Storczyki Anusski
- Jolusia
- 1000p

- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz tylko musi sphagnum caly czas mokrawe byc, nietylko wilgotne lecz mokrawe. Mozna by pomyslec ze roslina zgnije ale to nie prawda. Taka wilgoc sprawia cuda. Wazne aby sphagnum nie wyschnelo. Ja robie tak ze jak lekko ono przeschnie to zamaczam calkowicie w wodzie, doslownie kapie i na parapecik. Po jakim czasie robi sie sphagnum zielone co oznacza wysoka wilgoc i sukces murowany. trzymam bardzo kciuki za " japonke "

-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Aniu wszystkie pięknie Ci rosną . Ja vanilię hoduję w ziemi torfowej z dodatkiem kory i bardzo ładnie rośnie .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dusiu, dzięki
chyba rzeczywiście ją zostawię w tym, co jest, skoro jej dobrze 
Mambo, no pędzik to jest mój pierwszy taki od podstawy, tak właściwie :P Teraz czekam niecierpliwie, aż rozwiną sie pierwsze pąki
Jolusiu, będę postępować tak jak mi radziłaś, bo ty w końcu bardziej doświadczona w storczykach jesteś ode mnie
Jedyne co, to zamiast zamaczać, będę obficie spryskiwać, bo w tym pojemniczku dziurek nie ma i woda nie wleci
A Sedirea japonica chyba nawet już ma się lepiej, bo najmłodszy i drugi po nim listek, zesztywniały 
Bogusiu, dzięki za radę
Moja Vanilla może też jest w takiej ziemi torfowej, jak piszesz, bo taka miejscami zbita jest właśnie jak torf
Ale w każdym razie to nie kora :P
Ostatnio przeglądając internet w poszukiwaniu zdjęć Sedirei japonici, a przy okazji podglądaniu z nich sposobu uprawy, natknęłam się na taką bardzo, bardzo ciekawą STRONKĘ. I nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale te storczyki są chyba cały czas trzymane w wodzie i w dodatku jeszcze kwitną
Może ktoś kiedyś słyszał o takim sposobie uprawy 
Mambo, no pędzik to jest mój pierwszy taki od podstawy, tak właściwie :P Teraz czekam niecierpliwie, aż rozwiną sie pierwsze pąki
Jolusiu, będę postępować tak jak mi radziłaś, bo ty w końcu bardziej doświadczona w storczykach jesteś ode mnie
Bogusiu, dzięki za radę
Ostatnio przeglądając internet w poszukiwaniu zdjęć Sedirei japonici, a przy okazji podglądaniu z nich sposobu uprawy, natknęłam się na taką bardzo, bardzo ciekawą STRONKĘ. I nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale te storczyki są chyba cały czas trzymane w wodzie i w dodatku jeszcze kwitną
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu Vanilla planifolia - piękna roślina. Wiesz może ile jej potrzeba czasu, by pokazała Ci swoje cudownie pachnące kwiatki
;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Aniu i Betako - roślinkę mam od niedawna, więc wiele na temat jej uprawy powiedzieć nie mogę 
Ja swoją trzymam w pokoju od strony południowo-zachodniej, jakiś metr od okna. Temperatura wynosi tam zazwyczaj około 23-24*C wiosną/latem, a wilogtność waha się w granicach 70% do nawet 100% podczas deszczu. Z tego co czytałam, taki sposób uprawy nie jest najgorszy, ale też nie najlepszy - mogłoby być trochę cieplej. Zresztą z zebranych informacji, to najlepsze warunki będą chyba wtedy, gdy będzie parno, wilgotno i ciepło. Ale Vanilla planifolia u mnie rośnie, więc jest ok
Jeśli chodzi o kwitnienie, to wyczytałam w internecie, że roślina kwitnie przy długości około 3,5m, co przy dotychczasowym tempie wzrostu mojej (ok. 10cm na 2 miesiące), będzie za jakieś 3 lata, a to chyba nie najgorszy wynik w porównaniu do niektóych gatunków storczyków
To chyba wszystko, co wyczytałam
Jak chcecie jeszcze zapytać, to śmiało - może nie wiem teraz, ale mogę poszukać 
Ja swoją trzymam w pokoju od strony południowo-zachodniej, jakiś metr od okna. Temperatura wynosi tam zazwyczaj około 23-24*C wiosną/latem, a wilogtność waha się w granicach 70% do nawet 100% podczas deszczu. Z tego co czytałam, taki sposób uprawy nie jest najgorszy, ale też nie najlepszy - mogłoby być trochę cieplej. Zresztą z zebranych informacji, to najlepsze warunki będą chyba wtedy, gdy będzie parno, wilgotno i ciepło. Ale Vanilla planifolia u mnie rośnie, więc jest ok
Jeśli chodzi o kwitnienie, to wyczytałam w internecie, że roślina kwitnie przy długości około 3,5m, co przy dotychczasowym tempie wzrostu mojej (ok. 10cm na 2 miesiące), będzie za jakieś 3 lata, a to chyba nie najgorszy wynik w porównaniu do niektóych gatunków storczyków
To chyba wszystko, co wyczytałam
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Vanilia do zakwitnięcia potrzebuje szczególnych warunków - stałego ciepła i stałej ,wysokiej wilgotności. Nie słyszałam,żeby komuś zakwitła, nawet w warunkach szklarniowych, nie mówiąc o domowych.
Udaje się to jedynie wyspecjalizowanym ogrodom botanicznym.
Nie chcę nikogo zniechęcać,ale raczej nie ma co spodziewać się kwiatów wanilii.
Hoduje się ją dla liści i wijących się kłączy, jako uzupełnienie oranżerii lub orchidarium
Udaje się to jedynie wyspecjalizowanym ogrodom botanicznym.
Nie chcę nikogo zniechęcać,ale raczej nie ma co spodziewać się kwiatów wanilii.
Hoduje się ją dla liści i wijących się kłączy, jako uzupełnienie oranżerii lub orchidarium
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu dziękuję za wyjaśnienie, nie znałam wymagań i dzięki Tobie odpuszczę sobie jej zakup. 
Początek mojej przygody.
))
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Aniu, naprawdę nie ma co spodziewać się waniliowych kwiatów. Znam Ludzi, którzy mają szklarnie z automatycznym zraszaniem,ogrzewaniem, itp. I wanilia nigdy Im nie zakwitła.
To naprawdę muszą być warunki maksymalnie zbliżone do naturalnych.A te trudno osiągnąć w praktyce

To naprawdę muszą być warunki maksymalnie zbliżone do naturalnych.A te trudno osiągnąć w praktyce
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
o tego wcześniej nie doczytałam. to naprawdę maleńtasek ;)Anusska pisze:Mała Mi, dziękuję Ci bardzo :P Nie wiem, czy wiesz, ale on jest posadzony w takim kubeczku do odmierzania syropu
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!