arameic Planuję, że pomidory będą rosły w tych wiaderkach jeszcze ok. 5 tygodni. W maju /po przymrozkach będą w takiej gromadce wysadzone do szklarni. To jest odmiana wysoka. Miałam ich w ub. roku(normalnie posadzone-pojedynczo w szklarni), ale nie znam nazwy ,nasiona pochodzą z kupnego smacznego pomidora.
1. Mam doświadczenie w uprawie pomidorów po kilka w gromadce (sadziłam nawet po 6 w donicach oraz gruncie).
2. W poprzednich latach siałam bardzo wcześnie i przesadzałam do dużych pojemników, aby przyśpieszyć owocowanie.
3.Przekonałam się na własnych doświadczeniach, że ogłowienie krzaka za trzecim gronem, przyśpiesza dojrzewanie owoców. Teraz chcę skumulować wszystkie trzy warianty. Tym sposobem przyśpieszyć owocowanie i dojrzewanie pomidorków - wykorzystując jak najmniejszą powierzchnię na parapetach. Jak zostawię tylko po 2-3 grona, to w sumie z jednego wiaderka powinnam uzyskać 8-12 gron w krótkim czasie. Takie jest założenie.
Takich wiaderek z wczesnymi czworaczkami mam tylko 3 i 1wiaderko z jednym krzaczkiem (były też 4 ale 3 z nich padły -za mokro miały w fazie dwóch liści). Pozostałe pomidory będę sadziła standardowo

. Z tych późniejszym mam w tym roku posiane odmiany:Faworyt, Bawole serce, Baron, Malinowy olbrzym, S.Marzano i jeszcze dwa NN. Oraz dwie odmiany koktajlowych -Koralik i z nasionek wydłubanych z kupnego.