Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Mógł złapać choróbsko.Przejrzyj zeszły rok,było o tym i czym leczyć ,o ile dobrze pamiętam.Zaatakowany rabarbar wytwarza mnóstwo drobnych pąków i karłowacieje.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
No nie wiem
w zeszłym sezonie usunęłam 2 kwiaty-tylko.Wczoraj, jak na razie, jeden? Może zrobię zdjęcie?

Pozdrawiam Ewa
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Paweł, mój rabarbar to Victoria z Roltico
Bardzo ładnie wykiełkowała 

Mam na imię Ilona...
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Być może stanowisko mu nie odpowiada.ewa2019 pisze:Rabarbar przesadziłam w inne miejsce (był duży i miał grube "ogony") Od 2 lat jest mały, a ogonki jak "ołówki" , myślałam że się ukorzenia?
Też siałem Wiktorię, ale to nie oznacza że cała rozsada to stu procentowa Wiktoria. Wymagają dużej selekcji i wyboru sadzonek najbardziej podobnych do danej odmiany.anabelka23 pisze:Paweł, mój rabarbar to Victoria z RolticoBardzo ładnie wykiełkowała
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
Przygotuj sobie miejsce:ewa2019 pisze:Na jesień , spróbuję przesadzić-tylko gdzie?
- wilgotne, rabarbar nienawidzi suszy. No chyba że będziesz podlewać.
- najlepiej półcieniste ( na glebie średniej ciężkości ) lub lekko słoneczne ( na glebie ciężkiej )
- nie sadź go na miejscu gdzie bardzo smaży słońce, rabarbar ma duże liście więc oddaje bardzo dużo wody przez nie. Na takiej patelni będzie ją wydalał jak smok, w ogromnych ilościach.
- jeśli masz bardzo lekką ziemię typu piach to sadź w cieniu.
- o odpowiednim odczynie pH które powinno się wahać od 6-6,8 pH. Nie pozwól mu spadać poniżej 5,5 pH.
- dobrze nawiezione- przed zimową orką należy dać 60-80 ton obornika/ha ( tzn. 6-8 kg/m2 ) i przekopane dość głęboko ok. 30 cm.
- wiosną dać jeszcze 50-60 N kg/ha, 40-50 P kg/ha, 130-160 K kg/ha
- następne lata, corocznie zasilaj: wczesną wiosną - azotem w dawce 100 kg/ha, po zakończeniu zbiorów (czerwiec/lipiec)- azotem w dawce 60 kg/ha, fosforem- 60-90 kg/ha i potasem- 140-200 kg/ha.
- co 3 lata nawoź obornikiem w dawce 40-50 ton/ ha
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie chodzi o pąki kwiatowe ,tylko liściowe.ewa2019 pisze:No nie wiemw zeszłym sezonie usunęłam 2 kwiaty-tylko.Wczoraj, jak na razie, jeden? Może zrobię zdjęcie?
A jakie miał nasionka,rabarbarowe,czy takie jak mój?anabelka23 pisze:Paweł, mój rabarbar to Victoria z RolticoBardzo ładnie wykiełkowała
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434
- pawelp1320
kaLo ja osobiście mogę Cię zapewnić oraz poręczyć głową że to nasiona buraka. Nie ma szans że wyrośnie z tego rabarbar. Chociaż jak by naukowcy popracowali to za parę lat może coś takiego będzie ale jak na razie nie ma takiej opcji. Znalazłem takie coś, jest to burak liściowy tylko nazywa się Rhubarb Chard:kaLo pisze: A jakie miał nasionka,rabarbarowe,czy takie jak mój?

Myślę że to po prostu jakiś kiepski chwyt marketingowy.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
Dokładnie, niezależnie od odmiany nasiona rabarbaru wyglądają tak jak u ciebie na zdjęciu.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320