Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teraz tylko musi sphagnum caly czas mokrawe byc, nietylko wilgotne lecz mokrawe. Mozna by pomyslec ze roslina zgnije ale to nie prawda. Taka wilgoc sprawia cuda. Wazne aby sphagnum nie wyschnelo. Ja robie tak ze jak lekko ono przeschnie to zamaczam calkowicie w wodzie, doslownie kapie i na parapecik. Po jakim czasie robi sie sphagnum zielone co oznacza wysoka wilgoc i sukces murowany. trzymam bardzo kciuki za " japonke " :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Aniu wszystkie pięknie Ci rosną . Ja vanilię hoduję w ziemi torfowej z dodatkiem kory i bardzo ładnie rośnie .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, dzięki :) chyba rzeczywiście ją zostawię w tym, co jest, skoro jej dobrze :wink:
Mambo, no pędzik to jest mój pierwszy taki od podstawy, tak właściwie :P Teraz czekam niecierpliwie, aż rozwiną sie pierwsze pąki :roll:
Jolusiu, będę postępować tak jak mi radziłaś, bo ty w końcu bardziej doświadczona w storczykach jesteś ode mnie :wink: Jedyne co, to zamiast zamaczać, będę obficie spryskiwać, bo w tym pojemniczku dziurek nie ma i woda nie wleci :lol: A Sedirea japonica chyba nawet już ma się lepiej, bo najmłodszy i drugi po nim listek, zesztywniały :)
Bogusiu, dzięki za radę :wink: Moja Vanilla może też jest w takiej ziemi torfowej, jak piszesz, bo taka miejscami zbita jest właśnie jak torf :roll: Ale w każdym razie to nie kora :P

Ostatnio przeglądając internet w poszukiwaniu zdjęć Sedirei japonici, a przy okazji podglądaniu z nich sposobu uprawy, natknęłam się na taką bardzo, bardzo ciekawą STRONKĘ. I nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale te storczyki są chyba cały czas trzymane w wodzie i w dodatku jeszcze kwitną :!: Może ktoś kiedyś słyszał o takim sposobie uprawy :?:
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Interesujące to, tylko trzeba by poświęcić jednego storczyka na próbę :) aby się przekonać:)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

No i właśnie w tym jest cały problem :wink: Taki storczyk do najtańszych nie należy, a i szkoda by go było :lol:
Tak sobie myślę, czy oni coś jeszcze do tej wody dodają, żeby wszystko było ok :?:
I aż dziw bierze, że roślinki w tym nie gniją :roll:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa ta stonka, może do tej wody jest jeszcze coś dolewane, bardzo mi się to spodobało.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Obrazek

jaki maciupci :shock:

kciuki mocne ;:215 ;:215 ;:215
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Renatko, gdzieś tam "wyczytałam", że jakieś glony dodają, ale reszty nie za bardzo rozumiem :lol:

Mała Mi, dziękuję Ci bardzo :P Nie wiem, czy wiesz, ale on jest posadzony w takim kubeczku do odmierzania syropu :wink:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu Vanilla planifolia - piękna roślina. Wiesz może ile jej potrzeba czasu, by pokazała Ci swoje cudownie pachnące kwiatki :?: ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Podpinam się do pytania

Zastanawiam się nad kupnem, ale czytając warunki uprawy to przeraziłam się, one naprawdę potrzebują aż takiego ciepła?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Aniu i Betako - roślinkę mam od niedawna, więc wiele na temat jej uprawy powiedzieć nie mogę :roll:
Ja swoją trzymam w pokoju od strony południowo-zachodniej, jakiś metr od okna. Temperatura wynosi tam zazwyczaj około 23-24*C wiosną/latem, a wilogtność waha się w granicach 70% do nawet 100% podczas deszczu. Z tego co czytałam, taki sposób uprawy nie jest najgorszy, ale też nie najlepszy - mogłoby być trochę cieplej. Zresztą z zebranych informacji, to najlepsze warunki będą chyba wtedy, gdy będzie parno, wilgotno i ciepło. Ale Vanilla planifolia u mnie rośnie, więc jest ok :lol:
Jeśli chodzi o kwitnienie, to wyczytałam w internecie, że roślina kwitnie przy długości około 3,5m, co przy dotychczasowym tempie wzrostu mojej (ok. 10cm na 2 miesiące), będzie za jakieś 3 lata, a to chyba nie najgorszy wynik w porównaniu do niektóych gatunków storczyków :wink:

To chyba wszystko, co wyczytałam :roll: Jak chcecie jeszcze zapytać, to śmiało - może nie wiem teraz, ale mogę poszukać :lol:
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Vanilia do zakwitnięcia potrzebuje szczególnych warunków - stałego ciepła i stałej ,wysokiej wilgotności. Nie słyszałam,żeby komuś zakwitła, nawet w warunkach szklarniowych, nie mówiąc o domowych.
Udaje się to jedynie wyspecjalizowanym ogrodom botanicznym.
Nie chcę nikogo zniechęcać,ale raczej nie ma co spodziewać się kwiatów wanilii.
Hoduje się ją dla liści i wijących się kłączy, jako uzupełnienie oranżerii lub orchidarium :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Aniu dziękuję za wyjaśnienie, nie znałam wymagań i dzięki Tobie odpuszczę sobie jej zakup. :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Aniu, naprawdę nie ma co spodziewać się waniliowych kwiatów. Znam Ludzi, którzy mają szklarnie z automatycznym zraszaniem,ogrzewaniem, itp. I wanilia nigdy Im nie zakwitła.
To naprawdę muszą być warunki maksymalnie zbliżone do naturalnych.A te trudno osiągnąć w praktyce
:D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Anusska pisze:Mała Mi, dziękuję Ci bardzo :P Nie wiem, czy wiesz, ale on jest posadzony w takim kubeczku do odmierzania syropu :wink:
o tego wcześniej nie doczytałam. to naprawdę maleńtasek ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”