Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

silvarerum pisze:Lesioc, piękne zdjęcia. Zwłaszcza ten fioletowy w kremowym "bąblem" i ten czteropłatkowiec, mógłbyś podać nazwy tych powojników?
Tak, oczywiście moge podać nazwy, i tak idąć iod góry mamy po kolei:
1. Kupiony jako "Crystal Fountain", którym nie jest, ale w doniczce, między korzeniami znalazłem połamaną plakietkę z kawałkiem nazwy "ress" więc z duża pewnością stawiam na "Empress"
2. "Nelly Moser"
3. "Blue light"
4. Kupiony jako montana "Freda", którym nie jest. Z całą pewnością jest to jakiś górski, sądząc po tym że dopiero zaczyna się rozkręcać z kwitnieniem obstawiam, że to "Elizabeth", (w/g opisu kwitnie nieco poźniej od innych górskich, te dosyć wąskie płatki też by tu pasowały)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Dziękuję, już sobie dopisuję do mojej powojnikowej listy "muszę mieć" :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Omoshiro kupiony dzięki opiniom na forum

Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwsze kwiaty powojnika Jan Paweł II
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

vimen pisze:To ja też się pochwalę :D
Vyvyan Pennell, na którego nie mogę się napatrzeć - a kwitnie już tak długo.
U mnie w pączkach jeszcze -cwiczy moją cierpliwość
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
nabyłam clematis montana - był w przecenie. To bardzo zabiedzona roślinka, którą spróbuję uratować.
Poniżej zdjęcie. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.

Obrazek

Na razie jest w doniczce, przesadziłam go do nowej ziemi i podlałam. Stoi na tarasie pod dachem.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie. Czy róże okrywowe posadzone przy powojnikach będą złym pomysłem ?? Czy ktoś ma może takie rozwiązanie u siebie ?? Czy jednak konkurencja między tymi roślinami będzie na tyle duża , że jedno wyprze drugie ?? Prosze o opinie bedę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewelkacha ja osobiście nie mam takich połączeń, ale pamiętam, taki artykuł w "moim pięknym ogrodzie", o różach i powojnikach, że są bardzo dobrym sąsiedztwem dla siebie, a na zdjęciach wyglądało to zjawiskowo ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Podobno zestawienie róż i powojników pięknie wygląda ale przynosi same problemy. Powojniki trzeba ciąć w różny sposób zależny od odmiany. Pędy powojnika potrafią wkręcić się w róże, ciężko odpowiednio poprzycinać. Róże też trzeba ciąć i potem odplątywać powojniki. Myślę, że rozsądnie byłoby to zestawienie jednak nie łączyć.
Aleee...
U siebie w tym roku posadziłam 10 powojników na kracie a z drugiej strony kraty róże pnące... Także jak widać nie posłuchałam się swojego rozsądku i postanowiłam się zmierzyć z tym zestawieniem.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clem3 dzięki wielkie dobrze wiedzieć na przyszłość No to pewnie szykuję się kolejna zmiana bo mam problem z jedną rabatą przy ścianie na, której rosną powojniki i ciągle coś mi nie pasuje. W innym miejscu natomiast mam okrywowe róże,są mniej wymagające od innych i u mnie powoli otwierają swoje paki więc tak jakoś pomyślałam o ich połączeniu. Może w końcu ta rabata nabrałaby wyglądu.
Mo Carnaby rozkręca się i otwiera kolejne kwiaty. Wygląda przepięknie :tan , kolejne paki pokazuje Niobe . Czekam z niecierpliwością na resztę. Wasze powojniki są cudowne , mam nadzieje, że kiedyś też doczekam się takich kwitnień . Pozdrawiam :wit

-- 26 maja 2015, o 13:38 --

Pashmina2006 dopiero doczytałam Twój post . No - masz rację ale te powojniki co akurat mam w tym miejscu, to trzeba ciąć nisko a okrywowych tak naprawdę nie trzeba ciąć, jedynie zmarznięte gałązki ,czy też połamane. To nie są rabatowe i wielkokwiatowe, które trzeba ciąć co roku. Poza tym okrywowe też nie rosną wysoko. Myślę, że jakoś sobie z tym poradzę. Póki co zastanawiam się jeszcze nad tym pomysłem ;:224 . Pozdrawiam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No tak, to prawda. Ja mam róże kombinacje. Zobaczę czy lepiej ścina się pędy przy ziemi czy może te powojniki które tnie się słabo i tylko z góry będę wyciągała pędy. Przekonam się za rok. Coś czuję że będzie sporo pracy :lol: .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina20060 no cóż jak chcemy mieć pięknie to musimy się troszkę napracować. Ja mam na tej ścianie 2 powojniki i posadziłabym kilka róż okrywowych więc to nie jest taka ilość, żeby był wielki problem ( tak myślę ). A jeśli chodzi o pnące róże i powojniki to jesienią/wiosną też będę tak robiła więc zobaczymy co z tego będzie. Chyba lepiej zastosować powojniki, które tnie się nisko i potem wyciągnąć je po prostu z pędów róż. Na początku to pewnie nie problem ale po kilku latach kiedy wszystko się rozrośnie to podejrzewam , że będzie sporo zachodu. No nic zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Posadziłam wczoraj powojnik " Cassandra" - ładna zdrowa sadzonka ale nie za wielka jakieś 15 cm wysokości
Czy ma ktoś z nim doświadczenia - raczej łatwy w uprawie czy nie ?
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Mi też bardzo się podoba takie połączenie, więc postanowiłam stworzyć trzy osobne grupy: róża pnąca + powojnik. Sadzonki już do mnie dotarły, cieszę się jak dziecko.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Moje nieliczne powojniki bardzo powoli zbierają się do kwitnienia, ale na jednym z kupionych ostatnio pojawił się PIERWSZY (i jak na razie jedyny) kwiatuszek:

Sophie
Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

silvarerum pierwszy raz widzę powojnika o takim kształcie dzwonka, mam nadzieję, że wkleisz zdjęcie gdy rozwinie się jeszcze bardziej. Ładnie się zapowiada ;:108
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”