Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ech, Kontrapunkciku! Twoje 20-letnie dziecko pewnie Ci wybaczy szlachetnego " bzika" :wink: Zreszta - lepiej mieć bzika ...niż nie mieć nic! Ja dopiero niedawno wróciłam, ale dziś nie z ogrodu. Miałam otóż sobotę-towarzyską. Też miłe zajęcie. Jutro ciąg dalszy programu kulturalnego, więc znów nie będę w ogrodzie :cry: Nic to- nadrobię w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kwitną kolejne kwiaty :D aż miło obserwować szybko teraz zachodzące zmiany w ogrodzie !

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje ulubione " Psizęby" -cebule przywiozłam znad morza , ze szkółki Hortulus w Dobrzycy;dalej nieśmiałe jeszcze początki rododendronowego spektaklu; niezawodne tulipany - niestety część już przekwitła, ale mam też odmiany późne ,( na szczęście !) i Chaber górski, przypominający polne chabry (in. modraki) w zbożu...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dąbrówka rozłogowa, kolejny rododendron, czerwone młode przyrosty pierisa i kilka odcieni Płomyka - " Phlox douglasii" , a między tym ja tak sobie chodzę i... fotografuję :wink:
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ja też mam jakąś dąbrówkę, ciekawe czy też będzie tak wspaniale kwitnąć, bo póki co to na to się nie zanosi.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dąbrówek jest kilka odmian- ta ze zdjęcia kwitnie najładniej , ale inna ma za to najciekawsze, purpurowo przebarwione liście :)
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

ja mam tą purpurową zapewne.
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Witaj moja immienniczko ! może będę sie musiała :oops: , ale skąd wiadomo ,że cebulki będą rzeczywiście kwitły później ( czy ufasz sprzedawcy ,opis na opakowaniu ?) i jak poźno one kwitną w Twoim uroczym ogrodzie. Jestem zawsze chora, gdy muszę patrzeć na żałośnie usychające listki i łodyżki, po radości i ferii barw, którymi się cieszę, ale nazbyt krótko .Pozdrawiam INA !
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj, Ina! Jeśli chodzi Ci o cebule "Psizęba " to one kwitną wg. planu w IV.Termin kwitnienia cebulowych zależy od naturalnego cyklu rośliny, ale może być nieco przesunięty z uwagi na porę sadzenia. Np. tulipany , które mają kwitnąć w IV ,posadzone późno(np w końcu października, mogą zakwitnąć ok. 2 tyg. później . Nie bez znaczenia są też chłody, bo niska temperatura " przyhamowuje " wegetację .Napisz konkretnie, o jakie roślinki Ci chodzi :)
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Dzięki Ewelinko ! Już mam odpowiedź - będę sadzić tulipany co 2 tygodnie od IX do końca X ( można?) i częśc przed domem ,gdzie słonko zagląda tylko popołudniu i będę mogła się naciszyć tulipanami znacznie dłużej (mam nadzieję :D ) A jak udała się dzisiejsza impreza ? Ja miałam dzisiaj dzień przechlapany - miałam włamanie do samochodu ,policję na głowie, tropiące psy, odciski palców jutro na policji i mnóstwo telefonów do wykonania - auto niestety w lesingu :cry:
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Z sadzeniem tulipanów- dobry sposób, oczywiście ,że tak można . Przykro mi,że miałaś takie niemiłe perypetie :( Trzymam kciuki,żeby wszystko dobrze się skończyło !
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Dzięki ! kciuki bardzo się przydadzą, ale najchętniej wykorzystałabym swoje kciuki zaciśnięte w piąstki i wyłomotała tym, co mi to zrobil. Nic nie zwinęli tylko narazili mnie na duuuuży kłopot !!! pozdrówka :wink:
Inka
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

mój piękny ogród

Post »

dziś w końcu wpadłam na super stronę o ogrodach.cieszę się bardzo że mogę skorzystać z waszego doświadczenia(mam taką nadzieję).Ewelino masz przepiękny ogród i mnóstwo roślin które mam ,chcę mieć lub kiedyś będę miała(marzenia).wszyscy mają rację zachwalając twoje dzieło,więc mnie nie pozostaje nic innego jak pokornie powtórzyć -u ciebie jest jak w raju.w zeszłym roku też szukałam podobnej strony i nawet gościłam na Forum Ogrodniczym lecz nie na tej stronie bowiem nie potrafię wklejać zdjęć(i pomyślałam-nie dla mnie).błądzić jest rzeczą ludzką.gdy was czytałam to po prostu widzę te same problemy-mąż,komórka,a mój piesek niestety nie omija kwiatków ale i tak jest najkochańszy.postaram się nauczyć z tymi zdjęciami i też będę mogła coś wam pokazać.dalekie jest to od doskonałości,zwłaszcza że zaczęłam całkiem niedawno tworzyć ogród,wcześniej gromadząc rośliny.teraz staram się je ulokować i dzięki zdjęciom tu zamieszczonym widzę jak powinnam sobie je poustawiać.no pogadałam zajrzę tu jutro może coś nowego uda mi się podejrzeć.pozdrawiam elka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj " eleko" ! Oglądaj, podglądaj i naśladuj, jeśli masz ochotę ...Miło mi ,że poświęciłaś czas na buszowanie po moim ogrodzie :) Jeśli zdecydujesz się pokazać na forum swój i ulubione rośliny- będziemy Ciebie podglądać :wink:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki za powitanie bardzo mi miło.mówią że dużo mówię ,ale wynika że też dużo piszę.dodam tylko jedno.twoja wypowiedź Ewelino na temat stylu ogrodu.w ogrodzie powinnyn być te rośliny które kochamy i z tym się zgadzam.ja właśnie tak postępuję.i jeszcze jedno.widziałam twój chiastofil .,czy one tak wysoko rosną czy też postępowałaś z nim w sposób specjalny.ja jeszcze go nie posiadam,ale poszukam.bardzo mi się podoba.a moimi ulubionymi roślinami są powojniki i ostróżki.cudne też są rododendrony(coła grupa) lecz moja gleba jest mocno zasadowa.czytałam oszczepionkach mikoryzowych,ciekawa jestem czy któraś z was drogie forumowiczki ma z tym doświadczenie.pozdrawiam elka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Szczepionek, o których piszesz nie stosuję , wiec nie znam. O Chiastofilu pisałam już w tym wątku ( stanowisko, potrzeby) , a ten mój nie był specjalnie wysoki, raczej typowy- mięsiste listki skupione przy ziemi i kwiaty na łodyżkach ok.30-40 cm. Też lubię clematisy ale nie mam rewelacyjnych "osiągnięć " w ich uprawie- może w tym roku coś się poprawi :) Pozdrawiam E.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

moje clematisy mają sie świetnie,gdyż moja ziemia jest mocno zasad.więc jak się nie ma co się lubi... . dlatego też w twiom pięknym ogrodzie cudnie rosną kwaśnolubne.miałam kilka różaneczników,azalii,2 kalmie,andromedę,pierisa.niestety miałam.po 4 latach znów zakupiłam 2 azalie zimozielone.postarałam się zapewnić im to czego im potrzeba,ale czy się uda.dlatego pytałam o te szczepionkę,gdyż dzięki niej bez względu na pH mogą rosnąc wszystkie rośliny.moje kolejne pytanie odnosi sie właśnie do azalii zimozielonych.może mogłabyś mi polecić jakąś ciekawą niewysoką odmianę .ja zakupiłamCARMESINA ROSEA i CANZONETTA.chciałabym jeszcze jedną dosadzić do nich.i jeszcze jedno -czy te azalie można po kwitnieniu przycinać tak jak te,które gubią liście.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”