Róże Annes - rodząca się miłość :)
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże Annes - rodząca się miłość :)
Lady-r niestety nie znam i nie mogę Ci odpowiedzieć,czy to dobry wybór 
- Rozeta

- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A klematiska już posadziłam, żeby zdążył się ukorzenić do wiosny, zanim inne wystartują. Wiesz, tak trochę zaeksperymentowałam. Nie powiem, że nie dygam o niego...
Anuś, u Grzesia widziałam już wyłażące liście dalii z doniczki!!!
A cóż to za różana piękność
- Annes 77

Rozetko to może ja Ci kupię tę budleja i wyślę? Jak to twoje chciejstwo to Ci pomogę,było rano sporo tego...hmmm...zastanów się...
Tylko do kwoty 8,99 musisz doliczyć koszty przesyłki.......
Z tym clematisem to mi dałaś do myślenia i szałwią,która też czeka do posadzenia,a róża to sama nie wiem co to za jedna,szukałam w internecie informacji na jej temat....i....nic nie wiem dalej
róża polyantha tylko to wiem
A jak u Ciebie spisuje się Budleja? Gdzie ją posadzić przy płocie?
Tylko do kwoty 8,99 musisz doliczyć koszty przesyłki.......
Z tym clematisem to mi dałaś do myślenia i szałwią,która też czeka do posadzenia,a róża to sama nie wiem co to za jedna,szukałam w internecie informacji na jej temat....i....nic nie wiem dalej
A jak u Ciebie spisuje się Budleja? Gdzie ją posadzić przy płocie?
- Rozeta

Aneczko, no nie chcę Ciebie aż tak fatygować
...Wiesz, może najpierw przejadę się do Tesco u nas i popatrzę. W razie czego dam znać na PW, ockej? Ale, dzięki za chęci
.
Tą Twoją różyczkę znalazłam na HMF-ie. Szkoda, że jest tylko jedna fotka. Jako nazwę wpisałam Garden Princess i już.
Budlejka po prostu sama rośnie. I to dość szybko. Lubi ziemię wapienną, więc dosypałam jej w sezonie dolomitu, oprócz kompostu oczywiście. Na jesieni obsypałam korzonki grubą warstwą kory, bo lubi podmarzać! Na wiosnę trzeba ją całą skrócić jakieś 15 cm nad ziemią i ...czekać, aż łaskawie zechce wyleźć z ziemi. Startuje póżno - w kwietniu, maju. Lubi słoneczne stanowisko, u mnie rośnie pod ścianą domu, od południa. Pachnie intensywnie, zwabiając owady. Sympatyczna roślina i taka ... trochę inna
. Myślę, że jako tło lub sąsiedztwo dla róż będzie świetna. Jak najbardziej możesz sadzić po płotem, bo dorasta do sporych rozmiarów - ponad 2m (ale spoko, na pewno nie w pierwszym roku).
A różyczkę sadzisz teraz do doniczki?
Tą Twoją różyczkę znalazłam na HMF-ie. Szkoda, że jest tylko jedna fotka. Jako nazwę wpisałam Garden Princess i już.
Budlejka po prostu sama rośnie. I to dość szybko. Lubi ziemię wapienną, więc dosypałam jej w sezonie dolomitu, oprócz kompostu oczywiście. Na jesieni obsypałam korzonki grubą warstwą kory, bo lubi podmarzać! Na wiosnę trzeba ją całą skrócić jakieś 15 cm nad ziemią i ...czekać, aż łaskawie zechce wyleźć z ziemi. Startuje póżno - w kwietniu, maju. Lubi słoneczne stanowisko, u mnie rośnie pod ścianą domu, od południa. Pachnie intensywnie, zwabiając owady. Sympatyczna roślina i taka ... trochę inna
A różyczkę sadzisz teraz do doniczki?
- Rozanka

- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Witaj Annes, najpierw Ty u mnie teraz ja u Ciebie
Ale masz fajną tą budleję
i róża też super. Te zakupy to mnie wykończą
Moni pisze, że budleja rośnie do 2 m
a ja co roku ciacham na 15-20 cm i dorasta może do 1,2m. Czy to wszystkie tak mają czy tylko takie bardzo popularne? Podobają mi się bardzo te przewieszające się kwiatostany. Napiszcie coś więcej proszę.
Ale masz fajną tą budleję
Moni pisze, że budleja rośnie do 2 m
- Annes 77

Moni ja wysiałam tylko nasionka,a kłącza i różyczkę przechowam do końca marca w piwnicy.
Szczerze mówiąc ja nie mam tylu doniczek,są w ciemnym miejscu wszystkie cebule itd,mam nadzieję,że ich nie unicestwię
Budleję zauważyłam u innych forumowiczów i tak naprawdę nie miałam jej w planach,szukałam lawendy,ale zobaczyłam przypadkowo,że jest budleja,więc pomyślałam,że a co mi tam ....będzie rosnąć koło płotu.
Rozanka odpowiem Ci jeśli pozwolisz w wątku na ogólnym
Szczerze mówiąc ja nie mam tylu doniczek,są w ciemnym miejscu wszystkie cebule itd,mam nadzieję,że ich nie unicestwię
Budleję zauważyłam u innych forumowiczów i tak naprawdę nie miałam jej w planach,szukałam lawendy,ale zobaczyłam przypadkowo,że jest budleja,więc pomyślałam,że a co mi tam ....będzie rosnąć koło płotu.
Rozanka odpowiem Ci jeśli pozwolisz w wątku na ogólnym
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
LadyLady-r pisze:Sama nie wiem jak chodzą róże, ale widziałam w necie doniczkowe po 16 zła spodobały mi się takie pojedyncze, niskie, obficie kwitnące coś takiego jak na tej stronie. Co o nich sądzisz?
![]()
http://www.oczarjk.pl/index.php?prod=58
Może polecę szkółkę ..http://www.rosarium.com.pl/ rose
lub http://rosacwik.pl/ tam kupowałam i jestem zadowolona...
O pojedynczych kwiatach w klastrach ,wybrałabym np.Fortunę ,zdrowa ,i kwitnąca całe lato...
Aniu niezłe zakupy ...
A różę będziemy identyfikować jak zakwitnie...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Rozeta

Hejka
,
te budleje w zależności od odmiany mają różną wysokość.
Aniu, słusznie Rozanka zauważyła, że ten duecik kupiony w Tesco, będzie świetnie do siebie pasował (fiolet + zółty=
połączenie).
Aniu, przed schowaniem do piwnicy kłączy roślinek sprawdź ich stan. Moja szałwia omszona z woreczka była niestety z jednej strony lekko nadgniła. Dobrze, że wychwyciłam to w porę. Może jakoś odbije. A co do róży, to może lepiej podpytaj naszych superspecjalistek różanych, czy różyczka przetrzyma w tym kapersie jeszcze jakiś czas. Tak dla bezpieczeństwa
.
te budleje w zależności od odmiany mają różną wysokość.
Aniu, słusznie Rozanka zauważyła, że ten duecik kupiony w Tesco, będzie świetnie do siebie pasował (fiolet + zółty=
Aniu, przed schowaniem do piwnicy kłączy roślinek sprawdź ich stan. Moja szałwia omszona z woreczka była niestety z jednej strony lekko nadgniła. Dobrze, że wychwyciłam to w porę. Może jakoś odbije. A co do róży, to może lepiej podpytaj naszych superspecjalistek różanych, czy różyczka przetrzyma w tym kapersie jeszcze jakiś czas. Tak dla bezpieczeństwa
- Annes 77

Oj dziewczynki....dziewczynki co ja bym bez Was zrobiła?
Moniś masz rację jutro lecę oglądnąć moją szałwię
No tak nawystawiają w sklepach takie cuda,a ja potem muszę się martwić jak je przechować
Z Rosarium to wysyłają dopiero jak warunki będą już dobre do posadzenia,a ja kupiłam żółtka i teraz się martwię co z nią zrobić
Chyba jutro zwrócę do sklepu 
Moniś masz rację jutro lecę oglądnąć moją szałwię
- Annes 77

Neluś co racja to racja...ja do tych niecierpliwych człowieków należę
będziemy identyfikować jak zakwitnie...ale coś mi się zdaje,że to Fresia???
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu najlepiej to wyjmij tę różę zamocz ją na 2 godziny ,a potem posadź do dużej donicy ,albo wiadra...i trochę podlej i do chłodnego miejsca... 
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Annes 77

Nelu tak tez zrobię,dzisiaj lecę po ziemię,bo za mało kupiłam 
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Witaj Anes
.Wpadłam z rewizytą i zastałam piękny ogród , w którym królują cudowne róże.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Ale Ci się piękna budlejka trafiła 
- Annes 77

Aniu były jeszcze różowe i lila róż,ale jak zobaczyłam jak sąsiadce się rozrosła to wzięłam fiolecik. Zauważyłam,że ostatnio na fiolet mnie bierze
Najchętniej wzięłabym wszystkie trzy:)