ps. Dziękuję za wcześniejszą poradę

Mam jeszcze pytanie: W opisie Ortusa znalazłam informację: Środek stosować wczesna wiosną po ruszeniu wegetacji. Czy mogę go teraz zastosować, i oczywiście czy muszę pozrywać chore liście?
Miedzian zapobiegawczo, OK. Na zdjęciach nie widzę jednak powodów do oprysku Score. Jeśli nic się nie pojawia, to teraz już nie widzę potrzeby ochrony.alette pisze: oprysku Score 250 EC w dawce 1 ml/ 7 L wody na jedną gruszę - powinna być już teraz dobrze ochroniona przed choróbskami? Zdjęcia chorych zamieściłam wcześniej. Przeczytałam, że zabieg Score trzeba powtórzyć, czy jest to konieczne?
Jesienią posadzona...maryann pisze:A jaka stara? W pierwszych latach może tyle rosnąć.
Rozumiem, że za mało? Mam mały problem z przeliczaniem tych ml na na jedną młodą gruszę, ma ok 6m, ale to odmiana, która nie rozrasta się na boki, mieści się na 1 m2. Mniej więcej.zb_szek_ pisze:Alette - Score dajesz 1 ml na 7 litrów wody? co to za ochrona?
Masz dwie choroby.re_ne pisze:Na liściach są pomarańczowe plamki a w dodatku większość liści jest w połowie czarna.