Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4
Tak, u mnie było to samo. Przyciełam czubki pędów i pozbyłam się wszystkich chorych liści, to co zostało było zdrowe.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Kasiu!Czyli coś w tym jest.Wiadomo, że jak brzoskwinia duża to trudniej taki zabieg przeprowadzić ale w przypadku małego drzewka to jest jakaś opcja. Ciekawe czy jak by takie drzewko było osamotnione na jakimś terenie to czy choroba by ponownie wystąpiła po takim cięciu wierzchołków w roku następnym.
I ktoś wykona opryski, potem potnie zgodnie z "prykazem" brzoskwinię, czyli na kilka oczek( a wtedy zawsze kasujemy pąki wierzchołkowe pędów) i potem się chwali, że opryski pomogły. A w rzeczywistości nawet woda destylowana by wtedy pomogła.

I ktoś wykona opryski, potem potnie zgodnie z "prykazem" brzoskwinię, czyli na kilka oczek( a wtedy zawsze kasujemy pąki wierzchołkowe pędów) i potem się chwali, że opryski pomogły. A w rzeczywistości nawet woda destylowana by wtedy pomogła.
Witam, jestem Adam.
- Dolnoslonzok

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Gummozę brzoskwiń i nektaryn udało mi się zahamować w ten sposób., Jacku.
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A jak przygotowujesz ten magiczny kociołek?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
mishelino
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 14 mar 2025, o 10:39
- Kontakt:
Też jestem ciekaw proporcji, bo przy czosnku zwykle kluczowe są właśnie szczegóły przygotowania i częstotliwość stosowania. Sam pomysł jest ciekawy, zwłaszcza jako wsparcie przy osłabionych drzewkach, ale dobrze byłoby wiedzieć, czy chodzi o wywar do podlewania, czy także do oprysku, bo to już może dawać różny efekt.
- Slomo
- 100p

- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Dziś drugi oprysk Syllitem i na ten rok koniec u mnie z ochroną przeciw kędzierzawości.
Drzewka i drzewa bardzo mocno przycięte w celu eliminacji raka bakteryjnego który wdał się w rany po silnym gradzie który mnie nawiedził w 2024 roku. Ten rok traktuje raczej na odbudowę drzewek i drzew niż na jakiś zbiór brzoskwinek.
Drzewka i drzewa bardzo mocno przycięte w celu eliminacji raka bakteryjnego który wdał się w rany po silnym gradzie który mnie nawiedził w 2024 roku. Ten rok traktuje raczej na odbudowę drzewek i drzew niż na jakiś zbiór brzoskwinek.
- Dolnoslonzok

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Proszę bardzo.mishelino pisze: ↑10 mar 2026, o 09:25 Też jestem ciekaw proporcji, bo przy czosnku zwykle kluczowe są właśnie szczegóły przygotowania i częstotliwość stosowania. Sam pomysł jest ciekawy, zwłaszcza jako wsparcie przy osłabionych drzewkach, ale dobrze byłoby wiedzieć, czy chodzi o wywar do podlewania, czy także do oprysku, bo to już może dawać różny efekt.
Mój magiczny kociołek powstaje bardzo prosto. Podane proporcje są przykładowe. Zazwyczaj czosnku mam dwa, trzy razy więcej, ponieważ dużo go spożywamy w różnej postaci dań wegetariańskich. Do garnka wrzucam łuski czosnku, by warstwa sięgnęła 1 L i zalewam 1 L wody. Gotuję, studzę, wlewam do konewki, zalewając 5 L wody. Podlewam średnio co 10 dni, nawet w grudniu i styczniu. Do tego wspomagam oprysk lecytyną opryskiem czosnku na liście. Kupuję gotowy wywar znanej firmy. Można wierzyć i spróbować, można nie wierzyć. U mnie działa.
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A, czyli nie żabki czosnku, a łuski. Powinno dać radę, bo obierek czosnku mam na wory!
*ząbki
*ząbki
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
Rysie
- 200p

- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można używać łodyg i zeschłych liści, także i z cebuli, co uwadze polecam

- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Bardzo cenne informacje. Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji. 
Pozdrawiam, Jacek
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przede mną drugi oprysk Syllitem i myślę by połączyć go z opryskiem olejowy. Co o tym sądzicie ?