Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu
Cudny ciemny i blado łososiowy irys ;:138
Same piękności :D
Piwonia w kolorystyce róży ''Westerland'' jest bardzo oryginalna.
Zastanawia mnie pstrolistna rejnutria, łudząco podobna do bardzo ekspansywnego rdestu.
Oby podobna pod tym względem nie była bo zrośnie szaliczek.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu mnie te czarne petunie też nie ujmują za serce, mamy podobne gusta :D
Ja trafiłam na forum mając pewien roślinny dylemat, przyszłam z pytaniem i zostałam. Brać forumowa jest super, nie ma to jak ludzie nadający na tych samych falach, zielono- zakręceni górą ;:215
Pokaż dzisiejsze roślinne zdobycze targowe.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tam, oj tam, jaki Ci on morelowy ten irysek... ;:7 . Zwyczajnie majtkowy, ale ładny jest, trzeba mu to przyznać. ;:303

:wit Marysiu! Coraz piękniej w Twoim ogrodzie! ;:63 Czerwona Chinka wprost czaruje swoja urodą. ;:215
Kocham takie zdecydowane barwy.
U Ciebie też śniedki wędrują po rabatach? U mnie to już istna plaga, wszędzie ich pełno, mimo mojej nieustającej walki z nimi. ;:134
Mój wczesny liliowiec też pachnie już, ;:333 ale delikatnie, bo jeszcze mały i mało ma kwiecia. :D
Czy moje oczy dobrze widzą, czy powinnam silniejsze szkła sobie zaordynować? Czyżby miłek letni kwitnie? :shock:
Cudny kolor kwiatów ma ta bordowa krzewuszka! ;:215 O pełnokwiatowych orlikach nic nie powiem, chociaż ogromnie mi się podobają, ;:138 bo moje wszystkie sobie wybyły. ;:174
A piwonia krzewiasta aktualnie królową Twego ogrodu. ;:195

Dziękuję za wspaniały spacerek. ;:196 ;:196 Do miłego! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Szałwia z nasionek ma ciekawy kolor, dawno nie miałam tej rośliny u siebie :) Zielona hostowiskowa fotka ;:333 Ostatnio przyuważyłam że u siebie będę musiała jesienią 3 szerzej rozsadzić bo największą posadziłam między dwie mniejsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Mocno się ochłodziło i zachmurzyło wieczorem. W dzień co prawda też zawiewał zimny wiatr, ale pod wieczór musiałam zamknąć okno ;:oj co mi się rzadko zdarza.
Dzisiaj odwiedziliśmy targ i oczywiście coś mi się przykleiło zielonego Obrazek Kupiłam śliczne niziutkie floksy w 3 kolorach, które pewnie są jednoroczne :wink: poza tym truskawkę zwisającą na różowo kwitnącą. Zapomniałam zapytać czy owoce są jadalne :?: Już drugi rok kupuję u tego samego pana rozsady jarzynowe tzn rok temu miałam rozsadę cukinii i z dwóch roślin nie mogliśmy przejeść owoców w dwie rodziny :wink: no to tym razem tez sobie kupiłam, poza tym nic mi nie wyszło z sianych porów jak to pisała Małgosia i trzeba było kupić rozsadę. Pan miał bardzo szczodrą rękę :lol: Mam maleńkie siewki selerów, bo późno siałam i marnie rosną....no to kupiłam też selerki i 2 bakłażany. Niestety posadzone melony coś mi padają...jakby się gotowały na grządce, tak samo arbuz jeden odszedł. Melony posadzone w tunelu podgryzł bezczelny ślimak...stracił życie, ale melony niestety też. Najładniej wyszła mi rozsada kalafiorów z włoskich nasion, mam ich sporo i nawet córka dostała ode mnie kilka doniczek.

Olu z Twoją werwą i zapałem szybko chusteczki zmienią się w ogród kipiący roślinami Obrazek jestem tego pewna. Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu! Życzę Ci wspaniałego tygodnia Obrazek

Martusiu z irysami to zrobiłam rewolucję w ubiegłym roku. Kiepsko kwitły i wszystkie prawie przesadziłam na jedną grządkę do luźniejszej ziemi i w dodatku na agrotkaninę. Teraz patrzę co mi z tego wyszło. Morelowy kwitnie jeden i jak się znajdzie drugi będzie Twój Obrazek Niestety wiele przesadzonych nie ma pąków. Ja też jak ostro pracuje przez parę dni mam niechęć do pracy i wtedy tylko chodzę i fotografuję. Minie Ci niechęć na pewno, pozdrawiam Obrazek

Marysiu mojego bzikowi nie zwisają kiście ;:185 rośnie w bok albo do góry. Ciemiężyk u mnie już druga zimę przetrwał. Myślisz że kupiony wilczomlecz ma większe szanse niż podarowany Obrazek

Małgosiu z siewu porów nic mi nie wyszło niestety ;:222 pewnie w glinie to się nie udaje.
Mam nadzieję, że doczekam kwiatków na tej i na Monecie kwiatuszków ;:333 Tak Małgosiu to biedny człowiek i ta kadencja była dla mnie najgorsza. Wolałam wymagającego szefa niż takiego budynia Obrazek
Oczywiście Małgosiu wszystko przetrwałam żeby tu być ;:167

Karolino każdy z nas ma piękny ogród, a każdy jest zupełnie inny i to jest wspaniałe Obrazek

Aniu piwonie zaczynają....róże zaczynają, sezon pędzi. Hosty na szczęście w porę podsypałam kryształkami i ślimaki nie podziurkowały ich za bardzo. Dla orlików to dobry sezon. Obrazek

Agnieszko Aguss85 jeżeli pytasz o ten kwiatek

Obrazek

to jest to na mur piwonia krzewiasta ;:215 Ja też walczę z rozsadami i już pozostały niedobitki, ale żeby nie było za kolorowo to przywiozłam coś z odwiedzin i kupiłam na FO i na targu, więc było co sadzić. Ile ja się nadreptam, żeby znaleźć miejsce ... o przesadzaniu już nie wspomnę :oops:

Agnieszko Pelasiu najpiękniejsze irysy zakwitły, ale jeszcze powinno wiele zakwitnąć ;:131 Piwonia ma podobny kolor w róża też ma sporo pąków. Rejnutria to jest rdest i przez wiele lat nie dawał żadnych odrostów, dwa ostatnie sezony niestety wyłażą, ale takie mocno kolorowe widoczne więc łatwo je likwiduję. Ta roślina spodobała mi się u mojego kolegi za oceanem i ile ja się jej naszukałam, nawet dostałam kawałek w liście, ale nie przyjęła się niestety. Potem okazało się, że to taki agresor Obrazek

Dorotko ja też weszłam nocą na FO i jak poczytałam i zorientowałam się jaka właśnie panuje tu atmosfera zalogowałam się i przepadłam, bo zaraz potem zaczęły do mnie napływać paczki z roślinami, przyjeżdżały koleżanki z wypakowanymi bagażnikami, a i ja odwiedzałam innym i przywoziłam mnóstwo roślin Obrazek
Za mną wiele miłych spotkań i ogród pełen roślin ;:215
Nie mam zdjęć, bo właściwie tylko floksy są do sfotografowania, a reszta może za jakiś czas. Kusiło mnie parę roślin, ale mam ten miesiąc wypełniony wydatkami i zrezygnowałam.

Lucynko gdzie tam on majtkowy, to śliczny, subtelny kolorek ;:302
Powiem Ci na ucho, że piwonia mnie trochę zawiodła :oops: Więcej sobie po niej obiecywałam i jeszcze jedna spośród zakupionych zakwitnie, a dwie niestety nie ;:222 Za to obsypane pączkami są piwonie darowane przez moje miłe forumki ;:167
Śniedki wędrują ale nie tępię ich. U Ciebie jedne kwitki się sieją a u mnie nie, orliki przepadają a u mnie się sieją Obrazek Liliowiec majowy szybko się rozrośnie , ja go uwielbiam ;:333 Piwonia i mnie zachwyca.
Miło Cię było gościć ;:4 Dobrej nocy Obrazek

Olu kupiłam pierwszy raz nasiona i od razu zakochałam się w tej szałwii, miałam też nasiona zebrane u kogoś ale nic z nich nie wyszło :wink: Mam kilka host, ale rosną rozproszone po ogrodzie i tylko w jednym miejscu jest ich więcej. Może zdobędę się na jeszcze jedną rewolucję i je skomasuję.

Bez zdjęć się nie obędzie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj pokazany narcyz rozwinął się i jakie ma maleńkie kwiatuszki widać w porównaniu z kwiatkiem śniedka.

Obrazek

Dzisiaj parę roślin ze skalniaka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu fajnie masz że możesz w nieskończoność robić nasadzenia ja już muszę bardzo rozważnie podchodzić do zakupów.....chęci wielkie bo teraz jak się wejdzie do szkółki to nie wiadomo na co spoglądać tyle wszystkiego że pusto nie da się wyjść.
Czytam, że piwonia Cię rozczarowała....ale ona ma bardzo pełne kwiaty..czy dobrze widzę, ja mam trzy krzaki ale żadna nie jest taka napakowana.
U mnie wieczór też chłodny wczoraj to nawet w domu czułam chłód i się odziałam w polarek....będziemy wyglądały ciepłych wieczorów.

Pozdrawiam Krysia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fajne określenie na budyń :D
Pory u mnie rosną jak złoto, nawet mamcia się przytuliła do nich i chciała sobie poflancować, ale uprzedziłam, żeby nie rwała bo sucho. Jak będzie czas, to dostanie. :D U mnie też gliniasta ziemia, co widać zwłaszcza w głębszych partiach podczas kopania. W niektórych miejscach, bliżej domu jak sadzę roślinki to muszę spore dołki kopać, i daję dużoo kompostu. Inaczej by było ciężko, bo warunki podłe. A warzywnik trochę dalej, więc ziemia ciut luźniejsza, ale latami kompostem i nawozem zwierzęcym nawoziłam,to warunki lepsze.
Rojniki uwielbiam ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Właśnie o tej porze już nie ma miejsca, a zorientowałam się, ze na rozsadniku siedzi dalej macierzanka, mydlnica, petunie skiełkowały i jeszcze trochę kwiecia... oj nie wiem, gdzie to wcisnąć, i tak już napchałam rabaty na maksa i powciskałam kwiaty sąsiadkom ;:130
Piwonia drzewiasta! Cudna! Te kolorki ma niebywałe! Dołączam do jej funclubu :)
A ten orliczek to ma ogromne ostrogi! ;:oj https://images82.fotosik.pl/1077/e33e2c98b65eb6da.jpg
A takie truskawki różowo kwitnące ma Ania Skoanna i jej na pewno są jadalne :) Ja to się już boję chodzić do szkółek, na targi... omijam szerokim łukiem :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne orliki. Różne. Kolorowo wszędzie dzięki nim.
A ta piwonia cudna. I taki pełny kwiat i kolory łamane.
Ale takie kwiaty na zwisające w dół? ?
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu witaj Kochana ;:196
Nie wiem jak to się stało, ale wczoraj pisałam do Ciebie posta i dzisiaj go nie widzę ;:185 Nie wiem co się stało ;:131 albo przycisnęłam nie to co trzeba, albo wysłałam do kogoś innego - muszę sprawdzić.

A pisałam o zdjęciu Twojego nostalgicznego szaliczka, że między czasie zaglądałam do Ciebie, o orlikach, warzywkach i chwaliłam agrest, i irysy, i ich Właścicielkę, i do diaska gdzie to jest ;:145

W każdym razie podziwiam, pozdrawiam i przesyłam ;:196

P.S. Faktycznie ta piwonia dała czadu w wybarwieniu ;:oj
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Twój skalniak, Marysiu, zapewne dość duży, skoro tyle różnistych rojników pomieścił! :roll: ;:215
Orliki masz naprawdę śliczne i całe kępy! ;:138
Nowe roślinki przytargałaś, będzie sadzonko. ;:108
Moje arbuzy i melony mają się całkiem dobrze. ;:333 Jedne i drugie posadziłam na rabatach. Melony na razie pod agrowłókniną, a arbuzy pod butlami.
Moje pomidorki też żyją, choć ostatnio trochę spowolniły wzrost, ale noce zrobiły się znacznie chłodniejsze, to i nie dziwota. ;:185
Spokojnego sadzenia i dobrej pogody na jutro. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu powiem tak piwonia ciekawa, tylko czemu trzeba ją podziwiać oddolnie :D za to orliki masz wypasione... moje jakies niziutkie, kwiatki mają dość duże ale nie są zbyt wysokie ... A te śliczne niebieskie kwiatuszki to co to w sensie jednoroczne czy wieloletnia i czy z cebulki czy z nasionka :oops: https://images81.fotosik.pl/1076/58840429a9e598b2.jpg Też mam jeszcze do wysadzenia kosmosy, aksamitki i dziwaczki, ale już są spore to jeszcze zdążę ( taką mam nadzieję ) A tu widziałam Krzewuszkę Caricature jak kwitnie https://kolorowyogrodek.pl/rozowy/krzew ... -2034.html ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj więcej działałam w domu, ale ogrodu też nie zaniedbałam. M straszył deszczem to zebrałam się i skosiłam trawę. Walczę z kompostem i przesiewam drugą komorę. Po użyciu szczepionek bardzo szybko dojrzał.

Krysiu przyrzekałam sobie że w tym sezonie nic nie dosadzę, bo czekałam na kanalizację, ale panowie robią na razie demolkę sąsiedniej wsi i coś czuję że w tym roku u nas nie zaczną. No to poszalałam, będę potem przesadzać wszystko do doniczek ;:222 Mnie rozczarowała piwonia China Rose, bo Souvenir De Maxime Cornu jest u mnie już kilka lat i znamy się dobrze, tym bardziej że tu sobie ja odkupiłam, jako że kiedyś na działkach mi ją ukradli ;:124 Wieczory i ranki są rześkie Obrazek

Małgosiu tak mi się kojarzą tacy faceci jako ciastowaci albo budyniowi ;:306 Może moje nasiona były kiepskie, chociaż do tej pory jak siałam do pojemniczka to zawsze ładnie kiełkowały. Wiesz w moich skrzyniach ziemia też jest lżejsza, nie to co na zwykłych grządkach. Ja też polubiłam te skalniakowe różyczki ;:167

Agnieszko Ja też ciągle znajduję jakieś doniczki, a parę ma niewielkie siewki to i tak muszę poczekać ObrazekTeraz porządkuję doniczki i to też zajmuje dużo czasu Obrazek Piwonia jest bardzo oryginalna! Żółty orlik taki jest i u mnie marnie przyrasta ale jest bo dostałam z nim drugi dwukolorowy i niestety znikł ;:222 Muszę zajrzeć do Ani co też u niej słychać, ale taki krótki jest mój dzień ;:131

Aniu rzeczywiście orliki dają sporo koloru oprócz krzewów, bo na razie róże jeszcze nie kwitną.
Tak piwonia ma takie kwiaty i trudno żeby układały się inaczej są ogromne i napakowane do granic możliwości.

Beatko tak bywa że szybciej zamkniemy post nim się wyświetli i wtedy przepadł ;:168 Bardzo tego nie lubię i wiem co czujesz. Bardzo Ci dziękuję za pochwały i uznanie, a szczególnie za pozdrowienia i serdecznie Ciebie pozdrawiam Obrazek
Piwonia dla mnie wygląda jak pucharek sorbetu!

Lucynko skalniak trochę miejsca zajmuje, bo zakładałam go jak ten kąt ogrodu był tylko trawnikiem. Nie miałam tylu kwiatów, a rośliny na skalniaku strasznie się rozrosły, tak że kamieni nie widać a nazywałam to miejsce kiedyś kamieniskiem. Sadzonko już było głównie w warzywniku, a arbuzy i melony mnie martwią, bo wyglądają jakby się ugotowały Obrazek więc butle jakoś nie wchodzą w rachubę :uszy Pomidory mają się dobrze, jedynie dolne liście im obsychają Obrazek bo ciepło jest w dzień i słońce mocno operuje a w skrzyniach też jest mikroklimat. Może na noc powinnam je okryć? ale już za późno ;:222
Lucynko pytałaś mnie kiedyś o miłka, a ja zapomniałam odpowiedzieć :oops: ...tak to on i albo przetrwał zimę albo to siewka, nie wiem bo zobaczyłam dopiero kwiatuszek.
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;:196

Ewciu takie kwiaty żadna gałązka do góry nie uniesie, musiałabyś to widzieć w naturze :wink: Orliki dobrze się u mnie czują...może nawet za dobrze, bo są wszędzie ;:224
Niebieskie kwiatuszki to miecznica wąskolistna...bylina. Dziękuję za link z krzewuszką, bo nigdzie nie widziałam kwiatów i nawet Michał, który miał spory krzew mówił że u niego nie kwitła Obrazek

zakwitł kolejny irys

Obrazek

i nareszcie rutewka ;:131 sadzonki białej z ubiegłego roku nie widzę ;:185

Obrazek

Żywokost uplandzki 'Axminster Gold'

Obrazek

i kolejna piwonia rozkwitła

Obrazek

Dobrej nocy i kolorowych snów ;:4
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Marysiu. Pięknie kwitną Ci orliki. moje w tym roku jakieś cherlawe. Nie miałam czasu zasilić roślinek to się na mnie pogniewały.Pozdrawiam :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu u mnie Rutewka już przekwitła czy ją rozmnażamy z nasion ?
Widzę u Ciebie żywokost liście ma urokliwe ale u mnie rośnie wielgachny i dużo miejsca potrzebuje, nie wiem czy się czasem z nim nie rozstane.
U mnie piekna pogoda, słońce na czystym błękitnym niebie.

Pozdrawiam Krysia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”