Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pelikano11 pisze:
msk83 pisze:Możliwe, że nie będzie różnicy we wzroście i zbiorze.
Pod jednym warunkiem, że teraz posiane będziesz kilka razy przesadzać i za każdym razem będziesz sadzić głębiej (opóźniać wegetację zakopując łodygę) a później wysiane posadzisz bez naruszania korzeni i nie zakopując im łodyg - te drugie wysiej pod koniec marca najwcześniej.

U nas Kumato siany ok 10 maja, nie ruszany maluch zaraz poszedł do gruntu, koniec czerwca miał pierwsze pąki kwiatowe, 10 sierpnia miał juz zawiązane 2 pełne grona, ok 20 września miał zawiązane duże 4 grono z owocami.
Ja uważam, że posiane wcześniej nasiona pomidorów również wcześniej owocują, ale mogę się mylić, więc chcę sprawdzić jaki termin jest lepszy. Zawsze pomidory są "wybiegnięte" nawet te siane w marcu, więc zawsze sadzę je nieco głębiej w ziemię (ale bez przesady). Jeśli pikuję siewki zasada jest taka (w każdym terminie jakim by nie były siane) sadzę je do pierwszych liści.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

msk83 pisze:Zawsze pomidory są "wybiegnięte" nawet te siane w marcu,
I to jest właśnie problem..
Dlatego wrzuciłem linki do przygotowania rozsady przez Mizubę - jak wcześnie mieć niewybiegniętą świetnie przygotowana rozsadę bez wstrzymania wegetacji. Jego praktyka zaprzecza Twojemu 'zawsze', późniejszy wysiew też.
Fakt, nasz (przypadkowy) wysiew w maju był trochę za późny, ale ominęło nas całe zło, które wiąże się z wczesną rozsadą (za mało światła i czasem bardzo niska temperatura, co prowadzić może do późniejszej degeneracji roślin no i wybieganie).
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

pianista:
swoje pomidory oznaczam mieszadełkami do kawy czy herbaty. One są wąskie ale cienkim czarnym pisakiem permanentnym da się napisać nazwę odmiany ( w pionie ). Potem te mieszadełka wbijam na dworze przy sadzonkach i napisy trzymają się do jesieni.
Pozdrawiam Ela
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pod koniec stycznia wysiałam nasionka pomidorka karłowego Maja .Na razie rozsada krępa , nie wykazuje tendencji do
wybiegania .Rozsada nie doświetlana.Z odmianami wysokimi trochę się wstrzymałam.
pianista
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2014, o 10:05

Post »

stefka pisze:pianista:
swoje pomidory oznaczam mieszadełkami do kawy czy herbaty. One są wąskie ale cienkim czarnym pisakiem permanentnym da się napisać nazwę odmiany ( w pionie ). Potem te mieszadełka wbijam na dworze przy sadzonkach i napisy trzymają się do jesieni.
Dobra podpowiedź, co za oszczędność czasu. Ja dosyć niedawno na paliki do pomidorów nakładałem styropianowe kubki, w których rosły. Dobrze było do pierwszych podmuchów wiatru - później już tylko miszmasz (może spróbuję kubki przytwierdzać do palików pineskami ? Mieszadełka jednak zacznę zbierać ;:oj ;:138
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja do tego celu używam starych, aluminiowych żaluzji. Tnę na odpowiedniej długości paseczki i zaznaczam rozsadę, a potem te same blaszki przytwierdzam do palików, gwoździkami albo spinaczem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

pianista pisze:
stefka pisze:pianista:
Dobra podpowiedź, co za oszczędność czasu. Ja dosyć niedawno na paliki do pomidorów nakładałem styropianowe kubki, w których rosły. Dobrze było do pierwszych podmuchów wiatru - później już tylko miszmasz (może spróbuję kubki przytwierdzać do palików pineskami ? Mieszadełka jednak zacznę zbierać ;:oj ;:138

Pianista ja organizuje wspólny zakup przeznaczonych do tego celu etykiet Tyvek, wtykanych i wieszanych. To groszowe sprawy, możesz poczytać o nich w internecie, a info w moim wątku.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ja również kupiłam w zeszłym roku papierowe etykiety i plastikowe etykietki do wbijania w ziemię, na których piszę markerem, po zakończeniu sezonu zmywam zmywaczem do paznkci i są jak nowe do użytku na kolejny rok :wink:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Racja, te wbijane sa kielokrotnego użytku po wyczyszczeniu :)
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Ja zaś do oznaczania odmian stosuje paski papieru ok. 1 cm szerokości, które po opisaniu naklejam na taśmę klejącą. Może nie jest to rozwiązanie idealne, ale na jeden sezon wystarcza :wink:
Pozdrawiam - Waldemar
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Zotti - mnie się zawsze woda dostawała pod tę taśmę, nie wiadomo jak dobrze bym okleiła. :(
Pozdrawiam, Gosia:)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Mam pytanie od tych ,którzy uprawiali Osline Ucho, jaki ma pokój krzaka? Zastanawiam się czy się nadaje pod folie... chciała bym posadzić pod folie "szczupłe" :? krzaki typu Kalmana,Rudy ,Bawole serce.
To samo pytanie o Sakiewkę Chudziaka i Copie,jaki pokrój krzaka?
Asia
PS kiedyś był taki wątek z opisem pomidorów,podłoączony na stałe na górze, tak jak o pomidorach Kozuli...nie mogę go znaleźć ;:219
zbyszko46
50p
50p
Od: 11 sie 2014, o 12:39

Post »

Pozdrawiam,Zbyszek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Pelasia

Tu jest ten wątek z opisami i zdjęciami. :wit

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 45&start=0

Sorry Zbyszek, nie chciało mi się kopiować linku i nie wiedziałem, że dokładnie to samo podałeś. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”