Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Z powodu niespodziewanych zawirowań w moim życiu i w otoczeniu dość długo byłam nieobecna na Forum.
Dzisiaj w towarzystwie M odreagowywałam wszystko w lesie, skąd przywieźliśmy dwa kosze grzybów. Głównie podgrzybki i prawuski.

Obrazek

Obrazek

Wszystkie już zagospodarowałam. Większość z nich się suszy, część pławi się w marynacie, a i na ząb też sporo zostało.
Pogoda była cudowna, słoneczko grzało, las pachniał prawie jak w lecie, tylko pająki już śpią, bo w ogóle pajęczyny nie zastawiały przejścia wśród drzew. A po drodze pokazywały się takie ślicznotki:

Obrazek

Obrazek

Niestety, niejadalne.
A ten wygląda zupełnie jak talerz z pysznym daniem. Tylko dla kogo?

Obrazek

Dorotko [korzo_m] - w przyszłym roku z pewnością będziesz się już cieszyła kwitnącą chrynantemką. ;:333

Marysiu [Maska] - masz rację, takie piękne słoneczne dni powinny być znacznie dłuższe, ale nie mamy na to wpływu, niestety. ;:223
Dziękuję za wszystkie dobre życzenia. ;:196 Mama również dziękuje i wzajemnie zdrówka Wam życzy. ;:167

Elżuniu - mnie się też narobiło zaległości i także nie wiem, czy uda mi się wszystkie nadrobić. ;:218 Ciężko będzie.
Ja w ogóle cierpię na manię podwiązywania. ;:224 U mnie wszystkie wysokie rośliny mają wcięcie w pasie.
Serdeczności przyjęłam z wdzięcznością i z całego ;:167 odwzajemniam.

Beatko [Bazyla] - po tamtej szarlotce pozostało już tylko wspomnienie, a i nastepna została spałaszowana w całości. Teraz mam przerwę w wypiekach, tylko zastanawiam się, na jak długo.... ;:7
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu [ewarost] - ja też się za Tobą stęskniłam i bardzo mi przykro z powodu Twojej choroby. Z całego serca życzę Ci powrotu do pełni sił i całkowitego wykurowania się z dolegliwości. ;:97 ;:97

Aniu [anabuko1] - pogodę mam taką, że ciągle jeszcze coś na działce kwitnie, choć wiem o tym ostatnio wyłącznie z relacji M. Mam nadzieję na jutrzejszy wypad na działeczkę. Jeśli Pan Bozia pozwoli. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Ostatnio widziałam na działce takie kwiatuszki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, od razu przybiegłam zobaczyć Wasze zbiory. No i muszę przyznać, że całkiem Wam się ta wyprawa do lasu udała ;:63 Grzybki dorodne, suchuteńkie. po prostu piękne ;:108
Pod muchomorkiem jest Czubajka kania, jak najbardziej jadalny, na dodatek pyszny grzybek. Ten jest jeszcze dość mały , najlepsze sa takie o dużych, płaskich kapeluszach.
Ale i na działce masz jeszcze dużo kolorów. U mnie już zrobiło się szaro i muszę się sporo nachodzić, żeby cokolwiek znaleźć.
Całuski ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: to u Ciebie Lucynko bardziej późne lato niż jesień ;:138 ... U nas sąsiadki oczyściły działki do zielonego badylka ;:oj ...Takie smutne widoki tylko baryły skopanych grządek i kawałki ps.trawników... Nie chwaląc się to u mnie całkiem inne widoki ;:224 bo krzewy i byliny zimozielone i jesienne jeszcze brylują szczególnie w słońcu na działce... I liści też nie brakuje u mnie opadłych ale na razie jeszcze czekam aż wszystkie spadną to pewnie M się za nie weźmie..Na razie zawirusowany kuruje się w łóżku...
A życie... nie tylko różami usłane Lucuś ;:167 czasem i kolców doświadczamy, też mnie pokłuło ostatnio ale cóż,alleluja i do przodu.. ;:196 .
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
DzonaK

Post »

Witaj Lucynko
Mma trochę czasu nareszcie żeby odwiedzić forum i proszę co ja widzę na wstępie obśliniłam klawiaturę na widok szarlotki , potem moim oczom ukazał się piękny widok kwiatów , które jeszcze świetnie kwitną i wyglądają bajecznie , a na koniec piękne kosze grzybów , może i ja pojadę do lasu jak już u Ciebie się pokazały może i u mnie coś się znajdzie . ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na działce jednak nie byłam z powodu innych obowiązków, ale nie żałuję, bo miałam czas na uporządkowanie i alfabetyczne spisanie wszystkich zebranych w tym roku nasion. Nie powiem, że jest tego mało, bo bym skłamała. Wkrótce zacznie się ruch w interesie, więc dobrze wiedzieć, czym się dysponuje. Zainteresowanym z przyjemnością wyślę listę na pw.

Iwonko1 - dla mnie kania na zawsze pozostanie niejadalna, ponieważ jestem tchórzem i boję się muchomora sromotnikowego, a kani nigdy nie poznałam dobrze, więc z ostrożności omijam ją szerokim łukiem. ;:224
Coś tam jeszcze kwitnie na tym moim malutkim poletku i nie tylko na moim. ;:108 Aura tej jesieni łaskawa. ;:333
Ściskam i całuję z wzajemnością. ;:196

Maryniu - w naszym ROD również większość działek już szarobura. ;:222 Ja też poczyniłam przygotowania do zimy, ale w tym roku nie zrobiłam tego dokumentnie z uwagi na obiecujące prognozy pogody. ;:108 No i teraz nie żałuję. :tan Liście zostawiam. Niech chronią roślinki, rozprawię się z nimi wiosną. ;:303
Małżonkowi życzę powrotu do zdrowia, ;:167 Tobie uchronienia się przed wirusami i pozbycia się tych różanych kolców. ;:167 ;:196

Asiu [DzonaK] - szału grzybowego nie ma, ale w ciągu czterech godzin zebraliśmy dwa kosze, to nie jest najgorzej ;:333 Warto próbować, tylko z kim Szymka zostawisz?
Piękne dzięki za wszystkie miłe słowa ;:180 Ściskam i buziaki ślę. ;:167 ;:196

Jesień jest piękna, wspaniale maluje i kształtuje naturę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantemy długo stoją w wazonie. A ten bukiecik dla Was wraz z życzeniem spokojnej nocy. ;:79 ;:79 ;:79

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko cudnie jesień maluje listki w twoim ogrodzie, za chryzantemki dziękuję cudne ;:168
Fajnie ze przypomniałaś o nasionkach,moje jeszcze na działce zapomniałam o nich ;:223 a tam wilgoć, w weekend muszę koniecznie temat ogarnąć.
Grzyby , grzybami nie koniecznie muszę mieć , ale po lesie bym pospacerowała tylko kiedy ;:223 po pracy szybko ciemno i dodatkowe obowiązki popołudniami.Mama niedomaga ;:145
Spokojnego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko ;*
Mnie też chwilę nie było,więc miałam co nadrabiać.
Myślę,że z domkiem wyjdziecie na prostą. Ważne że jest. Jest ładny,nowy,czysty. Trochę zmian i nabierze domowego looku ;)

Grzybk?w gratuluję. Świetne zbiory.
Już myślałam,że w tym roku z grzybk?w nici.

Bajeczne liście hortensji i tego kloniku. A te puchatki jak się nazywają? Podprowadziłam chyba z tego nasiona od jednej z sasiadek,bo mi się strasznie te misiaczki spodobały.

Jeśli nie sprawi Ci problemu to i ja poproszę listę nasion :oops:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Michnik piękne barwy jesiennych liści pokazalas.
Jeszcze trochę i już będzie po nich. :(
Bukuecik cheyzantemkowy śliczny :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ja też ostatnio pobawiłam się nasionami, część jeszcze dosuszam ale tak jak Ty ...nie powiem, żeby ich było mało i nawet znowu powzięłam postanowienie w tym roku nic nie kupuję, bo część ogrodu wyłączona z sadzenia więc jak się skończy gospodarka ściekowa dopiero oddychnę i będę siać i sadzić. Wiosną ograniczone ilości i to głównie pójdę w jarzynki :D
Miłego wieczoru i zdrówka życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko u Ciebie jesień jak się patrzy ;:138 każdy kwiatek i listek zwraca gębuchnę ku słonku, korzystając z ciepełka dodają barw ogrodowi. ;:215 Jesteście genialni, tyle grzybów w połowie listopada ;:oj toż to nie do wiary, kiedyś o tej porze leżał śnieg. ;:224
Na szarlotkę się nie załapałam, poszczęściło się częstszym bywalcom, ale wyglądała niamuśnie, że aż ślinka ciekła. ;:92
Mam nadzieję, że i u Was wszystkie kłopoty zażegnane a wycieczka do lasu uspokoiła skołatane nerwy.Czego Wam z całego serca życzę. ;:167 ;:168 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ciemno, wilgotno, brzydko na dworze w ciągu całego dnia, a za moimi oknami taki widok:

Obrazek

Ten widok wywiał mnie z domu na mały spacer w przyjemniejsze rejony. Od zaraz humor się poprawił.
A to tylko pobliski deptak z pięknie zaprojektowanymi i ukwieconymi skwerami i klombami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest też domek dla osiedlowych kotków.

Obrazek

A powrót już nie taki piękny. Też deptak, ale ten przy bloku, w którym mieszkam.

Obrazek

Przed moim blokiem. ;:oj No i czar prysł.
Obrazek

Obrazek

Julio - moje nasiona już dawno w domu, wysuszone, popakowane i opisane. Dużo tego, ale od przybytku głowa nie boli. ;:303 Podobno....
Na leśne spacery poczekaj do emerytury, ja też dopiero teraz mam na to czas. ;:108
Mamie zdrówka życzę, a Tobie dużo sił i cierpliwości. ;:167 ;:196

Majeczko - gdy nie patrzę na ten nowy domek, czuję się znacznie lepiej, może więc do wiosny jakoś się ogarnę. ;:218
Też nie sądziłam, że będą grzyby, ale są. Szału nie ma, jednak potrzeby smakowe zostały zaspokojone. ;:333
Te puchatki to nasienniki powojników.
Listę nasion oczywiście otrzymasz. ;:108 Wkrótce.

Aniu [anabuko1] - w tym roku i tak wyjątkowo długo jesień maluje świat ;:122 , nie jest źle. ;:303

Marysiu [Maska] - skąd nam się tych nasion tyle uzbierało?! ;:306
Ja też obiecałam sobie żadnych nasionek nie dokupować, ale kto wie.... ;:224
A wiosną też czeka mnie sporo zmian, tylko w inną stronę, tzn. w stronę zagospodarowania nowo pozyskanych miejsc. ;:108
Bardzo dziękuję i wzajemnie zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Stasiu - u nas dopiero teraz pokazały się grzyby, bo dopiero co deszcz popadał, ;:180 wcześniej panowała potworna susza. ;:223
Po kłopotach zostało już tylko wspomnienie, o którym nawet nie chce się myśleć i dzięki Bogu wszystko wróciło do normy, ;:303 dziękuję. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

:shock: widzę Lucynko, że w foto- reportera się zabawiłaś ;:138 ;:138 ;:138 !
W tym samym czasie i ja z aparatem krążyłam parkowymi ścieżkami w moim mieście...To już druga w tym tygodniu moja taka wyprawa i to drugi park "zaliczyłam" ;:224 Na działkę nie jeżdżę bo M niedysponowany a mnie w domu ;:145 Aura i przepiękne barwy jesieni wyganiają mnie z domu... ;:7
Wszystkiego miłego! :D ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Wy jesteście rozkopani, my mamy piękne nowe chodniki i ulice ale to my jesteśmy w epoce kamienia i niecywilizacji, bo domk?w u nas nie ma. I pewnie nie będzie,bo miasto nasze dzikie i nie potrafi wpuścić bezdomnych zwierząt koło siebie. Gmina dała 300domk?w inie zostały wykorzystane,bo wszędzie problem z ustawieniem.
Dlatego brawo dla Płocka ;:63

Klomby miejskie przepiękne. To nawłoć?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko widać, że włodarze miasta dbają o piękną zieleń rabatek, zawilce ślicznie wyglądają.
Rujnacji osiedla nie zazdroszczę, nie dość że hałas to jeszcze wokół błoto, ale popatrz z optymizmem jak skończę remoncik to będzie zagospodarowanie od nowa tego terenu, może projektant stworzy coś pięknego.
Lucynko od kilku dni myślę o makach, czy części nasion nie rozsypać teraz, proszę poradź.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wpadłam tylko na chwilę, ponieważ za godzinę wyjeżdżam. Wracam w poniedziałek.

Maryniu - spaceruj, kochana i dotleniaj organizm, a przy okazji przynoś dla nas coraz to nowe i - jak zawsze piękne - zdjęcia natury. ;:138

Majeczko - u nas na osiedlu stoi pięć takich kocich mieszkanek. ;:63
A roślina, o którą pytasz, to nawłoć, tylko jakaś niższa niż ja znałam. ;:108

Dorotko [korzo_m] - tych zawilców posadzono dużo, ale słabo podlewali i przetrwały nieliczne.
Pewnie coś ładnego powstanie, ale teraz....lepiej nie mówić. ;:145
Ja część maków posypałam po rabatach i sama jestem ciekawa, co z tego wyniknie.

Życzę Wam Wszystkim wspaniałego świętowania najcudowniejszego patriotycznego Dnia Niepodległości.
Niech Wam zdrówko i pogoda pozwolą na dobrą zabawę i radosne przeżywanie. ;:11 ;:33 ;:1 ;:79 ;:79

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”