Zielona ferajna
Re: Zielona ferajna
Śliczna sesja rozwijających się kwiatów 
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super fotki ci wyszły tych pięknych kwiatów
i życzę z całego serducha żebyś już nie musiała widzieć murów szpitalnych 
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Henryku, Tesiu, Alenko, Kasiu, Amaro, Justus, Paulinko, Bergamotko, Jasiu, Magdo, Agnisiu, Trzynastko, Emmo dziękuję
Alenko zawsze od jednej się zaczyna... ale na jednej się nie kończy
Olku ze wszystkich kolorów najbardziej spodobał mi się właśnie ten
Arku dziękuję
Trzeba coś robić, inaczej za dużo jest czasu na myślenie... A to na zdrowie nie wychodzi
sangwinario dziękuję i zapraszam
Słonko dziś łaskawie pokazało buźkę więc w końcu mogłam zrobić zdjęcia - po kolei wszystko: nowości, przyrosty, kolejne bukiety... Dzisiaj nowości.
Poszłam sobie dzisiaj po większą osłonkę dla storczyka (po przesadzeniu nie mieścił się do żadnej). Wróciłam z osłonką i paprotką
Właściwie to 3 rośliny i to 2 różnych gatunków... Ktoś może mi coś o nich napisać? Bo na doniczce nic

Nowość-nie-nowość, czyli kolejna fittonia z Biedry kupiona jeszcze w lipcu - kwitła wtedy, ale że to było tuż przed pójściem do szpitala, nie zdążyłam zrobić zdjęć

Już jakiś czas temu mój tata obiecał mi szczepki roślin, które ma u siebie. Spodziewałam się sansewerii i oxalisa, dostałam sansewerię i kliwię. Zupełnie nie mam pojęcia co z nią zrobić
Roślina od której pochodzi ta cebulka jest już w naszej rodzinie jakieś 15 lat - o ile mojej mamie nie chciała zakwitnąć, mojemu tacie kwitnie regularnie

No i kolejna sanseweria
Właściwie to jest Wielki Powrót - mniej więcej w tym samym czasie co kliwia, przybyła do nas kradziona z przychodni pierwsza odnóżka tej rośliny
Po kilku latach wyhodowaliśmy kilka egzemplarzy, niektóre pokaźnych rozmiarów (sama roślina ponad metr...). Potem większość
bo już nawet w donicy nie mogły się utrzymać. Jednak mój nieoceniony tata ocalił 1 czy 2 roślinki - właśnie od nich pochodzi ta odnóżka. Historia zatoczyła koło, sanseweria wraca na stare śmieci

Alenko zawsze od jednej się zaczyna... ale na jednej się nie kończy
Olku ze wszystkich kolorów najbardziej spodobał mi się właśnie ten
Arku dziękuję
sangwinario dziękuję i zapraszam
Słonko dziś łaskawie pokazało buźkę więc w końcu mogłam zrobić zdjęcia - po kolei wszystko: nowości, przyrosty, kolejne bukiety... Dzisiaj nowości.
Poszłam sobie dzisiaj po większą osłonkę dla storczyka (po przesadzeniu nie mieścił się do żadnej). Wróciłam z osłonką i paprotką

Nowość-nie-nowość, czyli kolejna fittonia z Biedry kupiona jeszcze w lipcu - kwitła wtedy, ale że to było tuż przed pójściem do szpitala, nie zdążyłam zrobić zdjęć

Już jakiś czas temu mój tata obiecał mi szczepki roślin, które ma u siebie. Spodziewałam się sansewerii i oxalisa, dostałam sansewerię i kliwię. Zupełnie nie mam pojęcia co z nią zrobić

No i kolejna sanseweria

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- AliWas
- 500p

- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Śliczna, zdrowa paproć ale ja akurat na nich się nie znam
Ja również mam Cliwię, od jakiegoś miesiąca, dostałam ją już bardzo dużą. Stoi na ławie pośrodku pokoju, naprzeciw dużego okna (ma mocno rozproszone światło) i rośnie, wypuszcza nowe liście
Brawa dla taty za ocalenie Sansewerii
To miło, że roślinka przetrwała i nadal będzie w rodzinie.
Niech się rozrasta zdrowo.... bo w górę już nie musi... 
Ja również mam Cliwię, od jakiegoś miesiąca, dostałam ją już bardzo dużą. Stoi na ławie pośrodku pokoju, naprzeciw dużego okna (ma mocno rozproszone światło) i rośnie, wypuszcza nowe liście
Brawa dla taty za ocalenie Sansewerii
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- ellcia
- 500p

- Od: 12 lis 2012, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja do tej paprotki zanogcicy gniazdowej miałam dwa podejścia - oba nieudane, twoja jest piękna...
Fitonia

Fitonia
- Blueberry

- Kontakt:
Alinko zobaczymy jak się dogadam z kliwią
A sansewerie rosły i wszerz, i wzdłuż, ale wzdłuż bardziej
Ellciu dziękuję
ona jest piękna bo wczoraj ją ze sklepu przytachałam, zobaczymy jak będzie za jakiś czas 
Ellciu dziękuję
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Malachitek
- 1000p

- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Paprotka naprawdę piękna, taka świeża... szkoda, że ja wszystkie takie roślinki uśmiercam
W ogóle kliwia ma świetną doniczkę, sama ją malowałaś, czy już może taka była?
W ogóle kliwia ma świetną doniczkę, sama ją malowałaś, czy już może taka była?
paprotka jest prześliczna, nie wiem co to za odmiana, ale czy to ważne, najważniejsze, że ładnie się prezentuje

- Amara
- 1000p

- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Paprotka faktycznie piękna 
- Alenka

- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Niesamowita paprotka
Uwielbiam sansewierę i miło ja oglądać u Ciebie
Kusi mnie jeszcze ta z Biedry cylindryczna...
Coraz ciężej mi się powstrzymać 
Uwielbiam sansewierę i miło ja oglądać u Ciebie
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Piękne nowości u ciebie.
Fittonia lubi miec stale wilgotne podłoże ale nie lubi mieć stojącej wody
.I sporo światła jej zapewnij.
Fittonia lubi miec stale wilgotne podłoże ale nie lubi mieć stojącej wody
- Blueberry

- Kontakt:
Malachitku dziękuję
Doniczkę już taką kupiłam (jest z plastiku), sanseweria ma bardzo podobną, srebrno-brązową
Agnisiu dziękuję w imieniu paprotki
Amaro dziękuję
Alenko to jest walka serca i rozumu
Kto wygra?
Patrycjo dziękuję
Fittonia już 4 do kolekcji, ta akurat stoi na półce w kuchni i roooośnie jak szalona po przesadzeniu
Jak już pewnie wszyscy wiedzą, uwielbiam roślinki z kolorowymi listkami, dlatego od razu zakochałam się w fittoniach i krotonach. Na szczęście jest to miłość odwzajemniona
Fittoni mam już 4 rodzaje
Zbiorówka

Zawartość kryształowej cukiernicy - zaczęły lepiej rosnąć jak do zwykłej ziemi dołożyłam im biohumusa dla storczyków (oficjalnie: to magiczna ziemia
). Przez 2 tygodnie ładnie się zagęściły.

Po kupieniu okazało się że tych różowych jest więcej niż zielonych i nie zmieściły się do cukiernicy. Po przesadzeniu też zaczęły lepiej rosnąć

Fittonia z misy - już wcześniej ładnie rosła, ale teraz to busz

Krotony z biedry - ten nieszczęśnik uczył się latać i przez pewien czas nie chciał rosnąć bo zaatakowały go ziemóry
Po wytłuczeniu paskudztwa wziął się do roboty. Nowe liście są większe niż stare i stopniowo pięknie się przebarwiają. Odkryłam że krotony lubią nawet bezpośrednie słońce (u mnie stoją na słonecznym zachodnim parapecie) i jeśli nie ma upałów pozwalam im się trochę poprażyć, ładnie się wtedy wybarwiają

Numer 2 - urósł prawie o 1/3

Agnisiu dziękuję w imieniu paprotki
Amaro dziękuję
Alenko to jest walka serca i rozumu
Patrycjo dziękuję
Jak już pewnie wszyscy wiedzą, uwielbiam roślinki z kolorowymi listkami, dlatego od razu zakochałam się w fittoniach i krotonach. Na szczęście jest to miłość odwzajemniona
Zbiorówka

Zawartość kryształowej cukiernicy - zaczęły lepiej rosnąć jak do zwykłej ziemi dołożyłam im biohumusa dla storczyków (oficjalnie: to magiczna ziemia

Po kupieniu okazało się że tych różowych jest więcej niż zielonych i nie zmieściły się do cukiernicy. Po przesadzeniu też zaczęły lepiej rosnąć

Fittonia z misy - już wcześniej ładnie rosła, ale teraz to busz

Krotony z biedry - ten nieszczęśnik uczył się latać i przez pewien czas nie chciał rosnąć bo zaatakowały go ziemóry

Numer 2 - urósł prawie o 1/3

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładnie! Bardzo ładnie i kolorowo jest u Ciebie. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.