Pomidory uprawiane w donicach...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Hahaha jak się ma pole to można. U mnie same przylecą :P Tak to tylko kleszcze bym z siebie wybierała (kochają mnie).
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
monika 2014 pisze:forumowicz pisze:Trochę wyraźniejsze.
Monika, obejrzyj dokładnie spód liści , czy nie ma tam żadnych żyjątek.
Tu masz objawy żerowania przędziorków
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=284
Dziekuje
Z tylu na liściach sa takie malusie jakby kuleczki,co teraz mam zrobic ,do wyrzucnia to,
ostatnio mi róża sie tak zepsuła dostała plamki,zrobily sie na niej jakies pajeczyny a na nich białe robaczki,pierwszy raz mialam takie cos,rośliny mam w domu od lat i niemialam stycznosci z takim czyms,Teraz piewrszy raz chcialam pomidorki,ale jak widac nie wyszło,
Ktos cos podpowie.?
Popatrz no Ty dokładnie przez lupę na te kuleczki. To bez wątpienia są objawy żerowania jakichś larw.
forumowicz, to jak się to ma do hydroponiki. Ja wiele lat temu zrobiłem w pracy w laboratorium taki eksperyment. W jakiejś działkowej gazecie wyczytałem o hydroponice, z półki zdjąłem odpowiednie odczynniki i zrobiłem roztwór do tejże metody. Wykonałem z grubej folii pierścień, wysoki na 40 cm i wypełniłem pulchną ziemią wcześniej odkażoną przez parowanie. Pierścień postawiłem w odpowiedniej podstawce na kaloryferze przy oknie, a na górę wsadziłem rozsadę pomidora. Najpierw podlałem z góry, a jak roztwór podsiąkł wyżej , to pomidor sam pobierał co chciał. Dla wielu obserwatorów ten eksperyment był szokiem, że w takiej małej doniczce ten pomidor szedł jak burza. Światła za dużo przecież nie miał, bo to wschodnie okno, ale ten ciągły dostęp do wody z nawozami robił swoje.Stężenie składników też się czasowo zmieniało, bo część wody parowała , a ja przecież nie robiłem analiz chemicznych. Owoce były piękne i smaczne, choć gnoju nie widziały. I wcale nie smakowały jak te dzisiaj z marketów.forumowicz pisze:Oczywiście, że od góry. Podlałem coś ze dwa razy w podstawkę i natychmiast pomidorom rozjaśniły się wierzchołki jak przy przelaniu. Dlatego już więcej nie podlewałem i nie będę podlewał w podstawkę .
Chyba zrobię jeszcze takie doświadczenie w moim piaszczystym tunelu.

-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrzalam i nie wiem czy to jakies larwy,a jeśli tak co mam zrobic,?forumowicz pisze:Popatrz no Ty dokładnie przez lupę na te kuleczki. To bez wątpienia są objawy żerowania jakichś larw.
Ja stwierdziłem fakt. A jak się ma to do hydroponiki może każdy stwierdzić, komu choć raz w życiu ulewy zalały pomidory. Jak długo wytrzymają stojąc w wodzie ?. Ja wiem tyle, że u zalanych korzeni zanikają włośniki i ta wiedza mi wystarcza. Ty, jak chcesz wiedzieć więcej- szukaj w podręcznikach, w necie itd. Mnie o hydroponikę nie pytaj , bo mnie ten temat nie interesuje.tadwoj pisze:forumowicz, to jak się to ma do hydroponiki.
O, właśnie tak wyglądały stożki wzrostu ilekroć zostały podlane w podstawkę

Właściwie forumowicz to ja się źle wyraziłem, mówiąc o hydroponice i wiem na czym to polega.Ja robiłem wtedy takie doświadczenie, ale to była uprawa torfowo-wodna, w wysokim pierścieniu i tam nie ma mowy o zalaniu korzeni. Ty też to pewno znasz i nie będę się tutaj wymądrzał.
Sprawdzając w necie doczytałem że to jest nawet opatentowane przez polskiego naukowca.
Ty jak wiem nie masz nic przeciwko jonom z np. saletry amonowej, a jonom z gnoju. Tak więc jest to alternatywa do uprawy warzyw w tunelu postawionym na piaskownicy. Bo chcieć glebę piaskową doprowadzić do stanu czarnoziemu
, to braknie życia. Mam już doświadczenie, waląc w te piaski koński obornik rokrocznie, a ten znika .
Sprawdzając w necie doczytałem że to jest nawet opatentowane przez polskiego naukowca.
Ty jak wiem nie masz nic przeciwko jonom z np. saletry amonowej, a jonom z gnoju. Tak więc jest to alternatywa do uprawy warzyw w tunelu postawionym na piaskownicy. Bo chcieć glebę piaskową doprowadzić do stanu czarnoziemu

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o poradę,mam do wyboru takie odmiany:PRUNE VERTE,MAL. SMACZEK,MAL.KAPTUREK,GREEN GRAPE CHERY,KOKT.MALINÓWKA(PERŁA MAŁOPOLSKI),ADAM,P20 BLUE.WINOGRONEK.Która odmiana nada się najlepiej na balkon o wystawie wschodniej a jaka na balkon południowy?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
W tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28
można spokojnie ćwiczyć dodawanie zdjęć.
można spokojnie ćwiczyć dodawanie zdjęć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
w końcu mogę pokazać mojego malinowego

- Milcia120
- 500p
pomidory mam pierwszy raz i martwią mnie te przyklapnięte górne liście proszę o opinię fachowców
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Ja tam fachowcem nie jestem, ale pozwolę sobie zapytać, głodne nie są ale jakie podłoże zastosowałaś do pojemników? bo wydaje się być zasobne w azot, chyba że to odmiana która właśnie tak ma.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Milcia120
- 500p
podłoże warzywne na spodzie obornik granulowany podlewam biohumusem
Ale one nie są przyklapnięte, tak powinny wyglądać, dotknij je delikatnie palcem czy liście są sztywne , jeśli tak to ok, mają mało światła to na pewno.