Mieciu jak mam rozgryźć(nie w zębach)
Nawożenie rzędowe
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
forumowicz!!
swój "Oryginalny obornik bydlęcy".... ,gdzie zawartość składnika podana jest tak:1 l.granulatu zawiera 7gN,4g.P,8g.K i 20g.wapnia i szereg mikroelementów.

Weź jakieś naczynie o pojemności 1 l, nasyp swobodnie na równo tego granulatu i zważ.
To jest też- podejrzewam- niezły trick. Im większe podane liczby, tym lepsze na kliencie robi wrażenie
To jest też- podejrzewam- niezły trick. Im większe podane liczby, tym lepsze na kliencie robi wrażenie
- legina
- 1000p

Ok.jutro wezmę się za ważenie.

- legina
- 1000p

Mieciu 1 litr tego granulatu waży 0,85 kg.

- jeny30
- 50p

- Od: 24 sie 2014, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz pisze:16 l na 5 mb.
Gorsza sprawa z potasem. O ile azotu w otwartym gruncie wiosną jest niewiele w glebie, o tyle potasu może być sporo, a nie wiemy niestety jak zasobna jest w ten składnik gleba. Z obornikiem wprowadzimy go 23 g/m2 tj 115 mg/l. Zabraknie licząc do średniego zapotrzebowania 160 mg/l tj 32 g/m2. Oznacza to, że musimy wprowadzić dodatkowo 0,7 kg saletry potasowej na 10 m2. Najlepiej w dwu rzutach w postaci roztworu 0,5 % co się praktycznie przekłada na 70 l roztworu na 10 m2. Fosforu wprowadzimy z obornikiem 125 mg/l co powinno wystarczyć.
Pozdrawiam, Ania
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
No to przeliczmy te gramy m/v na procenty m/mlegina pisze:Mieciu 1 litr tego granulatu waży 0,85 kg.![]()
- azot 7 x 100/ 850 = 0,82 %
- fosfor 4 x 100/850 = 0,47 %
- potas 8 x 100/850= 0,94 %
a teraz popatrzmy na analizy obornika
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Przeciętny skład obornika bydlęcego niesuszonego azot- 0,69 % fosfor- 0,87 % potas - 0,70 %. Sucha masa- 26,87 %
Przeliczając te procenty na suchą masę/ tzn po wysuszeniu/ mamy:
- azot 0,69 x 100/26,9= 2,56 % a w Twoim jest 0,82 %
- fosfor 0,87 x 100/26,9 = 3,23 5 a w Twoim jest 0,47 %
- potas 0,94 x 100/26,9 = 3,49 % a w Twoim jest 0,94 %
Wniosek ?. W tym oborniku Twoim jest więcej " czegoś' niż obornika. Ja rozumiem, że do zgranulowania i pozbawienia zapachu trzeba dodać pewnych substancji, które obornikiem nie są ale żeby aż tyle
Teraz staje się bardziej zrozumiałe dlaczego producent stosuje taki chwyt podając zawartość NPK w gramach na litr. To jest, jak by nie było, nawóz a na nawozach podaje się zawartość w procentach. Ale gdyby tak było podane to w mig kupujący zorientowałby się, że coś nie tak z tym obornikiem, bo skoro odparowano z niego wodę a on ma nadal tyle składników procentowo co obornik z 70 % wody, to by po prostu tego granulatu nie kupił.
Jedyna pozytywna rzecz w tym jest taka, że producent podając zawartość NPK w gramach na litr ułatwił Ci pracę. Ty potrzebujesz w takim razie ok 5 l tego granulatu na 5 mb rzędu . Wsypujesz więc do wiadra 10 l połowę pojemności i dodajesz tylko tyle wody, byś mógł powstałą breję równo umieścić w rowku .
Nie pytam o cenę bo sam sobie potrafisz oszacować na ile zakup tego granulatu Ci się opłaca.
Ja kupuję suszony kurzeniec niegranulowany. Za worek 120 l płacę 10 zeta i starcza mi to na ar pod warzywa.
I babcia miała racjęjeny30 pisze:a w szklarni też tak samo, czy to już jak mawiała moja babcia "inniejsza bajka" ?
Pod osłoną inne są warunki. O wiele mniejsze jest wymywanie składników- to raz, po drugie- często spotykam się z analizami gleby spod osłon w których przekroczone są zawartości składników. Tego nie da się niestety stwierdzić wzrokowo.
- legina
- 1000p

Za 15 l.płaciłem 15,90 zł.Dalej nie skomentuję.
Dobrze ,że kupiłem tylko 1 woreczek.

Dobrze ,że kupiłem tylko 1 woreczek.
- jeny30
- 50p

- Od: 24 sie 2014, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ło matko... To ja lepiej nie będę kombinować z tym obornikiem w szklarni. Ziemia w niej przez 6lat nie była uprawiana, dopiero w poprzednim sezonie były pomidorki i rosły i żyły, to może nie jest tak źle. Kurczę, chyba jednak przydałaby się mała analizka gleby. Muszę się rozejrzeć, gdzie to u mnie mogę zrobić. 
Pozdrawiam, Ania
Legina-to i tak w porównaniu ze Mną wygrałes los na loterii.
M za 5kg opakowanie dał 4,5 EURO, a kupił 2 opakowania.
M za 5kg opakowanie dał 4,5 EURO, a kupił 2 opakowania.
Józiu, to róbmy interes. Ja kupuję worek kurzeńca a Ty 6 worków a 80 l torfu odkwaszonego. Wymieszamy to w betoniarce i mamy 600 l obornika eco czyli 40 worków po 15 l. Kosztów mamy 100 zł a ze sprzedaży 650 zł. Na czysto 550 zeta.
- legina
- 1000p

Mieciu nad propozycją się zastanowię,może choć straty odrobię
Jutro jadę po torf i ziemię.
Słowianko nie wiem czy wygrałem,bo to ja kupiłem,a co się nasłuchałem,to głowa mała.

Jutro jadę po torf i ziemię.
Słowianko nie wiem czy wygrałem,bo to ja kupiłem,a co się nasłuchałem,to głowa mała.
-
podjadek
- 200p

- Od: 16 cze 2013, o 17:05
legina
Ja te 15 litrów wyciągam co dwa tygodnie z podgrzędzia od moich 13-stu sztuk niosek (lekko granulowane
)
Ja te 15 litrów wyciągam co dwa tygodnie z podgrzędzia od moich 13-stu sztuk niosek (lekko granulowane
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podbijam temat 
forumowicz pisałeś że nawożenie rzędowe nie dotyczy obornika świńskiego, czemu?
forumowicz pisałeś że nawożenie rzędowe nie dotyczy obornika świńskiego, czemu?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Jeśli to gdzieś pisałem, to zapewne pisałem też dlaczego.