Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No... winogrona niczego sobie :) w sam raz dojrzeją na zlot :roll: :lol: :lol: :wink:

A co do śliwek, to za szybko nie oceniaj, dużo mają owoców?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ha ha, bardzo zabawne. Myslisz, że wezmę je na zlot? :;230 :;230 :;230

Jak to ile śliwek? Wszystkie dwie są na fotach :;230 :;230 :;230 A było więcej, tylko przestały rosnąć, albo uległy wichurom :cry: Dlatego powinny być dobre.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Domiś :-)

Sposób na zimową ochronę róż jednej pani z mojej wsi: "ubiera" swoje róże na zimę w stare swetry i marynarki. Sposób świetny, co łatwo wykazać - ona ma róze sztamowe, które w moich stronach są dośc ryzykowną inwestycją, a u niej pieknei kwitną co rok. W kazdym razie mam zamiar to zastosować - jeśli braknie starych ciuchów, zawsze są sekendhendy :lol: czyli po naszemu szmateksy :-)

No i chyba na wierzch jakiś jutowy worek, albo agro, żeby nie stwarzać kolorystycznego misz-maszu ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

sporo tych śliwek dojrzało.... :;230

winogronka masz piękne i wiesz..
podjęłam męską decyzję...
na następny sezon będę sadzić winogronka 8) , dwa, jedno jasne i drugie ciemne, ale na razie to jeszcze dla mnie czarna magia :roll: :lol: :lol: :lol:
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tymi zdjęciami to narobiłaś mi smaka, zjadłby takie winogronko prosto z ... krzaka :D tak samo jak i śliwkę ;D a ścieżka będzie na pewno ekstra, zapodaj foty jak skończysz.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agunia, ubieranie w swetry ma sens :lol: Po co ja tyle ciuchów wywaliłam :roll:

Aniu - śmiej się śmiej, dla mnie one są super cenne (z wyżej wymienionych powodów) :wink:
Co do winogron to służę radą w sprawie doboru odmian, a także (prawdopodobnie, jeśli nic się nie wydarzy i zdrewnieją porządnie) sztobrami do ukorzeniania i instrukcją 8)

Mogę ci także podać adres, gdzie mają porządne sadzonki (tylko oczywiście dochodzą koszty przesyłki). Nie kupuj w sklepach ogrodniczych (mają krótkie sadzonki i pewność co do odmiany dużo gorsza niż w przypadku róż).

Mariusz - jak miło, że wpadłeś :D Na razie winogrona jeszcze nie dojrzały, i śliwki też nie :wink: Ścieżka już prawie skończona, potem wrzucę foty i komentarz :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

na pewno się do Ciebie odezwę o poradę, a kiedy mam się za to wziąść w ogóle?
Na wiosnę czy później?
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Dominiko
Twoje winogronka ;:8 przydałyby mi się, ja tez w tym roku mam jakieś pierwsze kulki na krzaku, ale co to będzie i czy dobre?
Podziwiam Twoją "hodowlę przemysłowa" i ślinka mi cieknie :wink:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witaj Dominiko :P
Z prawdziwą przyjemnością przebrnęłąm przez Twój wątek i co kolejna strona to otwierałam szerzej oczy ze zdumienia ;:154
Ty nie jesteś tylko ogrodniczką! :shock: ale i stolarzem, malarzem, kucharzem, projektantem, sadownikiem a nade wszystko WINIARZEM!!! :shock:
Twoje pomysły są rewelacyjne i zawsze trafione :P

Ps. Zazdroszczę Ci trawnika :oops: :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to zależy, w jakiej postaci będziesz miała winorośle :wink: Gołokorzeniowe tak jak róże - jesienią lub wiosną (jeśli wiosną, to zazwyczaj w kwietniu np. taka e-sadzonka wysyła tylko w kwietniu, ale możesz sadzić i w marcu). Jeśli byś chciała sama ukorzeniać to najlepiej w końcu marca/pocz. kwietnia - one muszą być chronione aż do ustąpienia przymrozków, co np. u nas od dwóch lat jest z końcem maja dopiero :roll: Ukorzenianie jest niby proste, ale czasem nie wychodzi, dlatego jeśli masz sadzić tylko 2 odmiany, to ja radziłabym kupić porządne sadzonki.
Póki co to wybierz dla nich miejsce (powinny być na patelni).Możesz je jakoś przygotować (zaprawić obornikiem najlepiej), ale ja sadzę od razu, bo nie mam czasu na wcześniejsze przygotowania.

Powiedz, jakie cechy mają mieć te odmiany? Najlepiej od najbardziej do najmniej istotnego :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pyziu - poczekaj cierpliwie, aż dojrzeją (w pełni - najlepiej, jeśli pestki są choć w połowie brązowe) i zobaczysz. Jeśli nie będą ci jakoś specjalnie smakować, to wywalaj bez skrupułów i sadź coś porządnego. Ewentualnie sadź obok, i po 2 latach wykop to co byłoby do wymiany.
Przepraszam, że roztaczam taką wizję (że do wykopania), ale wiem, że jest dużo takich-sobie odmian, lub... glutów (tak je potocznie nazywamy - skórka oddziela się po ugryzieniu, i zostaje nam w buzi taki żelek, często pozostawiający lekko szczypiący język czy podniebienie).

Tymczasem u nas naprawdę można uprawiać super odmiany, o chrupiącym miąższu i świetnym smaku.

Gosiu - ty to zawsze wiesz co napisać i jak to napisać :wink: :D To ty mi zazdrościsz 1 rzeczy (w dodatku trawnik jest nie skończony), a ja ci... oj, trudno zliczyć :lol:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Dominiko!!! Jak widać nie umiem napisać tego co myślę. :oops: Nie miałam na myśli, że zazdroszczę Ci JEDYNIE trawnika, ale wymienianie wszystkiego po kolei mnie po prostu przerasta. A już niemożliwością dla mnie jest spamiętanie nazw np. róż czy winogron :wink: , co Tobie przychodzi z taką łatwością!
W pewnych momentach już nawet nie wiedziałam o czym rozprawiacie :shock:

Winogron też Ci zazdroszczę :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noooo, wybrnęłaś :;230 :;230
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

dominikams pisze:Noooo, wybrnęłaś :;230 :;230
Uff...
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

i na koniec dnia dostałam ślinotoku i zamiast pilnować diety będę się zastanawiała czym ugasić ten ślinotok :lol:
Dominika ja będę podsłuchiwała rad jakich udzielasz Ani i jeśli pozwolisz też skorzystam. Ewentualnie dorzucę jakieś pytanko od siebie. Ok? Jeśli ok, to napisz mi kochana kiedy lepiej jest posadzić winogrona, teraz czy wiosną?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”