Witaj, Elwi!
Ależ uczta dla oczu. Cudna ta twoja Florentina

Mam kilka ogrodowych fiołów, ale dla róż moje serce bije zawsze najmocniej. Zupełnie nie rozumiem, to takie niewdzięcznice są, ciągle coś im dolega
Zgadzam się, ze ogród bez czerwonych róż nie byłby taki sam. Zaczynam się, o zgrozo, powolutku przekonywać do żółtego

A pamiętam, jaką konsternację wywołał we mnie widok pierwszych kwiatów Peace, zanim się przebarwiły
Nie dziwie ci się, że nie lubisz obcinać kwiatów różyczkom, przy takiej ilości i bujności
Jak ty w ogóle ogarniasz taką ilość?? Ja najbardziej to nie cierpię oprysków... w tym roku pryskałam te moje kilka rabacin na przędziorka, siedziały prawie na wszystkim! Trzy wieczory jak ten Syzyf każdą gałązeczkę i listeczek... dobrze, ze raz wystarczył. Pewnie poszły te gady już na spoczynek, albo czają się na lepsze warunki. Teraz mam plagę gąsienic i miałam pryskać bo mnie ręczne zbieranie tym razem przerosło, ale chyba powoli to w końcu ogarnę bez oprysku...
Jak rośnie ci Souvenir de Baden-Baden? Okropnie mnie wnerwia, choć nie szczędzi mi kwiatów to wygląda to dziwnie, jak na jednej łodydze jest z 8 kwiatów, w tym wszystkim jeszcze taki gąszcz liści no bo to nie jest rabatówka i każdy kwiat jest na dosyć krótkiej łodydze- wygląda jak szczotka i jeszcze rozwalają się te łodygi na wszystkie strony. Wystarczyłby jeden, dwa solidne kwiatki na pędzie, jak na wielkokwiatową przystało. Pozostałe wielkokwiatowe tez mają po kilka kwiatów, ale całkiem inaczej wyglądają.
Jalitah kupuj lub sadzonkuj koniecznie! Albo może daj jej jeszcze ostatnią szansę, pogroź szpadlem, może w trzecim roku pokaże się od najlepszej strony?
Przepiękne widoki, lilie, liliowce (rownież mój mały fijoł)
Będziesz dokupować w tym roku cebulki tulipanów?
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
E: no i bym zapomniała... może to taka odmiana lawendy, a może ma właśnie za dużo papu? Moja w zeszłym roku nawożona tez się wyłożyła, a w tym nie dałam i fajnie rośnie, a ma praktycznie sam piach... ....i resztki pobudowlane, gruz...

generalnie wszystko oprócz dobrej ziemi