Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
U mnie bakłażany mają może po30 cm i pierwsze pączki się robią. Mszycy nie widać na niech (pryskane są HT) a stonki to dopiero (u mnie nie sadzą ziemniaków). Obserwuję czy nie przyleci z dalsza, ale na razie chyba nie wiedzą, że mam coś co lubią 

Wczoraj dokładnie poogladałam krzaki i poza tym jednym zwiedłym krzakiem było wszystko ok, a dziś na kolanach i każdy liść po kolei opryskałam HT i cóż odkryłam? Nawrót mszyc zwłaszcza na tym chorym i jeszcze na spodzie jednego liściach spokojnie sobie duzy ślimak siedział grrr nie przeżył spotkania ze mną.... Serce mnie boli bo z ośmiu krzaków tylko na jednym jest śliczny fioletowy owoc i to na tym chorym:(:( dwa krzaki kwitną a reszta nie wiem na co czeka...
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przy tych upałach co ile dni i jaką ilością wody podlewacie oberżynę uprawianą w tunelu foliowym?
Miałam przepiękne kwiaty, ale na tym się skończyło.. Wszystko gnije
Co robić? 

U mnie tak samo:(. Pisałam niedawno o moim jednym wiednącym krzaku i za radą opryskałam wszystko i podlałam krzaki HT troche jakby lepiej ale na krótko i w dodatku reszta krzaków też więdnie i kwiaty gniją i odpadają . Wszystko w szklarni non stop wietrzonej, opryskiwane OW i HT (teraz dodatkowo częściej i bardziej stężone HT ) i nic z tego nie bedzie:(. Z nasionek mi nie wyrosły więc kupiłam 8 sztuk a teraz mam jedyny malutki owocek na tym najwcześniej zarażonym krzaku. Może za duzo podlewałam, do tego rosną za blisko pomidorów i może to grzyb lub szara pleśń skoro kwiaty gniją?
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Oprysk środkiem o działaniu systemicznym SIGNUM 33WG. Zwalcza on szarą pleśń, zgniliznę twardzikową ,mączniak prawdziwy.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
U mnie 5 albo 6 raz znowu stonka
nie wiem co zrobić,żeby tego robactwa już nie było znowu,pryskałem i decisem i mospilanem i calypso,a ona ciągle powraca po jakiś 2-3 tygodniach 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam to samo.
Moje krzaczki ładnie rosną, potem przeżywają inwazję stonek, potem znowu ładnie odrastają i tak w kółko. 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
A ja tego problemu nie mam nic mi stonki nie zżerają ale co z tego, jak na ośmiu krzakach ani jednego owocu! Jak się jakiś kwiat pojawia to po jakimś czasie odpada i tyle z moich upraw tegorocznych:(:(. Najpierw dwukrotnie siane nie wzeszły mogłam wtedy dać sobie spokój, ale kupiłam sadzonki, miejsce w szklarni zmarnowane i tyle. W sklepie 1 kg jest tańszy niż kosztowała sadzonka i tym sobie osłodzę porażkę....
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Jondi- u mnie podobnie-chyba na 15 krzaków jeden owoc zawiązany rośnie- reszta kwitnie i odpada. Chyba ten rok nie jest dobry dla bakłażana.Sadzonki-zwłaszcza w gruncie wyglądają ładnie,ale co z tego-wszak to nie jest roślina ozdobna.. Na szczęście papryczki rekompensują mi niepowodzenia w uprawie bakłażanów.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
U mnie w tym roku upał non stop i żałuję, że nie posadziłam połowy go gruntu może coś by było. A kwiaty rzeczywiście piękne:) 

- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Pozdrawiam. Beata.
Oczywiscie że zdąży
.

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Mam dwa owocki takiej samej wielkości jak ma tomaszkowa
Zobaczymy co z tego będzie.. 

Pozdrawiam Marek
Ja dziś zerwałam pierwszą oberżynę z gruntu z kupionej szczepionej sadzonki