Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
dziękuję Ci bardzo, jak zawsze cierpliwy i pomocny..
Aha.
Jeszcze jedno. Jak będziesz brał ten obornik z pryzmy- to widłami , bo czym innym nie nabierzesz. Najlepiej trójzębnymi .
Jeszcze jedno. Jak będziesz brał ten obornik z pryzmy- to widłami , bo czym innym nie nabierzesz. Najlepiej trójzębnymi .
- stachs
- 100p
Zgadza się:) Mam takowe na stanie
Myślisz że teraz jest dobry czas żeby wrzucić trochę tego kurzaka pod folię? Czy wstrzymać się do wiosny i wtedy od razu przekopać ziemię?

Myślisz że teraz jest dobry czas żeby wrzucić trochę tego kurzaka pod folię? Czy wstrzymać się do wiosny i wtedy od razu przekopać ziemię?
Lepiej, by do czasu przykopania był składowany w niższej temperaturze.
- stachs
- 100p
OK wstrzymam się jeszcze z miesiąc 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam wcześniej, że jeśli ogołowię pomidorki za pierwszym gronem, to będą dużo wcześniejsze. I planuję taki eksperyment na kilku krzaczkach. Ale grzechem byłoby wyrzucać tak wcześnie stożki wzrostu, więc zrobię z nich sadzonki. Ile powinny mieć listków, by się ładnie przyjęły?forumowicz pisze:Chłopak pobierze z nich sadzonki i jeszcze Wam oczy wyjdą na wierzch
Fajnie, tylko jak będziesz to miała zamiar zrobić najpierw pokażesz tu taki krzak. O ile ogłowienie krzaka końcem lipca jest sprawa prostą o tyle tak wczesne ogłowienie trzeba przeprowadzić umiejetnie.BozenkaA pisze:planuję taki eksperyment na kilku krzaczkach.
Na jesieni ubiegłego roku miałem dwie koktajlów ki posiane z nasion z pomidorków z biedronki..
Dopóki było słonka więcej ładnie rosły i wiązały owoce a potem bardzo się wy ciągły więc obciąłem stożek wzrostu z 10 cm i do szklanki z wodą na kilka dni,
ładnie pościły korzonki.
Bez listków tylko miejsce gdzie była woda i do sadzenia oczywiście, sadzonka ładnie się przyjęła i ładnie rosła..
Czytałem że nie którzy dają do ukorzenia-cza ale ja dałem do czystej wody i osiągnąłem oczekiwany efekt..
Nie liczyłem listków zrobiłem na próbę a i tak się przyjęły na 10 cm to miały z 4-5 listków ..
Dopóki było słonka więcej ładnie rosły i wiązały owoce a potem bardzo się wy ciągły więc obciąłem stożek wzrostu z 10 cm i do szklanki z wodą na kilka dni,
ładnie pościły korzonki.
Bez listków tylko miejsce gdzie była woda i do sadzenia oczywiście, sadzonka ładnie się przyjęła i ładnie rosła..
Czytałem że nie którzy dają do ukorzenia-cza ale ja dałem do czystej wody i osiągnąłem oczekiwany efekt..
Nie liczyłem listków zrobiłem na próbę a i tak się przyjęły na 10 cm to miały z 4-5 listków ..
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pabblo_Pl, dzięki.
Pomyślałam, że obok takiego 1-gronowego pomidorka, mogę posadzić od razu drugi krzak. W ten sposób ekonomiczniej wykorzystam miejsce i paliki.
Niestety, gdy wysadzę pomidorki do ziemi, będę musiała nad nimi czuwać. A na wsi nie będę mieć internetu. Więc czeka mnie kilka miesięcy bez FO.forumowicz pisze: Fajnie, tylko jak będziesz to miała zamiar zrobić najpierw pokażesz tu taki krzak.

Pomyślałam, że obok takiego 1-gronowego pomidorka, mogę posadzić od razu drugi krzak. W ten sposób ekonomiczniej wykorzystam miejsce i paliki.
Po ogłowieniu pomidora po 1 gronie można wyprowadzić mu nowy główny pęd z wilka, wtedy nie tracisz miejsca i pomidor owocuje dalej. Pisała o tym Kozula.
To o czym rozmawiam z Bożeną to zupełnie inne zagadnienie.aria pisze:Po ogłowieniu pomidora po 1 gronie można wyprowadzić mu nowy główny pęd z wilka
Ja napisałam do Bożenki w tej sprawie.BozenkaA pisze:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko, w 2011 roku miałam taki wypadek; na megagronie usiadł szpak i nadłamał łodygę. Zabandażowałam folią aluminiową, unieruchomiłam łodygę by się nie chwiała i czekałam by się to złamanie zrosło.

Po dziesięciu, no może kilkunastu dniach, zauważyłam, że cóś ten "bandaż" sie jakby rozluznił, odwinęłam a tam wiązka korzonków!! Odcięłam delikatnie w miejscu złamania, usunęłam dwa najniżej położone liście i rozwijające się już grono kwiatowe i wsadziłam przy tym samym paliku.
Obcięta łodyga wypuściła boczny pęd i takim to sposobem przy jednym paliku rosły sobie dwa megagrony.

Po dziesięciu, no może kilkunastu dniach, zauważyłam, że cóś ten "bandaż" sie jakby rozluznił, odwinęłam a tam wiązka korzonków!! Odcięłam delikatnie w miejscu złamania, usunęłam dwa najniżej położone liście i rozwijające się już grono kwiatowe i wsadziłam przy tym samym paliku.
Obcięta łodyga wypuściła boczny pęd i takim to sposobem przy jednym paliku rosły sobie dwa megagrony.

Pozdrawiam! Gienia.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BożenkoA
Ja już gdzieś pisałam.W tamtym roku niechcący złamałam pomidorka nr 153/Kozuli.Miał wtedy tylko jedno grono chyba z 4 owocami.Faktycznie jako pierwszy z wszystkich zaczął dojrzewać z tym,że stopniowo,po kolei jak dorastały owoce.Niestety były tylko te 4.Nie wypuścił żadnego wilka.Pozostał taki do końca.Nie wiem czy warto przeprowadzać takie eksperymenty.Chyba,że masz dużo ziemi.
Ja już gdzieś pisałam.W tamtym roku niechcący złamałam pomidorka nr 153/Kozuli.Miał wtedy tylko jedno grono chyba z 4 owocami.Faktycznie jako pierwszy z wszystkich zaczął dojrzewać z tym,że stopniowo,po kolei jak dorastały owoce.Niestety były tylko te 4.Nie wypuścił żadnego wilka.Pozostał taki do końca.Nie wiem czy warto przeprowadzać takie eksperymenty.Chyba,że masz dużo ziemi.
Jeśli są tu tacy, którzy sadzą po 100 krzaków z nasion z akcji, to cóż to jest np 10 krzaków ogłowić. Żadna strata a jaka satysfakcja z wcześniejszych zbiorówMaraga pisze:Nie wiem czy warto przeprowadzać takie eksperymenty.Chyba,że masz dużo ziemi.