Papryka do gruntu. Część 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 7

Post »

Marconi_exe pisze:Józef zdjęcie Twoich papryk wykonane 30 kwietnia. Takie sadzonki można osiągnąć siejąc papryki c. annum na początku marca. Do gruntu i tak się je wysadza po 15 maja chyba, że ktoś lubi loterie z przymrozkami. Ja nawet posieję w połowie marca z przeznaczeniem do gruntu.
No cóż ja swoje wysiewałem 28 lutego, w domu mam piece i problem z utrzymaniem jakiejś w miarę stałej temperatury na parapetach. Temperatury u mnie to max+16*C a w nocy + 8 - 9*C a papryka potrzebuje co najmniej + 10* C więcej, zmusiło mnie to do eksperymentów z podgrzewanym parapetem jak na fotce, trzy niezależne pola grzewcze, w korkach grzeją się moje papryki.
Obrazek Eksperyment się udał i jestem zadowolony z efektów, papryki do gruntu wysadzałem ok 15 maja.
Obrazek Tak wygląda mój paprykowy debiut na polu, z uprawy i plonów jestem bardzo zadowolony. :heja
Pozdrawiam Józef
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marconi_exe pisze:Właśnie w opisie jest, że wczesna. Na all.. zakupiłem u jakiegoś gościa Corno Di Torro Giallo i tak czytam w różnych miejscach w sieci że są niektóre lekko ostre, a niektóre słodkie.
Miałam ją w ubiegłym roku, nasiona też z all..., nick sprzedającego Sz....6. Na dwa zasadzone krzaczki na obu papryki były słodkie, ostrości nie wyczułam. Papryki smaczne, chrupiące, zostały mi jeszcze nasiona z ubiegłego roku, będę je wysiewać.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To zakupiłem u tego samego. To mam jeszcze pytanie czy ktoś uprawiał Yellow Monster? Na zdjęciach papryki giganty.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja ale nawałnica mi zniszczyła krzaki w sierpniu i nie udało się zebrać dojrzałych papryk.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Kupiłam nasiona papryki do gruntu Roberty F1 i w paczce było 12 szt ;:oj Paczka kosztowała 5 zł ;:224 To dopiero przebitka :wink:
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p
Od: 21 wrz 2016, o 09:41

Post »

Ja dzisiaj posiałem paprykę Caryca F1,ale za 10zł w paczuszce było aż :D 60 nasionek.
Pozdrawiam Paweł
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Ciekawe czy chociaż któreś wykiełkuje. Męczyłem się 3 lata co roku była cała paczka siana i nic nie wzeszło. Inna odmiana bez problemu wschodziła. Na ten rok zakupiłem odmianę predator.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Pelasia pisze::wit Kupiłam nasiona papryki do gruntu Roberty F1 i w paczce było 12 szt ;:oj Paczka kosztowała 5 zł ;:224 To dopiero przebitka :wink:
Miałem tą odmianę w ubiegłym roku. Nawet fajna. Rosła bez problemu, owoce duże o grubej skórce. Praktycznie nic przy niej nie robiłem.
W tym sezonie też będzie. Cena wysoka chyba przez to, że to mieszaniec. Też miałem tyle nasion :(
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p
Od: 21 wrz 2016, o 09:41

Post »

A napiszcie jak wam się sprawowała w uprawie CALIFORNIA WONDER jeżeli mieliście taką.?
Pozdrawiam Paweł
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Roberte pakują juz po 0,5g a nawet wiedziałem 0,2g w opakowaniu.
Ja w tym roku kupuję 10g opakowanie znalazłem za okolo 80 zł. Po przeliczeniu wychodzi sporo taniej.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Mam Robertę to najmniejsze opakowanie i zastanawiam się ile jej
wysiać .Kurakao możesz napisać więcej informacji o tej odmianie ?
Na opakowaniu piszą , że jest bardzo wczesna i dlatego ją kupiłam .
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Ja w tym roku wysieję Quadrato D' Asti ROSSO z Franchi Sementi. Mam zamiar zrobić im taki mini tunel żeby były odsłonięte od wiatru
Miał ktoś tą odmianę i może coś o niej powiedzieć?
Pozdrawiam ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

ppwolf pisze:A napiszcie jak wam się sprawowała w uprawie CALIFORNIA WONDER jeżeli mieliście taką.?
Miałam ją parę lat temu. Smaczna, bezproblemowa papryka. Jedynie co mogę jej zarzucić, to, to, że nie była tak wczesna jak myślałam ,że będzie.
Roberta mi dojrzała na krzakach ,a Californię zbierałam z krzaków zieloną w obawie przed przymrozkami.
Dlatego zależało mi na Robercie, a dla mnie 11 nasion to trochę za małao i jak jej nie dostanę ,to kupię właśnie Californie
Asia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Roberta F1 to nie tylko bardzo wczesna odmiana (60-75 dni od wysadzenia) ale jedna z najniższych odmian (wysokość roślin 45-55 cm). Pędy są sztywne i wzniesione -nie wymaga więc cięcia ani podwiązywania czy podpór. Grubość ścianek ok. 6-8 mm a masa owoców przeciętnie 100-140 g, miąższ soczysty i słodki. Oczywiście należy wyłamać pierwszy kwiat w rozgałęzieniu łodygowym. Kształt owoców typu blok. Za opakowanie 0,5 g zapłaciłem ok. 11 zł (było 58 nasion). Polecana do gruntu ale i w tunelu się sprawdza.
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

A Robertina też wczesna i plenna?
Pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”