Kuchnia Rosiowej
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchnia Rosiowej
Kochana-ślicznie dziękuję
jak to miło zabrzmiało:specjalnie dla mnie"

- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Oj tam, oj tam. Cieszę się, że Ci się podobało. Zrobiłam panierowane kanie w słoikach. ciekawa jestem, co z tego wyszło. Przepis wrzucę później.
Witaj Biotit, Mistrzu serów i wędlin
Nie wiedziałam, że to grzyby po cygańsku. Z rydzami u nas krucho, więc wrzucam różne grzyby. Ale często robię w ten sposób opieńki.
Witaj Biotit, Mistrzu serów i wędlin
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia Rosiowej
Ja niestety unikam opieniek, boję się , że je pomylę w takimi co się je tylko jeden raz w życiu, dlatego preferuję rydze.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchnia Rosiowej
To ja specjalnie dla Ciebie jako pierwszej wrzucam ostatnie odkrycie kulinarne-nr 1 na dzisiejszej imprezce
na spód układam bezy,na wierzch ubitą bitą śmietanę-zamrażam.
Maliny z cukrem mocno rozgrzewam i wylewam porcję na talerzyk.Na tę "kołderkę"kładę porcję "lodów"
z zamrożonej masy.polewam rozpuszczoną gorącą czekoladą ,dekoruję malinami-BRAK SŁÓW-REWELACYJNY DESER
PRZEPIS ZE ZDJĘCIEM U MNIE 
na spód układam bezy,na wierzch ubitą bitą śmietanę-zamrażam.
Maliny z cukrem mocno rozgrzewam i wylewam porcję na talerzyk.Na tę "kołderkę"kładę porcję "lodów"
z zamrożonej masy.polewam rozpuszczoną gorącą czekoladą ,dekoruję malinami-BRAK SŁÓW-REWELACYJNY DESER
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Obiecany przepis na kanie w słoikach.
Z kaniami u nas jest tak, że znamy miejsca, gdzie jest ich mnóstwo. We wtorek było 78, a wczoraj 174. Wiadomo, że coś trzeba z tym zrobić, co by dobrodziejstwo się nie zmarnowało. Pobuszowałam trochę w necie i znalazłam przepis na panierowane kanie w occie. A że doczytałam tam, że tak samo robi się ryby, więc postanowiłam zrobić według własnego przepisu na rybę w słoikach. Zastanawiam się również, czy w ten sam sposób nie zrobić cukinii, bo tej u mnie pod dostatkiem w tym roku.
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
keczup łagodny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 cebule pokrojone w półplasterki
Zalewę zagotować 5 minut. Keczup dodać na samym końcu. Zalać zimne usmażone kanie zimną zalewą. I już. Ja to trzymałam do tej pory w lodówce, ale chyba tą porcję zapasteryzuję.

Z kaniami u nas jest tak, że znamy miejsca, gdzie jest ich mnóstwo. We wtorek było 78, a wczoraj 174. Wiadomo, że coś trzeba z tym zrobić, co by dobrodziejstwo się nie zmarnowało. Pobuszowałam trochę w necie i znalazłam przepis na panierowane kanie w occie. A że doczytałam tam, że tak samo robi się ryby, więc postanowiłam zrobić według własnego przepisu na rybę w słoikach. Zastanawiam się również, czy w ten sam sposób nie zrobić cukinii, bo tej u mnie pod dostatkiem w tym roku.
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
keczup łagodny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 cebule pokrojone w półplasterki
Zalewę zagotować 5 minut. Keczup dodać na samym końcu. Zalać zimne usmażone kanie zimną zalewą. I już. Ja to trzymałam do tej pory w lodówce, ale chyba tą porcję zapasteryzuję.

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia Rosiowej
Zazdroszczę Ci takiej ilości kań, ja je uwielbiam smażone, a w occie to z ryb robię tylko węgorze.

- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Smażyłam je do wpół do drugiej w nocy. Część pójdzie do bezpośredniego spożycia, a część właśnie w słoiki. Wczoraj je próbowaliśmy i są naprawdę smaczne.
A węgorzy niestety nie lubię....
A węgorzy niestety nie lubię....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia Rosiowej
Oj widzę, że nie zaszczepiono Cię w młodości ich przepysznym smakiem, a smak węgorza uwędzonego na gorąco to czysta ekstaza, żeby nie napisać dosadniej.

- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Dawno, dawno temu, jak mieliśmy inny ustrój, a zakłady pracy miały swoje ośrodki wczasowe, jeździłam do takowego nad morze. I tam, na rogu ulicy była wędzarnia ryb. I węgorze też tam były. I wszyscy się zajadali. Ja niestety mam problem z ich wyglądem. Ponieważ histerycznie boję się węży. A węgorze wizualnie mi się z nimi kojarzą. I mam tą schizę do dziś. Nawet jak to piszę, to mam dreszcze... 
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Sałatka z cukinii
3 kg cukinii najlepiej młodej pokrojonej w cieniutkie plasterki
2-3 czerwone papryki pokrojone w cienkie paseczki
4 cebule pokrojone w półplasterki lub w piórka
2 łyżki gorczycy
2 łyżki kurkumy
1,75 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut.

3 kg cukinii najlepiej młodej pokrojonej w cieniutkie plasterki
2-3 czerwone papryki pokrojone w cienkie paseczki
4 cebule pokrojone w półplasterki lub w piórka
2 łyżki gorczycy
2 łyżki kurkumy
1,75 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut.

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosieńko ,coż za smakołyki.Muszę coś Twojego wypróbować.
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Muffinki z jajek w szynce, to nasza ulubiona przekąska imprezowa. Do wysmarowanej formy do muffinek wkładamy plastry szynki i wbijamy do każdego całe jajko. Na wierzch można położyć jakiś kawałek zieleniny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Solimy po upieczeniu. Można podawać na zimno i na ciepło. Całe lub przekrojone.


pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu świetny pomysł. Muffinki pięknie wyglądają. Czy żółtka po przekrojeniu są płynne ?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
To zależy od tego jak długo się je piecze. My wolimy raczej już na twardo.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki


