Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Jadziu gdyby ta "wiosna" była w marcu cieszyłabym się ale teraz w styczniu to nic nie wiadomo, ciemierniki na dobre rozwijają się. Pogoda u nas nie najlepsza, prawie codziennie pada. :(

Ewuniu azalijka na pewno będzie kwitła jeżeli aura nie wywinie nam jakiegoś psikusa. Co do siewek ciemierników, nie wiem ile lat trzeba czekać żeby zakwitły. Czy może wiesz jakie kolory będą miały ciemierniczki. :D

Małgosiu wszystko w pogodzie poprzestawiało się. Wspominasz, że cebule begonii kiełkują, czy one zimują w gruncie, zawsze myślałam, że wysadza się je wiosną.

Mariolko moje ciemierniki mają po kilka i kilkanaście lat, zwłaszcza czerwone, to olbrzymie krzaczory. Twoje młodziaki na pewno wszystkie zakwitną, przesadzanie im nie przeszkadza. Jak długo musiałaś czekać żeby ukazał się pierwszy kwiatek?

Grażynko dziękuję ;:196 przyjemnie się patrzy na rozwijające się kwiaty ale również z pewną obawą, przecież to dopiero styczeń. Ciemierniki rosną u mnie w różnych miejscach ale najwęcej w półcieniu, może też posadź w innym miejscu. :D

Aniu dziękuję ;:196 , gdy nadal będzie tak ciepło to twoje również rozwiną się. Pytasz o nawożenie, zwykle co dwa lata nawożę kompostem, dookoła kępy wykopuję rowek i wypełniam go, robię to zwykle jesienią a wiosną zasilam azofoską, latem gdy jest sucho często podlewam. :D

Zeniu moje ciemierniki są dość "stare" pewnie dlatego mają tyle pąków, gdyby pogoda dopisała to rzeczywiście byłoby na co popatrzeć. Ten na fotce jest półpełny i kwitnie bez przerwy latem i zimą prawie dwa lata (w kwietniu rocznica). Zastanawiam się sama czy to taka odmiana.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko,cebule w begonii leża w garazu wysuszone,wykopane,ale dzisiaj wsadziłam dwie do doniczek z ziemią i przeniosłam do domu,bo miały za duże przyrosty.Nie wiem co z nich będzie,bo to co najmniej półtora miesiąca za szybko.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Irenko twoje ciemierniki obsypane pąkami diabelsko .Ja ich nie mam ,a naprawdę warto by było
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irena37 pisze:
Ten na fotce jest półpełny i kwitnie bez przerwy latem i zimą prawie dwa lata (w kwietniu rocznica). Zastanawiam się sama czy to taka odmiana.
Gdyby czasem pokazała się jakaś siewka to uśmiecham się o nią szeroko. ;:196 . Nie mam takiego, a jest piękny. ;:180
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałam siewki z informacją, że obok siebie rosły ciemierniki biały, różowy i czerwony-nie wiadomo, co się wysiało. Po prostu w pobliżu krzaczków się pojawiło :D Tym bardziej niecierpliwie będę czekać na kwiaty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Irenko, wiosennie u ciebie. Chociaż ciemierniki nazywają Różą Bożego Narodzenia. Podziwiam niesamowitą ilość pąków.
U mnie tak nie chcą. :(
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Ale ci ciemiernik obrodził :shock: :tan Jak zacznie kwitnąć to nie skończy w tyle tych pączków obrodził :heja
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Niesamowite -wiosenne fotki w styczniu :(
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to z begoniami też jest sporo pracy, jesienią wykopywać, suszyć no i wiosną sadzić. Czy one też po kilku latach wyradzają się, wypytuję bo nie mam żadnego doświaczenia z nimi. Te, które posadziłaś na pewno będą dobrze rosły w domu. :D

Andrzejku ciemierniki to ładne kwiaty i na pewno będziesz je miał, w sprzedaży pojawiają się coraz częściej. :D

Zeniu gdy tylko jakieś siewki pokażą się to będę pamiętała o tobie. Latem wysiało się trochę nasion więc powinno coś wzejść. :D

Ewuniu gdyby ciemierniczki miały takie kolory jak wymieniłaś to dopiero byłoby fajnie, też marzą mi się różowe i nakrapiane a jeszcze gdyby były pełne to cieszyłabym się bardzo. Razem z tobą będę oczekiwała na ich kwitnienie. ;:65

Adrianko rzeczywiście jest wiosennie, wszystko zaczyna z ziemi wychodzić, ciemierniki coraz bardziej rozwijają się. Co do ilości pąków, one zawsze tak dużo mają. Może swoje przesadź w inne miejsce to też ci wynagrodzą kwiatami. :D

Gosiu - majorowa od kiedy posadziłam ciemiernik zawsze ma dużo pąków, może to taka odmiana i kwitnie rzeczywiście długo.

Romciu wiosna w styczniu zaskoczyła nie tylko nas ale i roślinki.

Mimo codziennych opadów deszczu następne kwiatki zaczynają kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Irenko,jestem zielona ogrodowo,co to znaczy wyradzają się? One z roku na rok powiększają się,po kilku latach mozna dzielić cebule,ale nie wiem po ilu,bo moje po 2 jeszcze nie nadaja się do podziału.Wolę jak one będą takie dorodniejsze niż zaczynac z nimi od zera.
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Jak w tym roku wykopywałam to i owo to bratków w tym roku u mnie niet :lol: Muszę w końcu wstawić zdjęcia u mnie widać już pąki krokusom ;:223 Właśnie spadło trochę śniegu widziałaś Irenko ?
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu miałam na myśli begonie, które sadzi się co roku te same aż w końcu zaczynają słabo rosnąć i kwitnąć, po prostu marnieją, ja to nazywam wyradzaniem ale jak widzę jest wręcz przeciwnie, ponieważ piszesz, że dobrze się rozrastają i można je dzielić.

Gosiu śnieg trochę popadał ale w tej chwili już stopniał. Wspominasz o fotkach, czas najwyższy żebyś coś pokazała co w twoim ogrodzie kwitnie albo inne oznaki wiosny. ;:65
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

ale krokusy u Ciebie maja juz duuuze liscie :shock: , tylko patrzeć jak zaczna pojawiac sie paki...
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Irenko, dzięki za radę. Lubię przesadzać. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizo ciepłe dni narobiły wśród roślin zamętu, zaczęły z ziemi wychodzić różne listki i pączki no ale zbliża się zima i jestem ciekawa jak to wszystko przezimuje. ;:65

Adrianko przesadź ciemiernika i niech dobrze rośnie. :D

Dziś zabezpieczałam przed zimą takie kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”