Pani Paulino, dziękuję
Te pokazane zakwitną w 2016 r.Tylko nieliczne pewnie zakwitną w 2015.
Mam jednak ok. 1500 szt takich, które na pewno zakwitną w tym sezonie i już nie mogę się doczekać.
Oczywiście chętnie pomogę, gdyby potrzebowała Pani dodatkowych informacji.
Grażynko dziękuję za ciepłe słowa i życzenia. To takie tam moje próby do różnych programów hodowlanych. Rejestracji raczej nie planuję, to już zostawiam młodszym. Mają przed sobą dużo więcej lat na przerobienie różnych wariantów i opcji.
W takim razie niech młodzi spiszą się na medal a twoje liliowce niech dadzą Ci same miłe niespodzianki i nigdy nie zawodzą.
Patrząc na twoje i innych liliowcowo zakręconych, liliowce aż mi żal, że nie mam miejsca na takie eksperymenty.
Moje trzy metry kw na wysiewanie muszą mi wystarczyć, ale dobre i tyle.
Grażynko, chyba powinnaś się cieszyć, że nie masz zbyt dużo miejsca, bo z tymi wysiewami, to potem jest problem, zal wyrzucić, a rozdawać wstyd, bo tylko nieliczne są udane.
Minęło 11 i 12 dni od momentu wrzucenia nasion do wody i na razie nic się nie dzieje
Czy już się martwić?
Nasionka dalej jakby kanciaste, nie takie pękate jak u Dziuni na zdjęciach.
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
Poczytałam trochę na FO o rozmnażaniu liliowców z nasion i w grudniu znalazłam w ogrodzie nasiennik z nasionkami. Trzymałam nasionka w wodzie 3 tyg z 5 szt dwa zaczęły kiełkować. Dla mnie sukces mam nadzieję że dotrwają do wiosny:)
garden11 pisze:Trzymałam nasionka w wodzie 3 tyg z 5 szt dwa zaczęły kiełkować.
Po trzech tygodniach w wodzie zaczęły kiełkować?
To ja się martwię, że 10 dni i nic się nie dzieje
Czyli czekam grzecznie dalej
Tylko, że ja taka niecierpliwa jestem....
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
Może jeszcze się rusza? Czasem kiełkowanie trwa od 4 do 6 tygodni.
Może być i tak, ze nasiona były zebrane nie całkiem dojrzałe i po prostu nie zupełnie wykształcone. W czasie przechowywania zbyt mocno przeschły i już nie będzie z nich pożytku. Wysiew nasion liliowców, podobnie jak innych roślin, nie daje 100% wschodów.
Wystarczy moczyć nasiona przez jedną dobę.Później wyjąć z wody,włożyć do woreczka z lekko
wilgotnym podłożem, i woreczek trzymać w cieple.
Dziwne,że w ciągu trzech tygodni w wodzie,nie wszystkie nasiona zgniły.