Storczyki Storczykowej cz. 4

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 4

Post »

:( no to ja bym miała zgryz wielki, bo lubię te z drobniejszymi liśćmi, ale kwiatki to mi się podobają straszliwie ;:152
Chyba dla nich przecierpiałabym te wielkie liście :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam pytanko.
Jak pachnie storczyk? ;:24

Jeszcze nigdy pachnącego nie widziałem..
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Dusiu,z natchnieniem czy bez,Twoje kwitnienia i fotki są zawsze piękne.
Dawaj jak najczęściej.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

arlet3 pisze::( no to ja bym miała zgryz wielki, bo lubię te z drobniejszymi liśćmi, ale kwiatki to mi się podobają straszliwie ;:152
Chyba dla nich przecierpiałabym te wielkie liście :D
Te liście to wspaniała ozdoba tego storczyka, ale mogą być problemem przy braku miejsca, bo jak przystało na storczyka, który prawdopodobnie jest hybrydą Phal. gigantea, jest ogromny i niezwykle piękny. Mam nadzieję, że jeszcze urośnie, bo uwielbiam wielkie liście u Phal (szczególnie jeśli są bardzo szerokie). To jeden z największych moich Phal. większy jest tylko ten żółty o wąskich płatkach i Liodoro. Rośnie w doniczce 15 cm.
dawidbanan pisze:Ja mam pytanko.
Jak pachnie storczyk? ;:24

Jeszcze nigdy pachnącego nie widziałem..
Niewiele Phalaenopsisów pachnie, ale są zapachowe, np. Phal. Liodoro, bellina, Penang girl, tetraspis, Lea Marie Salazar, amboinensis, princess kaiulani, jacqueline, violacea, violacea x amboinensis x spica, niektóre hybrydy sklepowe, ale rzadko które.
Henrykbb pisze:Dusiu,z natchnieniem czy bez,Twoje kwitnienia i fotki są zawsze piękne.
Dawaj jak najczęściej.
Cieszę się :). jak mi coś zakwitnie, to na pewno zrobię jeszcze jakieś zdjęcia. mam też wielką nadzieję, że uda mi się coś kupić na wystawie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczyki powoli zaczynają czuć wiosnę :). Pędzik na brzoskwiniowym z mazami rośnie, mam nadzieję, że zacznę też znajdować pędziki na innych Phal. i na Vandach.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Dusiu, zawsze zdjęcia Twoich podopiecznych są ucztą dla oka, pięknie je pokazujesz, ta gra światła i cienia jest cudowna ;:138
No i kilka krewniaków moich kwiatków widzę. Ten woskowy w żółto-bordowy jest cudny... Brawa dla Ciebie! Czekam na kolejna porcję, mam nadzieję, że szybko ją zaserwujesz ;:108

Nareszcie optymistyczniej u Ciebie po tej wstrętnej zimie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam nadzieję, że będzie co pokazywać :). Na razie tylko 1 nowy pędzik jest i kilka odgałezień. Za jakiś miesiąc będzie wystawa, mam nadzieję, że będę mogła zaszaleć i że sobie coś pokupuję :). Mam bardzo dużo wymarzonych.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BELLINA PUSZCZA PĘDZIK!!!!
Ale się zdziwiłam, gdy go ujrzałam :). Szukałam pędzików na Vandach i nagle spojrzałam w dół, patrzę - pędzik na bellinie! W tym miejscu od kilku miesięcy było zgrubienie, ale nic nie wychodziło, a teraz pojawił się już dość spory pędzik. Stary pęd chyba też coś rusza, bo na końcu jest wyraźnie jaśniejszy.
Phal. tetraspis także przedłuża pęd, widać już malenkie pączuszki. Został mu tylko 1 pęd z tych starych, ale może pojawią się jakieś nowe. Puszcza nowe listko, zaczyna wydłużac korzonki wewnątrz doniczki. Korzonki wydluża też amboinensis. malenkie sadzonki też puszczają nowe korzonki i listki. Storczyki chyba zaczynają czuć wiosnę :).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uwielbiam tu zaglądać, by móc pooglądać cudne falkowe kwiaty na fotkach :D

A jak tam Vandy? Ruszyły z korzonkami i listkami nowymi?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Piękne masz storczyki Dusiu, co jeden to ładniejszy. Cieszę się, że już u Ciebie coraz lepiej po tej zimie ;:3. Trzymam kciuki, aby Twoja bellinka jak najszybciej zakwitła ;:108
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy jeszcze nic nie ruszyły, może jakieś listki prędzej, bo korzonki nic, za rzadko je kąpię, a na pędziki jeszcze trochę za wczesnie.
Mam nadzieję, ze doczekam się kwiatów belliny, chociaż jednego...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie nie ma jeszcze żadnych innych pędzików, tylko na bellinie i na tym brzoskwiniowym z mazami. Dzisiaj wszystkie Phalaenopsis zostały podlane, bo teraz szybciej przesychają. Rosną keiki na tym białym bezkorzennym i na takim półminiaturku tęczowym liodoropodobnym. Na wielu Phal., w tym na botanicznych, pojawiają się nowe korzonki i listki.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Dusia GRATULUJĘ !!! Wyobrażam sobie jaka to radość ujrzeć pęd na botanicznym Phalaenopsis ;:63 :tan :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż skakałam z radości, bo się nie spodziewałam tego :). Szukałam pędzika na niebieskiej Vandzi (ona kwitnie co roku, więc pewnie w tym też mnie nie zawiedzie, ale chyba jeszcze troszkę za wczas), niechcaco spojrzałam w dół i oczom nie wierzę - coś wychodzi na bellinie. Patrzę - PĘDZIK!!! A jej stary pęd jest jaśniejszy na końcu, pewnie się będzie przedłuzał. Przedłuza się tez pęd tetraspisa, widać już pąki.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Gratulacje ;:138
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”