Kawon ( arbuz ) - część 1
Re: Kawon(arbuz)
zapylają się tak jak inne dyniowate, czyli żeński kwiatek zostaje zapylony przez pyłek z męskiego te pierwsze przeważnie są męskie, więc na razie owoców nie będzie 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak też myślałam..i szukałam czy to chłopiec czy dziewczynka..
Co ciekawsze, 1 przekwitł dopiero się 2 otworzył..
Co ciekawsze, 1 przekwitł dopiero się 2 otworzył..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Moje arbuzy nie były podsypywane, one były pikowane.
Bardzo mi wybiegły i już zaczęły się pokładać, więc delikatnie z całą bryłą korzeniową jaką miały, przesadziłam do nowych kubeczków pod same liścienie i tak sobie rosną. Od prawie trzech tygodni mieszkają w tunelu.
Bardzo mi wybiegły i już zaczęły się pokładać, więc delikatnie z całą bryłą korzeniową jaką miały, przesadziłam do nowych kubeczków pod same liścienie i tak sobie rosną. Od prawie trzech tygodni mieszkają w tunelu.

pozdrawiam, Anita
Witam, mam kilka pytań odnośnie arbuzów
ja zasadziłem nasionka od Legutko do jednej doniczki i w doniczce średnicy 10 cm są dwie 25 cm sadzonki arbuza czy im to nie będzie przeszkadzać? poza tym jakiego nawozu używać do arbuzów i jak go dozować? na razie pną mi się po drabince ale nie wiem czy powinieniem usunąć drabinkę. Czy wychoduję je w domu ponieważ dla jednego mam 0,5 metrową donicę (średnica) i będe go chowodać w domu a drugą roślinkę mam zamiar wziąść na balkon. Aha i po jakim czasie wypuszczają kwiaty bo ja zasadziłem moje roślinki 18.04.2011 czyli już tak mniej więcej 20 dni mają po kiełkowały tydzień. Ehh trochę dużo pytań zadałem ale pierwszy raz mam arbuzy (w tamtym roku miałem melony ale mi zmarły) i chcem mieć ładne owoce
tu są zdjęcia:

I właśnie to co zaznaczyłem na drugim zdjęciu to co to jest mam tego nie przycinać?
A można je zapylić sztucznie? (nie lubię pszczółek)

I właśnie to co zaznaczyłem na drugim zdjęciu to co to jest mam tego nie przycinać?
A można je zapylić sztucznie? (nie lubię pszczółek)
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam 5 sztuk rosario 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A mnie kolejny arbuz w doniczce kwitnie 
A Arbuzy w tunelu bo się boje że za zimno jeszcze..

A Arbuzy w tunelu bo się boje że za zimno jeszcze..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
U mnie ciągle mszyca nie daje im spokoju, ale nawet ładnie się trzymają. Muszę chyba kupić lepszy środek na mszyce, bo ten nie dość, że słabo działa to jeszcze liście pali
Moje już po niedzieli pójdą do gruntu, wystawiłam jednego na próbę na dwór, stoi tam już kilka dni i nocy i dobrze sobie radzi, więc reszta pójdzie jego śladem

Moje już po niedzieli pójdą do gruntu, wystawiłam jednego na próbę na dwór, stoi tam już kilka dni i nocy i dobrze sobie radzi, więc reszta pójdzie jego śladem
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
W tym roku po raz pierwszy uprawiam arbuza (odmina Rosario z PNOS-u). Wysiałam go pod koniec marca i chyba jednak za szybko, ponieważ z 5 wykiełkowało 3 i od zeszłego tygodnia kwitną. Nie chciałam ich wysadzać, więc były tylko wystawiane na dzień na zewnątrz, a później wracałay do domu. Wczoraj wykonałam małe ogrodzenie z foli i tam wysadziłam jednego, miałam obawy czy przeżyje noc, jednak wszystko chyba z nim dobrze. Dwa zostawiłam i pewnie pójdą do gruntu na drugi tydzień. Niestety nie mam zdjęć, ale jeżeli jakieś zdobędę, to wstawię.
Jestem ciekawa, czy będę miałą jakieś zbiory, ponieważ mieszkam w Bieszczadach. Po cichu liczę, że w tym roku skosztuję własnego arbuzika.
Pozdrawiam Pauzi

W tym roku po raz pierwszy uprawiam arbuza (odmina Rosario z PNOS-u). Wysiałam go pod koniec marca i chyba jednak za szybko, ponieważ z 5 wykiełkowało 3 i od zeszłego tygodnia kwitną. Nie chciałam ich wysadzać, więc były tylko wystawiane na dzień na zewnątrz, a później wracałay do domu. Wczoraj wykonałam małe ogrodzenie z foli i tam wysadziłam jednego, miałam obawy czy przeżyje noc, jednak wszystko chyba z nim dobrze. Dwa zostawiłam i pewnie pójdą do gruntu na drugi tydzień. Niestety nie mam zdjęć, ale jeżeli jakieś zdobędę, to wstawię.
Jestem ciekawa, czy będę miałą jakieś zbiory, ponieważ mieszkam w Bieszczadach. Po cichu liczę, że w tym roku skosztuję własnego arbuzika.
Pozdrawiam Pauzi

-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
no to mogę moje sadzonki wyrzucićWitaj Groser , z arbuzem jest odmienna procedura ! Arbuza nie przycinamy w tej fazie , bo wiąże owoc na końcu pędu głownego

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
sebapila nie dramatyzuj, może się jeszcze doczekasz, tylko dłużej im zajmie aż te boczne odpowiednio się wyrobią. Nie wierzę, żeby roślina zrezygnowała z szansy na rozmnażanie po takim wypadku;)
A ja posiałem 2 tygodnie temu Sugar Baby... Mam 3 sadzonki które zaczynają wypuszczać dopiero 1 właściwego liścia. Jak myślicie czy lepiej będą rosły na dworze czy w tunelu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Nie mam co prawda doświadczenia z tunelem, ale chyba w tunelu. Na zewnątrz mimo wszystko pogoda jest dość niestabilna.
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Witam,
u mnie wtym roku po raz pierwszy arbuz Rosario i Bingo w tunelu foliowym. Już trzy zostały przesadzone, posypane Azofoską. Ponieważ arbuzy wymagają dużej ilości składników odżywczych-obornikowych, a jako ziemia była tylko przekopana z kompostem trzeba by ją dodatkowo nawozić. Planuję przygotować miksturę z pokrzyw do podlewania. Czy można podlewać arbuzy wodą z domieszką takiej "gnojówki" powiedzmy 10:1 codziennie. Może lepiej będzie nawieźć w większym stężeniu ale rzadziej?
W jaki sposób stosujecie takie organiczne nawożenie?
A co sądzicie o kurzym oborniku, który można kupić w sklepach ogrodniczych. Taki pakowany w foliowe worki jak ziemia.
u mnie wtym roku po raz pierwszy arbuz Rosario i Bingo w tunelu foliowym. Już trzy zostały przesadzone, posypane Azofoską. Ponieważ arbuzy wymagają dużej ilości składników odżywczych-obornikowych, a jako ziemia była tylko przekopana z kompostem trzeba by ją dodatkowo nawozić. Planuję przygotować miksturę z pokrzyw do podlewania. Czy można podlewać arbuzy wodą z domieszką takiej "gnojówki" powiedzmy 10:1 codziennie. Może lepiej będzie nawieźć w większym stężeniu ale rzadziej?
W jaki sposób stosujecie takie organiczne nawożenie?
A co sądzicie o kurzym oborniku, który można kupić w sklepach ogrodniczych. Taki pakowany w foliowe worki jak ziemia.