Moje małe zielone co-nieco.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe zielone co-nieco.

Post »

Olu - no mnie będzie musiało starczyć jedno dluższe popołudnie. Wracając wprawdzie z Zabrza miałam zahaczyć o Chorzów, ale pogoda była niepewna i wyszły Paprocany w Tychach. ale to dobrze, bo faktycznie wtedy byłoby stanowczo za mało czasu na takie kwieciste alejki. Dziękuję za namiary jak tam się kierować.
Już sobie zapisuję tę hortensję Magical skoro taka cudna i wytrzymała.
Że nie pracowałaś w ogrodzie ostatnio to nie żałuj, było za sucho - a przynajmniej kuchnia jest do przodu... ;:3
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu, Agnieszko u mnie nadal deszczowa aura ;:138 a co za tym idzie bardzo się ochłodziło.
Dziś mokro wszędzie , nawet nie byłam zajrzeć do roślinek bo cały dzień strasznie padało z małymi przerwami... Dobrze, niech leje i całą noc... ;:47
Bea do Chorzowa musisz się wybrać w zamówiony słoneczny dzień ;:333 .W pochmurny , te wszystkie rabaty nie odzwierciedlają swojego piękna.
A co było w Paprocanach? Wystawa jakaś?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu Magical cudna jest ;:oj U mnie też trochę popadało, ale szału w ogrodzie już nie ma. A co do nadciągającej jesieni - u mnie już kwitną zimowity i astry jesienne zaczynają ;:131
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie w końcu pada, już drugi dzień.... Hurra. ;:47 ;:48 ;:50
Tylko żeby ten deszcz znów nie przesadził....i nie padało cały miesiąc.
Ja i tak dopiero w piątek będę mogła wyjść do ogrodu trochę popracować, to może niech pada do tej pory...Ale już nie mogę się doczekać, ciągle coś ważniejszego jest do roboty...
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko piękne ale mnie urzekły skromne kosmosy :D
W tym roku u mnie się nie udały.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś czuję się spełniona....zmęczona po wszystkie mięśnie ale szczęśliwa. ;:138
Dorwałam się na parę popołudniowych godzin do szpadla i motyczki... Obrazek
Nie wiedziałam w co najpierw ręce włożyć, wszystko ważne i ważniejsze...
Troszkę poszerzyłam grządkę pod siatką, niewiele ale zawsze to coś.Wsadziłam żurawki które ukorzeniały się w doniczkach, zrobiłam z nich obwódkę a do towarzystwa dostały czyśca wełnistego.
Za żurawkami posadziłam 5 kępek kostrzewy a za nimi hortensję limelight. będzie tam rosła jeszcze jedna hortensja ale to już na przyszły rok... :lol:

Z drugiej strony na grządce przy grillu pozbyłam się słoneczniczka szorstkiego i zrobiłam miejsce na miskanty...Obrazek
Zdjęć już nie zdążyłam pstryknąć bo zrobiła się szarówka, z tym musimy poczekać do jutra.
Kurcze niby padało kilka dni ale jest nadal tak sucho. Szpadla nie dało się wbić w niektórych miejscach.
A dziś oglądałam pogodę 16 dniową i wrzesień ma być powtórką upałów sierpniowych... Temperatury 27-31 stopni, noce też ciepłe, czyli nadal podlewamy.... ;:145

Aaaa.... jeszcze teściówna moja podpatrując mnie , nakupowała hortensję bukietową , rododendrona, żurawki i tworzyła dziś rabatę przy wejściu....
Nawet trawy kupiła i męczy mnie żeby jej wymyślić jakąś kompozycję. A ja nie mam kiedy...
Muszę ogarnąć swoje rabaty bo już jadą zamówione roślinki od Wioli -Wiolamanka...
Trzeba im zrobić miejscówki...Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak jak obiecałam wstawiam zdjęcia z wczorajszego ogrodowania....

Troszkę poszerzona rabata pod siatką i wykończona obwódką żurawkowo czyścową.

Obrazek

Jeszcze niedawno wyglądała tak...

Obrazek

Rabata trawiasta przy hortensjach dostała do towarzystwa wrzosy. Ciekawe czy przetrwają u mnie.
Jakiś czas temu kupiłam 3 wrzosy i 3 wrzośce. Poszły na jedną rabatę , z tego przetrwały do dziś tylko wrzośce. Nie wiem co nie pasowało pozostałym.... ;:219

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj pod płotem rosły kępy słoneczniczka szorstkiego które mam wszędzie... Poszedł na kompost a nowe miejsce czeka na duże miskanty i hortensję anabell.

Obrazek

Znalazło się też miejsce na,, małoletnią "sadzonkę żarnowca. Udało mi się zebrać nasionka i wcale nie myślałam że wzejdą a tu niespodzianka....

Obrazek

A to nowe nasadzenia teściówny mojej....

Obrazek

Tą rabatę też planuję w poniedziałek poszerzyć i z przodu powsadzam same tulipany w ładne duże kępy a później najwyżej będą tam rosnąć jakieś niskie roślinki jednoroczne. Mogłyby to być aksamitki połączone z begoniami...

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu kawał dobrej roboty ;:215 W tamtym roku też postanowiłam zakupić wrzosy, ale niestety przez te upały niewiele planów zrealizowałam :( No cóż, przynajmniej będę miała o czym rozmyślać zimą :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu jeszcze możesz wrzoski kupić . Teraz na nie pora...Nic straconego.

Ja dziś dostałam przesyłkę od WioliObrazek.
Gdy przyszłam do domu z pracy już paka czekała na mnie....
Dobrze zapakowana i z gratiskami..... ;:138
Już się nie mogę doczekać sadzenia, dopiero w czwartek będę wolniejsza(chyba).

Obrazek

Obrazek

Dziś tylko miskanty glacilimus i zebrinus trafiły na swoje miejsce, reszta dobrze zabezpieczona czeka na swoją kolej.

Ta rabata będzie przerobiona totalnie i tam trafi reszta roślinek...
Aktualnie jej przód jest w ogóle nie zagospodarowany , widzę to całkiem inaczej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu po prawej stronie rósł winogron ale że słabo owocował postanowiliśmy go wyciąć i powstaną nowe nasadzenia w zamian owocków....Wszystko zostanie wykopane i zaczynam od nowa... ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu ale masz napęd. ;:oj Rabatki szersze łatwiej skomponować i mniej koszenia. :D Będziemy wiosną podziwiać nowe rośliny na przekształconych rabatach. ;:215 Czy czyściec nie zdominuje żurawek. Dziś wyrzuciłam całą taczkę, tak się u mnie rozrasta. ;:202
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mówisz? Soniu , u mnie na razie rośnie dosyć powoli. Najwyżej będzie miał eksmisję....
Nabieram tempa bo przez długi okres nic się nie robiło , już mnie samo ciągnie i wypuścić potem do domu nie chce... ;:306 To działam...Dziś bym więcej zrobiła , tylko miałam zebranie u syna w gimnazjum...
Wczoraj rano przed pracą poszerzyłam trochę rabatkę przy piwoniach i szałwiach.Z przodu powsadzałam wiosenną obwódkę z tulipanów .Teraz właśnie myślę czy nie poprzeplatać je szafirkami....
Chyba tak zrobię bo mam ich pełno na tej rabacie którą będę teraz przerabiać...I tak je wykopię to powędrują na nowe miejsce.
Przydałby mi się parodniowy urlop ;:223 to bym to wszystko raz dwa ogarnęła...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No,czyśća jest co roku 3-4 razy więcej ;:108
Ja go sobie cenię ;:224
Zawsze można z niego kokedamy zrobić fajne ;:oj
No a jak już krytykujemy rabatę :;230 to usuń ścieżkę i taki miszmasz,z tyłu bardziej po lewej wysoka lilia,ze dwa wysokie irysy,mieczyk,i w ten sposób :lol:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ścieżka na pewno będzie usunięta ale pójdę raczej w stronę nasadzeń powtarzających się....jeżówki ,rozchodniki, trawy, trochę bylinek....
Dziś tylko przed pracą wykopałam hostę i dąbrówki wszędzie rozłażące się...
Tam też mam pełno cebulek krokusów i szafirków...Przeniosłam je w miejsce gdzie teraz sadziłam tulipany, mam nadzieję że będą się przeplatać. Ale wiecie że rośliny szykują się ku WIOŚNIE!
Krokusy wybijają z ziemi , szafirki to samo a nawet wiśnia zakwitła....U was też są takie oznaki?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie,u mnie póki co to się wzystko przebarwia.Ciepło u Ciebie?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo , dziś wręcz było gorąco. 27 miało być w cieniu, chyba tyle było bo upał okropny. W pracy klimę załączyłam bo tak mi było duszno.
Jutro ma być 31!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”