Bób cz.3
Re: Bób cz.3
Muszę przebadać. A mam pytanie, co do tego HT - Jak mocno się tym pryska, żeby płynęło po roślinie? Czy tylko, żeby tak zrosić?
Mam zawsze taki problem przy jakimkolwiek pryskaniu czegokolwiek. Po prostu nie wiem, jak bardzo się roślinę pryska.
Mam zawsze taki problem przy jakimkolwiek pryskaniu czegokolwiek. Po prostu nie wiem, jak bardzo się roślinę pryska.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie powoli bób znika, dziś była 4 zbiór, przed wtorkowym meczem zbiorę wszytko.
Średnio na 1 łodydze było 15 szt strąków po 5-6 dużych nasion. Z jednej rośliny wyrastały 3 łodygi, stąd takie duże są u mnie odległości między sadzonymi rozsadami(20-25 cm). Jestem b.zadowolony z plonu:
średnio:

max:

zero mszyc i innych najeżdżców:

Średnio na 1 łodydze było 15 szt strąków po 5-6 dużych nasion. Z jednej rośliny wyrastały 3 łodygi, stąd takie duże są u mnie odległości między sadzonymi rozsadami(20-25 cm). Jestem b.zadowolony z plonu:
średnio:

max:

zero mszyc i innych najeżdżców:

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli chodzi o HT pryskam obficie, rośliny są po prostu mokre.Arvenaa pisze:Muszę przebadać. A mam pytanie, co do tego HT - Jak mocno się tym pryska, żeby płynęło po roślinie? Czy tylko, żeby tak zrosić?
Pozdrawiam, Marta.
- Biotit
Marta, nie ma takiej potrzeby, wystarczy dodać dobrej jakości adiuwant.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Pierwszy raz będę zbierać bób. Kiedy wiadomo, że już jest TEN czas?
- Biotit
Przemek, Twoja zasługa , że mnie namówiłeś na taki rodzaj uprawy.

Zobaczymy w przyszłym roku jak Nam będzie rósł ten wielgachny, info dostaniesz i będziesz zadowolony.

Nasiona na strąkach muszą się uwydatniać, wówczas jest ten czas, pierwszy zbiór jest najsmaczniejszy.Arvenaa pisze:Pierwszy raz będę zbierać bób. Kiedy wiadomo, że już jest TEN czas?
Nie wiem, czy nie zerwę za wcześnie. Właściwie już zarysowują się wypukłości. Ale ostatnio, gdy dawałam zdjęcie były maluteńkie strąki,Arvenaa pisze:Pierwszy raz będę zbierać bób. Kiedy wiadomo, że już jest TEN czas?
Nasiona na strąkach muszą się uwydatniać, wówczas jest ten czas, pierwszy zbiór jest najsmaczniejszy.
to chyba jeszcze za wcześnie. Tym bardziej, że wyliczyliśmy, ze miały być w lipcu... Zupełnie mnie to zadziwia, że jakoś tak szybko się zrobiły te strąki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie pierwszy zbiór bobu nastąpił wczoraj (odmiana Bizon) i oczywiście pierwsza konsumpcja również.
Taki własny świeżutki bób nie ma porównania z żadnym kupnym. Był po prostu przepyszny...
Mam nadzieję na powtórkę w dniu jutrzejszym.
pozdrawiam wszystkich bobożerców, Kluska

Taki własny świeżutki bób nie ma porównania z żadnym kupnym. Był po prostu przepyszny...

Mam nadzieję na powtórkę w dniu jutrzejszym.

pozdrawiam wszystkich bobożerców, Kluska
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Piękne strąki!
Mój w ostrej fazie kwitnienia, trzmiele bzyczą aż miło! Na dolnych piętrach małe strąki. Mszyce, które się pojawiły ubiło HT.
Mój w ostrej fazie kwitnienia, trzmiele bzyczą aż miło! Na dolnych piętrach małe strąki. Mszyce, które się pojawiły ubiło HT.
Pozdrawiam, Marta.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
ullak piękny bób
Lenistwo popłaca
Ja wciąż czekam na Karmazyn, jakieś małe ma te ziarna i nie wiem, może już większe nie urosną i taki jego urok. Strąk wygląda jak do zbioru, przez skórkę można policzyć ile nasion.

Ja wciąż czekam na Karmazyn, jakieś małe ma te ziarna i nie wiem, może już większe nie urosną i taki jego urok. Strąk wygląda jak do zbioru, przez skórkę można policzyć ile nasion.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Pryskałam HT bób i ogórki. Dziś sprawdzałam efekty. Niestety mszyce są. Nie mogę stwierdzić, żeby w ogóle populacja się zmniejszyła. Dlaczego u mnie to nie pomaga?
Arvenaa pryskałaś obficie? Trzeba dużo tego użyć na miejsce występowania, takie opryskanie całej rośliny po troszku według mnie nie da dobrych efektów.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja też dziś konkretną porcje bobu dla 3 osób zebrałem
Coś pysznego
jaki macie swój ulubiony przepis na bób oprucz gotowanego wcinanego bezpośrednio ?
Jwśli mozna zapytać
Coś pysznego

jaki macie swój ulubiony przepis na bób oprucz gotowanego wcinanego bezpośrednio ?
Jwśli mozna zapytać