Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

:wit Jolu
Dawno nie zaglądałam bo komputer totalnie odmówił mi posłuszeństwa. Zmartwiły mnie przymrozki u Ciebie, człowiek wobec natury jest jednak bezsilny jak dziecko. Mam nadzieję że straty nie były dotkliwe. Jeśli chodzi o Twoje mroczne zdjęcia to mnie się bardzo podobają. Powiedziałabym raczej że okrywa je jakaś tajemnica.
Jolu mam pytanie dotyczące GUERNSEY CREAM. Wydaje mi się że u Ciebie rośnie na słońcu a ja przeczytałam że preferuje cień. Z tego też powodu posadziłam go w choinkę. boję się że może mieć tam za ciemno. Czy Twój jest pierwszoroczny?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu zmarznietymi hostami sie nie przejmuj ;:196 W zeszylym roku po majowym sniegu, scinalam wszystkie do zera, odbily w najlepsze i jeszcze kwitly ... juz to pisalam gdzies u kogos :;230 bosh, czlek sie powtarzac zaczyna.
Juz sobie jedna hoste przygotowalam do donicy, teraz tylko donice musze jakas wytrzasnac :wink:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Lukrecja Ostatnio bardzo podobają mi się rabatki , na których powielają się te same roślinki w jednym odcieniu i tego samego rodzaju. Kilka tych samych roślinek posadzonych wzdłuż ścieżek tworzą obwódki i ładnie podkreślają moje kamienne ścieżki. Mogą to być byliny, krzewy, kwiaty jednoroczne czy ozdobne liście ;:108 Wprowadzają one do ogrodu ład i porządek i fajnie podkreślają kształty rabat i żwirowe, kręte ścieżki... A czy sadzonki się przyjmą? czas pokaże...

Co do nazw host to sorki... gdzieś mam spisane nazwy ale... ;:185 nie przywiązuję wagi jak się nazywają , bo nie mam zupełnie do tego głowy ...

jolcia1212 witaj Joluś - o stratach po majowych przymrozkach staram się już nie myśleć , bo tylko złość mnie wtedy ogarnia ;:223

A co do clemka to rośnie on w pełnym słońcu (jak większość moich roślinek) i mam go czwarty lub piąty rok. Z tego co kiedyś wyczytałam to clemki lubią mieć stanowisko zaciszne, osłonięte od wiatru i dobrze się czują jeśli ich dolna część rośliny jest zacieniona, a kwiaty lubią słoneczko ;:108

Jule
Jule pisze:już to pisalam gdzies u kogos :;230 bosh, czlek sie powtarzac zaczyna...
... Jula im częściej się powtarzamy tym więcej my czytający jesteśmy w stanie zapamiętać - dziękuję za info ;:196 To pocieszające...
A co do donic to jeszcze ja mam kilka nieobsadzonych... :;230 jak chcesz to mogę Twoją hostkę przechować... :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, mnie takie rabatki, o których piszesz przypominają takie wielowarstwowe spódnice. A za każdą z nich kryje się coś ciekawego. Oczywiście masz rację, że bardzo porządkują ogród. U mnie jeszcze za małe rośliny żeby je tak dzielić. W szkółkach jeśli kupuję, to kasiory wystarcza mi na kilka sztuk, a do takich rabatek idzie to w dziesiątki i więcej. A wiesz, ja jakoś myślę, że ta trzmielina się u Ciebie przyjmie bez problemu, masz niesamowitą rękę do kwiatów, więc nie ma wyboru - musi się przyjąć.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja ... to podobnie jest u mnie - kupuję pojedyncze sztuki i jak uda się rozmnożyć to jest dobrze... też wszystko co mam dzielę na ile się da sadzonek...dlatego mój ogród powstaje już tyle lat... i wciąż końca nie widać :;230
Dziękuję - Ta wielka trzmielina też urosła z mojej własnej maleńkiej sadzonki - więc mam taką nadzieję , że nowe też dadzą radę.

Pozdrawiam Jola.
adrian90
100p
100p
Od: 16 paź 2010, o 16:42

Post »

u mnie też niektóre funkie przymarzły po majowych przymrozkach. Zwłaszcza jedna olbrzymia :( ale cóż zrobić. Pięknie u Ciebie!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Jolu zobacz na pw-żurawki poszły wczoraj :D .
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adrian90 witaj w moich skromnych progach. :wit Zapraszam ponownie.

agnieszka72 Aguś ... myślę ,że pomyliłaś Jolki :;230 ja nic teraz nie zamawiałam... ale jeśli chcesz przesyłkę wysłać do mnie to bardzo chętnie nią się zaopiekuję ;:108

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Jolu to wszystko przez ten upał-wybaczysz :lol: ?
Poleciały do Joli1 :lol: .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jolu, piękne widoczki zaserwowałaś, jak zawsze zresztą.
Notuję do kajeta przepis z czosnku i nadmanganianu dla powojnika. Czy inne rośliny też traktujesz tą miksturą? Ja z kolei wyczytałam (oczywiście na forum), że powojniki lubią nawóz dla pomidorów.
Obwódka z żółtej trzmieliny bardzo ładnie komponuje się z hostami. Nie przemarza ci ta trzmielina? Miałam w zeszłym roku małą sadzonkę i nie przezimowała. Czekam jeszcze, że może coś od korzenia wyrośnie., ale nadziei już sobie wielkiej nie robię.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Joluś, jak zwykle piękne fotki nam zaserwowałaś ;:108
Trzmieline dawałaś do ukorzeniacza przed sadzeniem?
Miłego dnia :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zostawiam u Ciebie ślad i idę nadrobić zaległości w lekturze Twojego wątku. Śliczny masz ogród ;:180
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Po wczorajszej burzy dzisiejszy dzionek zapowiada się upalnie ;:3

agnieszka72 ... oczywiście , że tak ... , a tak nawiasem mówiąc ja też przyjmę każdą ilość żurawek :heja

megi1402 W ubiegłym roku pryskałam wodą z czosnkiem na mszyce. W tym roku troszeczkę mszycy jest na wiciokrzewach , ale nie jakoś bardzo więc jeszcze nie stosowałam.
Ta trzmielina nie przemarza, mam z tej odmiany kilka krzaczków i rośnie ładnie. Dla jednej dałam za malutką pergolę i właśnie zastanawiałam się jak teraz dorobić coś by mogła się dalej piąć?
Mam jeszcze inne dwie trzmieliny ale one nie są tak dorodne i czasami listki mają lekko przemarznięte ale później odbijają. Kiedyś zakupiłam jeszcze sześć innych odmian trzmielin i już po pierwszej zimie padły.

reniuniek ;:180 cięłam lekko zdrewniałe gałązki i nie stosowałam ukorzeniacza - to był pomysł , który wpadł do mojej głowy i został zrealizowany, a po ukorzeniacz to ja muszę jechać do miasta :;230 , a na to już nie było czasu... Nie mam nic do stracenia jak się nie przyjmie to trudno ;:219

Sosenki4 Witaj :wit dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu a więc ciebie dopadła burza u Nas susza :( pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu dziękuje ;:196
Spróbuje też tak zrobić. U mnie coś się chmurzy, ale czy będzie z tego deszcz ;:131
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”