o to mi chodziło, to forum jest po to by wyjaśniać niejasności a nie o to by je przemilczeć. Moim zdaniem sadzonki są super ale 50 procent korzenia zostało po wykopaniu w ziemi, więc dobrze jest zakopać te sadzonki głębiej by wypuściły korzenie przybyszowe. Oczywiście to twoje krzaki i robisz co chcesz, ale chwaląc się na forum dopuszczasz też jakieś ''ale''. Dla przykładu moje sadzonki mają o połowe mniejszą mase zieloną ale korzenie są bardziej zagęszczone ponieważ były ograniczone doniczką, a twoje poszły w ''świat''. A z sadzonkami jest jak z facetami '' nie liczy się góra a korzeń'' :oops: :uszy
Jednym słowem krzak za duży do korzenia, i brawo dla producenta że te złączki plastikowe wytrzymały 30 lat
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dostałam z akcji pomidor Bawole serce z Bułgarii bodajże od Maragi, rośnie pięknie jest krępy o grubych liściach i wygląda jak typ wegetatywny zupełnie nie przypomina pozostałych serc a mam ich 5 odmian. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym pomidorem?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Moje pomidory przy waszych to okazy nędzy i rozpaczy, zaniedbałam je za rzadko podlewałam i się zrobiły takie marne nie wiem co z nich będzie czy dojdą do siebie, a były takie piękne ;:223
Nie wiem czy je wysadzać dziś taka brzydka pogoda.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

whitedame!

Te pomidorki miałam u siebie 2 lata temu.Były od Daruska.Jak dobrze pamiętam owoce bardzo smaczne.Krzak też raczej solidny.Miałam tak jak teraz bardzo dużo różnych odmian.W tym roku mam zanotowane,że są 2 sadzonki.Poszłam sprawdzić jak wyglądają,niestety musiałabym przejrzeć wszystkie kubki po kolei.Może po południu je odnajdę i zrobię zdjęcia.
mizuba
100p
100p

Post »

Pyxis - w 100 procentach masz rację. Mój sposób sadzenia nie jest intensywną uprawą.
Rozstaw palików 80x85 jest luksusowy dla roślin, ale nie zapewnia dużej wydajności z metra
kwadratowego. Rozplanowanie plantacji gwarantuje najlepszą możliwą jakość pomidorów
deserowych i zwiększenie wydajności pomidorów przerobowych i koktajlowych przy 77
prętach ( ze 120, jakie kupiłem na prezent teściowi ponad 30 lat temu). Ja mieszkam 20 km
od działki i to powoduje, że moje pomidory co roku "wybijają się na niezależność".

zenmach - logicznie rozumując masz w pełni rację. Jednak instynkt pomidoromaniaka
wyrobiony w czasie bardzo długiej, ponad półwiecznej zabawie z pomidorami, ostrzega mnie,
że ten sposób postępowania zniszczy efekty pracy włożonej w przygotowanie rozsady. Rozsada
"kopana", posadzona z pokazaną na zdjęciu ilością ziemi w "błoto", nigdy nie traci ani na moment
turgoru (żaden listek nie obwiśnie). Pomidory bardzo szybko regenerują system korzeniowy.
Zahamowanie wzrostu trwa maksimum 3 dni.
Usunięcie trzech dolnych liści oznacza potraktowanie rozsady, ocenianej na klasę jakości
"dobry plus", jako rozsady "wybiegniętej". Posadzenie jej głęboko zmusi roślinę do wytworzenie
przybyszowych korzeni przypowierzchniowych. Potrwa to co najmniej 3 tygodnie. O tyleż też
opóźni się cała wegetacja rośliny (zrzucenie kwiatostanów, wznowienie wzrostu, ponowne
zakwitnięcie, itd.). W skrajnym przypadku można stracić cały plon, bo okres owocowania przypadnie
w sierpniu - w czasie maksymalnego nasilenia ZZ.
Reasumując, przy przygotowaniu rozsady "cała para pójdzie w gwizdek"
Pozdrawiam, Jurek
mizuba
100p
100p

Post »

Re Postu: Klasy jakości rozsady, uprawa w gruncie

Nareszcie jest po zimnej Zośce. Jak Polska długa i szeroka trwa sadzenie rozsady pomidorów
w gruncie. Po rozprostowaniu kolan osłabionych wykonaniem kilkuset przysiadów i ogarnięciu
dumnym wzrokiem przygotowanego zagonu, proponuję zastanowić się nad odpowiedzią na
pytanie: czy rozsada, którą właśnie posadziłem była najwyższej możliwej jakości, bo
taką każdy pomidoromaniak chciałby przygotować i posadzić.

Każdy wie, że dobra rozsada powinna być zdrowa, krępa (nie wybięgnięta) i dobrze zahartowana.
Jednak to według mnie chyba jest za mało.

Żeby ułatwić ocenę własnych sadzonek pomidorów, poniżej proponuję przyjęcie klas jakości
rozsady, na podstawie jej cech morfologicznych i w oparciu o szkolny system ocen:

Klasa 'Premium' - sadzonka posiada widoczne wykształcone pomidory w różnych
fazach wzrostu. Ocena celująca (6).

Klasa 'Bardzo dobra' - roślina posiada rozwinięty (kwitnący) kwiatostan
pierwszego piętra. Ocena bardzo dobra (5).

Klasa 'Dobry plus' - flanca posiada dobrze widoczne pąki kwiatowe
w zaawansowanym rozwoju. Ocena dobry plus (4.5).

Klasa 'Dobry' - pomidor posiada wykształcone cztery międzywęźla i zaczątki
formowania się kwiatostanów (kwiatostany słabo widoczne). Ocena dobry (4).

Klasa 'Dość dobry' - rozsada wykształciła trzy międzywęźla. Brak zaczątków
kwiatostanów. Ocena dość dobry (3.5).

Klasa 'Dostateczny' - Faza rozwoju rośliny wcześniejsza niż obserwowana
w klasie Dość dobry. Ocena dostateczny (3).

Klasa 'Niedostateczny" - sadzonki bardzo młode, chore. Ocena niedostateczny (2).

Uwagi:
Klasa Premium nie jest osiągalna na masową skalę ze względów ekonomicznych.

Sadzenie (wyprodukowanie) sadzonek w Klasie Bardzo dobra, według mojej opinii,
powinno być celem każdego pomidoromaniaka
.

Do zaakceptowania są rośliny w klasach Dobry, Dobry plus i Bardzo dobry.

Choroba aklimatyzacyjna, występująca u nie zahartowanych sadzonek, może przenosić
flance do klas niższych. Przy 100 procentowym nasileniu choroby adaptacyjnej, może
ona zdegradować sadzonkę z klasy Premium do klasy Niedostateczny. Niestety,
dowiadujemy się o tym dopiero po wysadzeniu roślin na miejsce stałe.
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Mizuba ale nic nie piszesz jak udało Ci się na odległość 20 km wyhodować taką dorodną, rwaną rozsadę, przy tak kapryśnej pogodzie ;:oj
Napisz kiedy siałeś, kiedy poszły do gruntu, czy na oborniku końskim/ciepło/, ile warstw okrywowych miały? No i ta odległość. Więcej osób by tak uprawiało , nie mając całego tego bałaganu w mieszkaniu.
Ja bym je rzadziej posadziła w tym tuneliku aby dostarczyć im więcej światła. Sąsiedzi mogą dostać mniej. :wink:
Laki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2014, o 23:08

Post »

Witam na forum . Chcę na działce posadzic 10 szt. pomidora. Na ten cel mam 5m2 ziemi , jest to okrag. Miesiąc wcześniej ziemie przekopalem z 10kg obornika i 10kg kompostu (trochę późno). Zakupiłem wczoraj sadzonki pomidorów polnych, trzy gatunki na próbę : Ghana, Polbig, Hektor . Sadzonki chce najpierw opryskac miedzianem (4g na 1l wody). Tydzień po wysadzeniu chcę podlać rośliny saletrzakiem , (mam też mocznik, saletre amonowa, superfosfat, siarczan potasu, wapno kredowe). Chcę wokoło pomidorów postawić metrowy parawan z folii bez zadaszenia. Moje pytania do Was: czy roslinki będą miały na razie dość papu (nie znam parametrow gleby)? Czy pomysł z folią nie zaszkodzi im ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Laki
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Laki pisze: Chcę wokoło pomidorów postawić metrowy parawan z folii bez zadaszenia.
Wg mnie pomysł z folią raczej nietrafiony. Pomidor potrzebuje przewiewu, wiatru, by liście po deszczu poobsychały a przede wszystkim by zapyliły się kwiaty. Jeśli zrobisz takie zacisze to szarą pleśń masz jak w banku. To już lepiej daszek z folii i ewentualnie jeden bok zasłonięty.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”