Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

W pierwszej chwili myślałam że to dalia taka strzępiasta, a to astry.. piękne... ;:138
Ja już z astrami dałam sobie spokój, bo ciągle chorowały i były brzydkie... teraz choćbym chciała, musiałabym zrobić dla nich specjalną rabatę, bo jakoś bym nie umiała wpasować ich w te rabaty co mam... hmmm... a może się mylę...Obrazek
Zresztą ja ostatnio bardzo mało mam jednorocznych, jedynie nie mogę zrezygnować z heliotropu... ten to musi być...
U mnie zimowitów jeszcze nie widzę, ale pewnie są zagłuszone czym innym... ;:306
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo nie masz zaległości, bo ja też nie bywałam na forum przez ostatni tydzień.
Zimowity zawsze u mnie zakwitają pod koniec sierpnia. One teraz mają tylko kwiatki, natomiast wiosną wyrastają z cebulki łodyżki z listeczkami.

Aniu dzielżany to dla mnie zwiastun nadchodzącej jesieni. Chwalisz ogród, dobrze, że na zdjęciach nie widać chwastów, znowu tak mi rabatki zarosły, no nie nadążam ich wyrywać. Skończę w jednym miejscu, a w drugim jest ich masa.
Hortensje pokochałam tu na forum, jestem zachwycona ich wyglądem podczas kwitnienia.

Grażynko jest jeszcze jedna kępka astrów mieszanki kolorów, ale tak przybite przez deszcz, że nie było co focić. Chyba minęła moda na astry, może za kilka lat powrócą do naszych ogrodów.
Zapewne jesień szybko przyjdzie pająków ogrom wszędzie plotą sieci, do domu się pchają.

Gabrysiu na pewno dla aster znalazłabyś miejsce. Jest z nimi problem bo trzeba wysiewać do donic, mnie wydaje się że nasionka coraz lichsze z torebki tak mało nasion kiełkuje. Polan ma tyle odmian, że nie wiadomo jakie wybrać.

Dostałam od mamy i męża takie cebulki, trzeba będzie dla nich szukać miejsca do posadzenia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalie przepiękne, ale pewno teraz te deszcze też je poniszczą.
No i zimna pogoda powstrzyma rozwijanie kwiatów.
Mam nadzieję, że lato jeszcze powróci. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko nazwy wchodzą do głowy jak się nimi operuje, a robiłam to tak że wstawiałam obok sadzonki znacznik z nazwę i potem wstawiając na FO zdjęcie podpisywałam odmianę czy roślinę. Ostatnio trochę to zaniedbuję :oops: Mięta to darująca nazwała chyba czekoladową :D Przecudne dalie masz! Niska hortensja to dla mnie nowość i może moja od Ciebie podobna będzie ;:167 U mnie zimowity rosną między roślinami i nawet jak próbowałam posadzić w jednym miejscu to zawsze zostawały resztki w starym miejscu i mam je dzięki temu wszędzie ;:306 Sporo cebulek przybyło ! będzie ślicznie jak zakwitną :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień opadów, trzeba byłoby popracować, a tu za mokro w dodatku ogarnęło mnie od wczoraj lenistwo ;:222
Wiem, że truskawki do pozyskania sadzonek i do posadzenia, a mnie się tak nie chce, może jutro....... coś ruszę.
Ranki bardzo zimne, chyba będzie po pomidorach.
Za to chwasty szaleją, po deszczach ruszyły jak zwariowane, wszędzie ich pełno, najbardziej rozbujała gwiazdnica i czerwona koniczynka nazywana przeze mnie czerwoną zarazą.

Grażynko dalie faktycznie po deszczach maja kwiaty skulone do ziemi. Nie wiem co z nimi nie tak, ale chyba znowu w tym roku nie wszystkie zakwitną, co roku to sie powtarza, sadze wcześniej tak w połowie kwietnia, mają pąki takie małe, ale jak przyjdzie przymrozek to nie zdążą się rozwinąć.
Od przyszłego tygodnia zapowiadają powrót cieplejszej aury.

Marysiu i ja próbowałam podpisywać roślinki, ale to się nie sprawdziło, jak grabiłam, plewiłam znaczniki później znajdowałam na kompoście. Wszystko mniej więcej wiem jak się nazywa, tylko w danej chwili jak trzeba nazwę powiedzieć wszystko ulatuje.......
Zimowitami zajmowałam się na wiosnę wykopywałam jak miały jeszcze lekko zielone liście z piaszczystej gleby super wszystko można wyjąć. U mnie zaczęło się od może 10 cebul, po kilku latach jest ich dużo więcej, jeszcze rozdaję koleżankom.
Hortensję która pokazałam to nie jest ta co dostałaś, Ty masz odmianę Bobo, też ma podobne kwiaty tylko się nie wybarwiają.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Ależ by ciebie kolorowo,kwieciscie ,ślicznie.
To lubię; );)
Moje marcinki jeszcze nie kwitną.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ja wiem że to nie jest taka sama hortensja tylko pytałam czy taka wysoka wyrośnie? Wiesz jak chwilowo brakuje pamięci to słyszałaś mówi to jest ten no.... ;:306 ;:306
Dzisiaj to u mnie leje non stop i w Krakowie też :shock: a zimnica jak diabli!
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko zakupy cebulowe ekstra ;:215 Dalie o tej porze kwitną jak róże, choć i te u Ciebie jeszcze piękne ;:333 I taka kolorowa działeczka... moje Marcinki jeszcze śpią, ale zimno więc zapewne jak tylko ;:3 się pokarze to i one się rozwiną ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dorotko ja też walcze z lenistwem i przegrałam... ;:306 Nie wiele dzisiaj udało mi się w ogrodzie zrobić...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie już nie jest tak kolorowo.
Coraz mniej koloru na rabatach.
Astry całe w pąkach, ale jeszcze nie kwitną, pewno lada dzień się rozwiną.
Hibiskusy jak na razie kwitną pełną parą, ale jak się ochłodzi to pewno i one zakończą sezon.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Witaj Dorotko ;:138
7 lat minęło, odkąd zaprzestałam aktywności na Forum, a teraz wracam i starą znajomą pozdrawiam serdecznie;:196 . Chyba nawet spotkałyśmy się kiedyś w Krakowie wymieniając plony ogrodowe, już nie pomnę jakie. ;:168
Twój ogród mocno się zagęścił i wypiękniał z wiekiem. Teraz pewnie deszcze padają i dobrze, bo solidne podlanie przed zimą bardzo jest roślinom potrzebne.
Mój ogród - zapraszam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, ale przez ostatni czas nawał przeróżnych prac się nawarstwił, że na forum nie było sił i czasu.
W czasie prac koparką udało się wykopać kilka zabytków, między innymi dwie podkowy, to chyba na szczęście ;:7 są bardzo zardzewiałe, ale mąż doprowadzi je do wyglądu.
Musiałam szybko wykopywać ziemniaki, robię to ręcznie więc trochę zeszło, kilka takich koszy ukopałam. Później każdy ziemniak oglądałam przecięte, uszkodzone odkładałam do szybkiej konsumpcji w mały koszyk

Obrazek

Na miejscu ziemniaków leży teraz ogromna góra ziemi, dziś wiem że przesadziłam z jej ilością, nie wszystką zagospodaruję. Na dzień dzisiejszy ogród wygląda bardzo nieciekawie jest zrujnowany, trawnik na nowo trzeba będzie odbudowywać. Część rabatek i trawników wokół nich musi być lekko podniesionych. Ogrom pracy przed nami, na pewno damy radę i będzie lepiej. Kilka rabatek zostało delikatnie poszerzonych, trzeba nanieść na nie ziemi i kompostu. Powoli, powoli, może do mrozów się uda.
Szukałam wśród znajomych czy nikt nie ma pożyczyć wałka do trawy gdzie zadzwoniłam nikt nie miał. W czwartek pytam koleżanki okazało się, że ma wałek do napełniania na wodę, tylko jest delikatnie uszkodzony i trzeba zespawać. No i dostałam wałek w prezencie, od razu został zawieziony do spawania, tak się cieszę :heja
Jutro mąż musi zająć się wykopaniem jednej trawy, ma tak ogromne rozłogi, że kilof nie dał rady. Wyrzucę to dziadostwo ( ładna jest naprawdę, tylko zbyt ekspansywna), a na jej miejsce muszę posadzić dużą kępę rozplenicy.
Trochę rabatek przejdzie rewolucję, poprzesadzam, podosadzam, pozmieniam......... Siedziałam we czwartek pod jabłonką ( panowie nie dopuścili mnie do pracy, jedynie donosiłam ;:306 wodę w wiadrach do betoniarki) i intensywnie myślałam co zmienić. Na pewno trzy duże iglaki dostaną całkowitą eksmisję ich czas w moim ogrodzie dobiegł końca.

Aniu powoli widać nadchodzącą jesień, kolory kwiatów takie przygaszone. Marcinki zaczęły teraz ładnie kwitnąć. Szkoda, że tyle deszczu napadało bo część roślin bardzo zbita, zimowity położone, a to ich widok z czasu pełnego kwitnienia

Obrazek Obrazek

Obrazek

Marysiu hortensja Bobo należy do niskich u mnie dorasta tak do 50 cm.
Z moją pamięcią jest źle ;:223 to ta moja chaotyczność, roztrzepanie tak na nią wpływa, co chwilę musiałabym mówić "to jest ten no......." :;230
Od wczoraj u nas leje jak z cebra. Na szczęście temperatura w domu lekko przełamana, mąż był na grzybach i suszarka włączona, także cieplej od razu się w domu zrobiło.

Moje powojniki zabrały się teraz za kwitnienie, ten sezon marny dla nich, kilka złapało uwiąd, dobrze, że chociaż niektóre rehabilitują się u schyłku lata

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

biały to zakup tegoroczny z Biedronki, wczoraj był tak pięknie obsypany kwieciem, że miło było patrzeć

Ewo to wszystko cebulki darowane, dzięki darczyńcom ogród wypięknieje. Jeszcze ich nie posadziłam, jak pogoda pozwoli to pod koniec tygodnia zabieram się za hurtowe sadzenie.
Jeszcze nie wszystkie dalie rozkwitły, czy zdążą przy tej zimnicy rozwinąć kwiaty wątpię. Co roku kilka dalii mi strajkuje i nie zdąży zakwitnąć, staram się je sadzić pod koniec kwietnia, ale chyba jest im w lecie za sucho.
Czekaj cierpliwie na marcinki, u mnie przekwitną a u Ciebie będzie co oglądać.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Basiu lenistwo mną ogarnęło tylko w jeden dzień, to chyba przed deszczem byłam taka osłabiona. Za to na drugi dzień ostro ruszyłam do pracy. W piątek nosiłam we wiadrach wodę na przemian z ziemią, którą rozsypywałam na rabatki. W ziemi mnóstwo darni, kamieni, dziś kupiliśmy z mężem sito i będę musiała ziemię przesiewać, bo z wybieraniem dziadostwa nie dawałam rady. Będzie dłużej trwało, ale za to na rabatki pójdzie czysta przesiana ziemia ( na pewno z nasionami chwastów, bo tego nie uniknę).

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko widziałam, że u Ciebie jest też kolorowo.
Zdjęcia robiłam w zeszłym tygodniu, jesiennych burych widoków coraz więcej.
Hibiskusów nie mam, a kiedyś rosło u mnie kilka krzaków, nawet miałam z własnego siewu sadzonki. Przyszła zima 2008 i ona wszystkie załatwiła. Muszę pomyśleć o nowych bo bardzo mi się podobają ich kwiaty.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

leda16 witaj :wit i ja miałam 3 letnią przerwę na forum, cieszę się że powróciłaś, zaraz pójdę zobaczyć jakie zmiany w Twoim orzechowym ogrodzie zaszły. Nie tylko spotkałyśmy się w Krakowie, byłam widziałam Twój ogród w realu, mam nawet kilka roślin, min forsycję, jedynie pierwiosnki nie przetrwały.
To nie jest ogród, który pokazywałam za czasów Twojego pobytu. Zaczęłam tworzyć nowy ogród, uciekliśmy na wieś i to tu w nowym miejscu staram się stworzyć kwiecisty ogród. Różnie to wychodzi, ale nie poddaję się.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cały czas zastanawiam się nad ziemią, czy jej nie wymieszać z kompostem i dać do worków. Co roku tak dużo ziemi kupuję do sadzenia pomidorów, do kwiatów doniczkowo-tarasowych, miałabym własną darmową, zaoszczędziłabym. Proszę doradźcie, nigdy tak do tej pory nie robiłam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko czy to różowe ziemniaczki? miałam takie rok temu i były przepyszne. W tym tez mam dobre bo od znajomego rolnika na naturalnym nawozie ;:333 Wyobrażam sobie tą rujnację uporządkowanego ogrodu :wink: Czy ta góry ziemi jest też taka piaszczysta? Cudne Twoje zimowity moje rosną między roślinami i nic nie dawało wykopywanie, bo zawsze coś zostało i rozrastało się, a poza tym rosną na ogół w cieniu. Ślicznie Ci kwitną powojniki a Biedronkowy się spisał ;:215
U mnie leje cały czas, do obrzydzenia dzisiaj miało być w gminie zielone święto i odwołali z powodu deszczu. Jedynie za baterie i jakieś elektryczne śmieci dostałam malinojeżynę. Mieli bardzo ładne sadzonki zdrowe i wyrośnięte!
Dalie też lepiej zdecydowanie kwitną niż u mnie ale one lubią luźną glebę, a ja ich tak nie rozpieszczam :;230
Czy pod wpisem do Basi jest dereń? a pod Grażynką co to to żółte?
Pomyślałam, że jakbyś przyjechała to mogłabyś wziąć ta różę i dałabym Ci też krzak hibiskusa :D
Dorotko nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zapakowała ziemię do worków i spróbowała użyć, najwyżej na pierwsze siewy możesz wyprażyć przed użyciem, a jak już będziesz pikować to nawet bez prażenia...tym bardziej że przesiejesz przez sito!
No to szybkiego skończenia prac życzę ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co to jest pięknie kwitanacego ba biało i niskiego przy tej trawce ?? Masz piękne różne dalie. ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko całkiem sympatyczna jesienna aura w twoim ogrodzi :) ... Kolekcja rozchodników fajnie wypełnia jesienne rabatki ;:215
Dorotko ziemia to bogactwo ... chowaj do worków i przechowuj nawet się nie obejrzysz jak... wsiąknie w ogród... kupowałam workowaną i nawet śladu nie ma, a worków z ziemią też nie ma ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”