Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Dolomit zastosowałem miedzy innymi dlatego że maiłem w zeszłym roku suchą zgniliznę pomidora i jak wiadomo dobrze jest zastosować w takiej sytuacji dolomit żeby podnieść zawartość wapnia w glebie (przynajmniej tak gdzieś wyczytałem) Raczej za dużo nie zastosowałem tego dolomitu no i do tego doszedł obornik kurzy i króliczy i może to spowodowało podskoczenie tego pH :?
I tak teraz kombinuję czy mogę coś jeszcze zrobić przed wsadzeniem pomidorów po 15 maja aby obniżyć pH. Czy wsadzić pomidory i wówczas poczekać tydzień i podlać 50 gram na 10 litrów wody - 0,5 % roztworem siarczanu amonu ?
Czekam na podpowiedzi lepszych fachowców :D
forumowicz pisze:Tak, masz rację, pisałeś o pojemnikach. Moje przeoczenie. Przepraszam.
Na tyle cennych odpowiedzi ile ty udzielasz na tym forum masz pełne prawo przeoczyć taką drobnostkę :D
Pełen szacun ;:304
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli zasilisz siarczanem amonu, to także podniesiesz w glebie azot i może go być czasem za dużo, a na początku zbyt dużo azotu, może powodować zaburzenia w kwitnieniu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ekopom pisze:I tak teraz kombinuję czy mogę coś jeszcze zrobić przed wsadzeniem pomidorów po 15 maja aby obniżyć pH.
Najlepiej nic nie kombinuj. Będzie trzeba to wtedy zadziałasz konkretnym nawozem.
DoktorPio pisze:Dolomit zastosowałem miedzy innymi dlatego że maiłem w zeszłym roku suchą zgniliznę pomidora i jak wiadomo dobrze jest zastosować w takiej sytuacji dolomit żeby podnieść zawartość wapnia w glebie
Wapno zastosowane doglebowo w momencie gdy wystąpi choroba,to psu na budę. Będzie może działać w tym roku.

A tak w ogóle to zafundowałbyś sobie raz w życiu analizę gleby. Czasem można się dowiedzieć ciekawych rzeczy o swojej glebie a w każdym razie wiedziałbyś na przyszłość jak ją nawozić.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Muszę się zorientować gdzie w pobliżu mojej miejscowości robią takie analizy gleby ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Okręgowa Stacja Chemiczno - Rolnicza w Łodzi
92-003 Łódź
ul. Zbocze 16A
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co z tego cennika należy wybrać żeby otrzymać pełna analizę gleby?
http://oschr-kielce.internetdsl.pl/inde ... age=Cennik
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A co Cię interesuje?

Bo określenie pełna, znaczy wszystko, zarówno właściwości fizyczne jak i chemiczne.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na początek właściwości chemiczne. Bo w moim przypadku nie mam co narzekać na strukturę gleby.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oddasz próbkę gleby i zlecisz wykonanie analizy makroskładników metodą uniwersalną oraz wykonanie pH. Jeśli masz zamiar wapnować to pH w chlorku potasu, jeśli nie, to w wodzie.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56

Re: Czym dokarmiać pomidory>

Post »

Witam,
Proszę mi doradzić, czym najlepiej dokarmiać pomidory zaraz po posadzeniu w folii.
Proszę tylko o porady z zakresu dokarmiania nawozami mineralno-dolistnymi.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli był dany obornik lub było wykonane nawożenie przed sadzeniem, to powinno wystarczyć pokarmu do kwitnienia trzeciego grona, dopiero wtedy można zasilić.
monika2013
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2013, o 20:01

Pomocy, pomidory mi padają :(

Post »

Witam, dwa tygodnie temu posadziłam pomidory pod folią. Wyhodowałam je w domu. Pięknie urosły, wszystkie się przyjęły, około 50 szt. Nie miałam skąd wziąć nawozu, więc kupiłam taki w sklepie:
http://www.zielen24.pl/sklep/nawozy/do- ... -prod.html
Wczoraj podsypałam go pod krzaczki pierwszy raz (chociaż jest napisane na opakowaniu, że należało również to zrobić przed sadzeniem). Dziś dwa krzaki padły. Sypnęłam również pod paprykę, która była piękna i spora, każda podsypana padła. Papryką się nie przejmuję, bo kilku nie podsypałam, ale boję się o pomidory, bo każdy jest podsypany. Czy powinnam wygrzebać ten nawóz, czy to coś da? Nie wiedziałam, że jest taki destrukcyjny... Nie mam pojęcia co teraz zrobić. Jestem laikiem, zupełnie się na tym nie znam. Co zrobić? Czym nawozić, żeby były zdrowe? Da się je jakoś uratować?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Re: Pomocy, pomidory mi padają :(

Post »

Ja w tamtym roku miałam ten nawóz i go stosowałam ,ale sypała go pod pomidory juz całkiem duże ,już kwitły i zawiązywały owoce. Może To za silny nawóz do takich młodych sadzonek.... :? Sam nie wiem co robić....ja pewnie przelałam bym spo\rą ilością wody....tak na czuja...ale poczekaj ,co Ci doradzą fachowcy
Asia
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Wpisz może tymczasem skład tego nazwozu, to istotne - bo nie widze tego na stronce
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To się kwalifikuje na :

http://z5.kowbojki.pl/f220cce226decd0ed ... /klaps.jpg

Pytam po raz setny, dlaczego najpierw coś robicie a dopiero potem pytacie jak śmierć u d...?

Kto to widział podsypywać krzaki pomidorów bezpośrednio nawozem stałym. Toż przecież koncentracja nawozu w bezpośredniej bliskości łodygi rośliny jest przeogromna ;:oj . I to na dodatek pod folią gdzie nawóz nie jest wypłukiwany przez deszcz .Natychmiast usunąć ten nawóz spod roślin ze spora ilością gleby z otoczenia łodygi i podsypać ziemią nienawożoną niczym. I po tym zabiegu każdy krzak solidnie podlać. Może coś się jeszcze uratuje.

Koniec świata bliski ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”