Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Maska pisze:Malwy cudowne ale jakoś pod blokiem mi nie pasują
Jak to nie pasują!
Czyż to nie jest cudowny widok, dużo lepszy niż wyliniała trawa tak wszechobecna na osiedlach?
U Doroty też będzie piękny malwowy "płotek" - już go widzę :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko... ;:196
Odpoczywasz, robisz jagodzianki. A mnie się nie chce, choć ponoć mi wychodzą. :wink:
Czekam, aż moje brzozy urosną i będę mogła je bez obaw dotykać. Bo teraz takie jeszcze himeryczne są.
Zakątki Ci się zmieniają, pięknieje Ci to Twoje miejsce na ziemi, oj pięknieje. Ciekawa jestem, czy kiedyś zostawiasz miasto i zamieszkasz tam na stałe?
Wyściskaj ode mnie swoje najpiękniesze Kwiatuszki. ;:168
Serdeczności... ;:167

Andrzeju, ja chyba rozumiem, co Marysia miała na myśli. Same malwy rzeczywiście piękne, ale ciśnie mi się porównanie, że pasują tam jak wół do karety. Cóż każdy ma swoje gusta i guściki i może o nich spokojnie pisać. :wink:
U Dorotki, w jej cudownym zakątku będą i piękne i doskonale się wpasują w jej ogród... ;:333
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malwy najlepiej pasują do bielonej wiejskiej chałupy, ale teraz jest moda na łączenie przeciwności, starego z nowym, więc i te malwy pod blokiem fajnie wygladają ;:333 . Pozdrowienia dla Ciebie i najpiękniejszych kwiatuszków ;:196
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Mariola :wit strasznie bym chciała żeby już zarósł ;:306 , u mnie teraz tylko żółte różyczki.
Dla Ciebie
Obrazek

Gosiu i ja chcem ;:306 Właśnie, koniec z rannym i popołudniowym maratonem :;230 . Urlop planujemy od 1 sierpnia, kierunek morze :wink:
Jagody piękne, duże, smaczne i zdrowe , zapasy porobione, ale ja jeszcze bym pozbierała. U mnie idą w zimie w tempie zadziwiającym. Poziomki też na działce obrodziły, ale jakoś ja dla odmiany nie przepadam ;:306 .Zdjęć poziomek teraz nie zrobiłam, więc dla Ciebie też żółta :;230
Obrazek

Jacku dobry patent z tym czosnkiem, niestety teraz dopiero przeczytałam, a w sobotę za Twoją radą ścięłam i teraz mam leżące kule obok :;230 . Słup jest po zasilaniu elektrycznym , teraz idzie ziemią. Słup ścięliśmy( obrąbaliśmy) na taką wysokość, będzie podporą pod różę Gefylt . Jeszcze posadziłam tam zimozielonego powojnika, jak róża zgubi liście będzie zakrywał (jak się przyjmie), trzmielinę, naokoło jesienne astry. To środek, więc musi coś tam ciągle ozdabiać. Jeszcze oczywiście będę kombinować, bo na tym się nie skończy :;230 .
Dla Ciebie widok właśnie na słup :;230
Obrazek.
A żebyś nie mówił, że mało widoków, to ta sama rabata z drugiej strony słupa ;:306 . Pierwszy plan.
Obrazek

Marysiu jak pisałam Jackowi, słup obrośnie Gefylt , a żebyś widziała lepiej dla Ciebie jej zbliżenie, śliczna prawda?Obrazek
Na dęba bym się nie wspięła , tyłek mam za ciężki , ale specjalnie dla Ciebie - może dojrzysz :;230 .Obrazek
Obrazek
Pół soboty stałam pod Leosiem i czekałamaż bocianek się pojawi :;230 .

Elwi tak pięknie rozrosły się te jedne, ale dobra wiadomość , białe nie zginęły, tylko jeszcze nie rozkwitły :;230 . Wszystkie sadzone w zeszłym sezonie, widocznie brak wody im służy :;230
Obrazek. Z tymi malwami to mnie zmartwiłaś, dwulatki?. A wiesz , miałam w zeszłym roku taki piękny Krwawnik pospolity 'Purpurglut'
- to też dwuletni? bo zniknął ;:145 .

Aniu nie dość że Elwi minie zmartwiła, że to dwulatki , to jeszcze mi choroby dorzuciłaś :;230 . Cieszę się bardzo, że tak odbierasz moje włości, tym bardziej , że ja znam dobrze Twój ogród. Dla Ciebie brzozy, u mnie dostatek.
Obrazek

Dorotko (Danio) wierzby niestety są bardzo stare i spróchniały, w większości nie mają środków, a w tym sezonie już trzy się przewaliły. Także widoki trzeba upamiętnić, bo długo nie postoją, a jeszcze rosną od zachodu i każdy mocny wiatr, to strata kolejnej wierzby. Niestety u mnie sowy nie goszczą, a szkoda, za to gołębi dzikich mam pełno na każdym większym drzewie mają gniazdo.
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (tara) masz rację, nie wiem czy ludzie odchodzili od tych kwiatów, ale pewnie tak, bo na wsiach jakoś mało tych roślin, za to dużo jest tuji, świerków srebrnych, ja chcę połączyć jedno z drugim. Cynie nie bardzo mi się podobają ale malwy, floksy, rumianki, dalie też- ale trzeba wykopywać :wink: .
Dziękuję za życzenia od serca ;:196 a Dzwonek zadzwonił i zakwitły takie dzwoneczki
Obrazek

Obrazek

Martuś ;:196 i znowu opryski, na malwy też ;:202 , walczę cały czas z mszycami , już mam dosyć naturalnych sposobów, ale na razie tylko tego się trzymam. Cieszę się, że zaglądasz, zapraszam i dostrzegasz zmiany, minimalne , ale są, ja też to widzę.
Rozkwitła tojeść rozesłana, przypełzła z łąk i tak została.
Obrazek

Majeczko ;:196 widziałam otworzyłaś wreszcie wątek, długo kazałaś na siebie czekać, ale warto było. Jestem pod wrażeniem, nie zdążyłam się przywitać :oops: , ale dziś to nadrobię Szacowna Twoja moja różyca rozkwitła, co za zapach. Niestety trochi ucierpiała przy upałach, po niej to widać, ale i tak jest piękna, a ona powtarza kwitnienie?, bo chcemy pozbierać trochę płatków z niej a szkoda zrywać. ;:224 .
Ta dam....zobacz ile ma fotObrazek
Obrazek Obrazek

Andrzeju , teraz w miastach to rzadko spotykany widok, trawa, tuje, róże to tak. U mnie te malwy miały ładnie wyglądać, ale już zaczęłam się zastanawiać ;:184 dwulatki, robale, rdza.....
Obrazek Obrazek Obrazek

Dorotko - już wiesz, jagodzianki wyszły ;:222 , ale pierogi ;:215. Właśnie złożyłam podanie do eMa z przeniesieniem na wieś, - odrzucono ;:306 , więc nie prędko ;:145 . Kwiatuszki wyściskane, ale niedobre, złe jak osy, pogoda na nie chyba tak wpływa.
W lesie na jagodach tylko 3 litry uzbierałam bo marudziły ciągle, trzeba było wracać, a ja czuję niedosyt zbiorów , przecież tak tyle jeszcze zostało na krzakach :;230 Obrazek
Obrazek

Jolu , wiem przy chałupie, mój tata też je tam widzi, ale eM chce mieć to miejsce bardziej nowoczesne, więc tam tylko tuje, udało mi się przemycić piwonie, róże i powojnika ;:306 . Dziękuję za pozdrowionka.
To moja nowa rabata przy chałupie( niestety nie bielonej ;:306 )Obrazek Obrazek

I Mordole w ogrodzie :;230
Obrazek

Na koniec dziękuję wszystkim za tak przemiłe wpisy, nawet nie wiecie jak krzepią moje serducho, cieszę się że spacerki po naszych włościach sprawiają Wam przyjemność. Dziękuję za wpisy bo po nich wiem , że nie tylko ja widzę zmiany, a miejsce które mnie urzekło, jest teraz miejscem i Waszych spacerów i powrotów. ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dziewczynki urocze :)I ogród oczywiście też, ma taką nutkę tajemniczości przez ten lasek :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko nawet nie wiesz jaką mi sprawiłaś radość ;:196 Bocianek przesłodki ;:167 Nie wiem chyba się starzeję, bo na widok takich maluchów aż mi się gęba śmieje, chociaż dzisiaj w ogrodzie drogę przeszedł mi jeż i ogarnęła mnie taka radość, że aż go pogłaskałam ;:oj Co to obcowanie z przyrodą robi z człekiem :;230 Ogród się zmienia niesamowicie, musisz dużo pracy w niego wkładać, ale piszesz tak lekko że tego nie czujemy. Dziewuchy do wycałowania ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dorotko nad tymi malwami jeszcze się zastanów - nie jest regułą że źle rosną i chorują. Ja sobie w zeszłym roku sprawiłam - znalazłam takie niby jednoroczne - czyli wysiałam i od razu zakwitły. Żadnych szkodników i chorób nie zauważyłam. Jesienią przyciełam i w tym roku wypuściły i też rosną. Musisz po prostu spróbować - jeśli będzie im u Ciebie pasowało to na pewno będziesz miała z nich dużo radości.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu dziękuję w imieniu dziewczynek i ogrodu ;:306 . Lasek daje przyjemny chłodek w upały i to mu się chwali, mam nadzieję, że upały które zapowiadają w sobotę dotrą , a ja w cieniu drzew, na hamaku, z ;:304 będę miała pogodę dla bogaczy :;230 .

Marysiu i ja się cieszę, że mogłam Ci sprawić przyjemność. Z tym jeżem to chyba żartujesz, jak to ;:202 pogłaskałaś jeża?. Marysiu teraz to ja nic nie robię oprócz pielenia w warzywniaku i pryskania mszyc czosnkiem z tymiankiem, no i oczywiście podlewam do północy, tak na zapas tygodniowy :;230 .

Kasiu malwy wsadzę, tylko wiesz te opryski na w razie czego i konieczność dosadzania mnie przeraziły. Oprysków chemicznych jeszcze nigdy nie stosowałam- oprócz podlewania chemią moich schnących świerków, bo spryskać się nie dało, a o wysiewaniu zapomnę, albo mi nie wyjdzie. W tym roku dostałam tyle nasion od dziewczyn i po wschodach i pozostałościach po sadzonkach stwierdzam stanowczo , że się do tego nie nadaję.
Apel: Proszę nie przysyłać mi nasion, wszystko zmarnuję :;230

Pochwalę się moją New Dawn ( bo tu akurat mam się czym chwalić ;:170 - uwaga będzie dużo zdjęć ;:306 )wsadzona wiosną 2014 , jest bardzo żywotna i tyle pąków.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Więcej jej zdjęć nie mam , ale zrobię w kolejną sobotę :;230 .

Lilie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sorry znalazłam jeszcze jedno zdjęcie ogólne New Dawn ;:306
Obrazek

Trochę róż w białym zakątku pod dębem
Obrazek Obrazek

A to cały zakątek pod Leosiem, z którego obserwuję bociany

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A bociany obserwują co ja robię :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ma Cię na oku ;:oj pogłaskałam z wło....przepraszam z kolcami. Nie miałam aparatu więc przynajmniej pogłaskałam :;230
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie zaatakuje ;:55 , a jakby się najeżył jak to jeż potrafi?, chociaż one mają takie słodkie oczka i ten nosek kuleczkę, że czasami można mieć ochotę nawet się przytulić ;:14 :;230 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nawet się nie skulił tylko zamarł bez ruchu ;:oj Ja myślę że on mnie już zna, bo od lat jeża widziałam i nie wykluczone że to stale ten sam. Zostawiam w ogrodzie miejsca gdzie nie chodzę i stos gałęzi więc ma tam spokój i schronienie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to ja sobie też pospacerowałam.
Uśmiałam się z zagospodarowania słupa i postu do Jacka. :D
Bocianiątko cudowne, oby chowało się zdrowo a może ma rodzeństwo ?
Jeże są wspaniałe, ale straszne brudasy, potrafią nafajdać nawet do jedzenia.
Tylko jak miec o to pretensje do tak sympatycznej, chodzącej kanapy ? ;:306
New Dawn szybko Ci urośnie na olbrzyma a potem nie licz na to, że ją uporządkujesz, zrobi i tak co będzie chciała. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja New Dawn bardzo lubię. Zaczęła mi ładnie kwitnąć dopiero po kilku latach. Ale warto było czekać. Jest taka zwiewna i rozrzuca płatki, a mnie się to bardzo podoba. :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ta różowo blada lelija l lekkim obrzeżeniem jest zjawiskowa! Tak jakby był czas na blady róż, bo przecież New Dawn też się pokazuje!
Bociany wychowują młodzież - fajnie mieć takie widoki pod ręką!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”