Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Ambo-pięknie!Ja mam jeszcze czarno białe zdjęcia z tej trasy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu faktycznie interesujący wyjazd - ja też się wybieram, ale na razie tylko wybieram!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krakowianki dwie mnie odwiedziły ;:138
Ewo i Marysiu - ja od dawna marzyłam o takiej wycieczce, a tak na poważnie to przymierzałam do takiego wyjazdu się od trzech lat. No i się udało! Nawet pogoda sprzyjała. Padało podczas jazdy autokarem i troszkę na Rossie, a potem było coraz ładniej i temperatura była taka sprzyjająca zwiedzaniu. Dawno nie byłam na żadnym dalszym wyjeździe - pewnie dlatego tak się cieszę.
U mnie na działce robi się coraz bardziej jesiennie. Astry kwitną i pierwsze zimowity pokazały kwiatki. Jutro obfocę, bo dzisiaj głównie z konewką latałam i podkarmiałam moje ogórasy bo im listki żółkną....Podsypałam je mieszanką dwuletniego kompostu wymieszanego z kilkuletnim obornikiem, który faktycznie zamienił się już w próchnicę. Zobaczymy, czy wyciągną jakieś wnioski z tego mojego działania...

Mieczyki...i róża

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

;:oj ;:oj :shock: Powalił mnie te piuerwszy z lewj mieczyk ;:65 ;:65
Jestem cały czas na forum-ale tylko obserwator :wink: .Remont,praca ,upały -Nie mam siły na nic.Czasu też niezbyt wiele ,to i wątki muszą poczekać. ;:131 Poprawie się jednak wkrótce. :oops:
Cieszę sie ,że pieknie kwitna wilce-nasionka mieszałam i wyszło jak wyszło :? .
U mnie w ogrodzie ziemia spalona i kwiaty też . ;:145 .Nie miałam już siły na dzwiganie wiader.Dalej nic nie pada-już drugi miesiąc. ;:223
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Że też takie piękne mieczyki nornicom nie smakowały. ;:oj
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wycieczka fantastyczna.Miałaś co podziwiać. Liczę, że narobiłaś sporo zdjęć i będziesz je zimą pokazywała.
Co do tych stoisk z cebulkami na Jarmarku to już po powrocie do domu żałowałam, że nie skusiłam się na cebule szachownic. Były duże i zdrowe w okazyjnej cenie :evil:
Ogóreczek smacznie wygląda. U mnie tylko pomidory. Może w przyszłym sezonie skuszę się na jedną, dosłownie jedną sadzonkę...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-i na tych piachach w susze tak piękne mieczyki?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Bardzo ciekawe zdjęcia z wycieczki :D . Dzięki nim sięgnęłam do internetu, żeby poznać chociaż wirtualnie te miejsca. Widać, że działka podczas nieobecności Gospodyni radziła sobie dzielnie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anka93 - wiesz, to faktycznie najciekawszy mieczyk, który zakwitł w tym roku. Mnie się też bardzo podoba.
Wilcami się nie przejmuj. Te niebieskie są zjawiskowe, ja mam niewiele błękitnego kwiecia na działce a to taki cudny kolor!
Współczuję suszy. U nas trochę popadało jakieś dwa tygodnie temu i nawet grzyby się pokazały. A teraz znowu sucho. W lesie chrzęści pod nogami, a w ogrodzie wszystko marnieje. Najbardziej szkoda mi ogórków, które nie mogą dojść do siebie po mojej kilkudniowej nieobecnosci. Chyba je rozpieściłam, podlewając 2-3 razy dziennie..

.
constancja pisze:Że też takie piękne mieczyki nornicom nie smakowały. ;:oj
No wiesz......jak możesz ;:145 Ofiarą tych potworów padły naprawdę prześliczne kwiatuszki ;:145
To są smętne resztki...Ale dobrze, że w ogóle coś zostało. A na przyszły rok i tak sobie kupię nowe u Anitki, tylko sadzić będę w innych miejscach dla zmylenia przeciwnika - i już!

Izo - zdjęć mnóstwo, bo przecież nie wiadomo, czy jeszcze kiedyś tam pojadę. Chociaż mam ochotę nie powiem. Taki krótki wypad zawsze pozostawia niedosyt. Zdjęcia na pewno pokażę, tylko nie wiem czy ten wątek to dobre miejsce. Muszę nad tym pomyśleć....
Ogórki ucierpiały podczas mojej nieobecności - ale i tak warto było! Nawet gdyby teraz całkiem padły to i tak co zjadłam to moje :tan

Ewo - tam gdzie rosną mieczyki, gleba wzbogacona kompostem, kupowaną ziemią w workach a nawet gliną wykopaną w okolicy i przywiezioną taczkami. Ponadto podlewane systematycznie gnojówka z obornika. Być może to przyczyniło się do inwazji nornic, bo tam na pewno pokazały się dżdżownice. Za to pięknie rosną tam astry - samosiejki z ubiegłego roku. Tak więc w przyszłym roku planuję tam same jednoroczne rośliny. Wiosną bratki, późnym latem astry. Muszę tylko wymyślić co będzie pomiędzy.... ;:24 Może goździki kamienne?
A może coś mi podpowiecie?

Kaniu
- to naprawdę piękne miejsca, związane z naszą historią...Tak długo były niedostępne nawet dla tych, którzy tam właśnie mają swoje korzenie. Moja ( przyszywana) Babcia Ola zawsze mówiła - jak bardzo chciałaby chociaż raz jeszcze zobaczyć Matkę Boską Ostrobramską. Nie dożyła takiej możliwości...a ja mogłam się tam za nią pomodlić....

Chciałam zdjęcia wstawić ale nic z tego :evil: trudno! Idę robić rewolucję koło kranu - mojej zmory :?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc była to podróż również sentymentalna. Pięknie. Chętnie zobaczę więcej zdjęć z Twojej podróży (daj znać gdzie będzie je można zobaczyć). Chociaż to jest forum ogrodnicze, to bardzo interesujące są zdjęcia nie tylko roślin. W jakimś wątku widziałam na przykład bardzo ciekawe zdjęcia ze Szkocji. Twój wątek z wędrówek po Trójmieście też bardzo lubię :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196 miałaś ciekawą wycieczkę. ;:oj
Myślę, że kilka zdjęć z takiego wyjazdu nawet w tym wątku nie zaszkodzi. Ale chętnie obejrzę, gdziekolwiek je wstawisz.
Mieczyki zachowały Ci się bardzo piękne. ;:138 Takich kwiatków nie widziałam w sklepach.
Mój sąsiad też, kiedy zauważył, że rozkładam obornik , ostrzegał mnie przed nornicami. na razie jakoś widać nie sadzę smacznych cebul. :;230 A może trudno dostać się im do doniczek z cebulami tulipanów ?
W tym roku jakoś nie mam ochoty na sadzenie w doniczkach. Nie wiem, może się jeszcze zmobilizuję. :?:
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - a wiesz, że ja właśnie o tym( takim?) wątku myślałam. Też oglądałam zdjęcia ze Szkocji - tylko nie pamiętam gdzie :(

Krysiu
- te fotki z wycieczki to już pewnie wtedy jak wrócę do Gdańska.Tutaj wstawianie zdjęć to droga przez mękę :evil:
Moje tulipany zostały zeżarte w 90% :evil: ale były posadzone bez żadnych osłon.
Pochwalę się tym co zrobiłam wczoraj w okolicy mojego kranu. Nie jest to do końca to o co mi chodzi. Mnie się marzy taki ceglano-kamienny murek, a na nim zamontowany jakiś fajny kran. Ale na razie to mało realne. Mam taki folder - "Kran inspiracje" i tam wklejam sobie różne fajne rozwiązania. To co zrobiłam - to tylko uporządkowanie bałaganu.

Przed

Obrazek

w trakcie

Obrazek

Aktualnie

Obrazek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

No kawałek robotyMarysiu za Tobą ;:224 ;:224 ;:180 ,kranik z otoczką bardzo estetycznie wygląda.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda bardzo ładnie ;:138 a mając bardzo podobne rozwiązanie przy studni dodam jeszcze, że jest to również niezwykle praktyczne. Woda nigdy nie stoi w postaci kałuż a człowiek nie ma pochlapanych nóg. Na pewno murek też kiedyś powstanie i będzie już w ogóle przepięknie :D . Tam w tle jest dzika róża, prawda?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo Amba!Nie ma błota,jest efektowna mozaika kamienna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”