Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Amanita Dzięki :wit Jak dżemik mocno średni ,to nie robię :) Faktycznie,mogę spróbować zrobić syrop z jednego owocu. Najgorsze to krojenie- one są okrutnie twarde- jakby kroić kamienie :wink: ;:oj
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Pigwa jest pyszna oczywiście w przetworach, pięknie pachnie. W moim odczuciu to pigwowiec znacznie mniej pachnie. Ja jesienią kładę sobie owoce w kuchni, żeby po prostu pachniały. A robię z nich kompot, konfitury i rewelacyjna jest pigwówka ale to już nie moja specjalność. Ja tylko piję. A obieranie rzeczywiście jest bardzo uciążliwe.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Basiu,nie mam pojęcia,co u Ciebie jest pigwa,a co pigwowiec,ale zeszłej jesieni nabyłem kilka takich oto owoców Obrazek .Faktycznie,pachniały pięknie przez kilka dni,potem były bez zapachu i smaku,wywaliłem.Pigwowiec ,nawet już pomarszczony,pachnie nadal. ;:173
Barbara2000
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

To na zdjęciu, to jest pigwa, która nie jest jeszcze w pełni dojrzała. Dojrzała jest taka żółciutka. Pigwowiec jest bardziej okrągły. Ja przetwarzam bo długo się przechowuje ale na surowo jest nie do zjedzenia. Z pigwowca też kiedyś robiłam coś ala cytryna do herbaty ale mi nie wyszło i się zepsuło. Więcej nie powtarzam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za mało cukru.Od dawien dawna wiadomo,że soki owocowe robi się w proporcji 1-1,5 kg cukru na 1 kg owoców,w zależności od ich soczystości.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kalo - tak się robi syropy, a nie soki :) .
Do soków staram się dać jak najmniej cukru/najlepiej wcale ale to mi się udaje tylko z jabłkami i winogronami/.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przepis mojej babci,ale wtedy nikt nie liczył kalorii i nie miał pojęcia,że istnieje coś takiego,jak sok niskocukrowy ;:306
Ps.
Nie dawno w piwnicy rodziców znalazłem słoiczki ze śliwkami "po soku" z datą 1986.Są pyszne!
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

kaLo taka ilość cukru, rzeczywiście tylko na syrop, potem w kolejności słodkości są soki, na końcu kompoty.

I zapisuję sobie Twój przepis na kwas buraczano-warzywny. Na razie słój 5l zajęty przez barszcz :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalo te stare piwnice tyle tajemnic w sobie kryją. Mój M ostatnio znalazł słoiczki z czereśniami po .... nalewce na rumie, datowane 1995 i wyobraź sobie że całkiem dobre.
Tzn. nie wiem czy dobre bo nie spróbowałam, tak przypuszczam bo On nie miał sensacji żołądkowych, jedynie dostał paraliżu języka.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Paraliż języka - :;230 :;230 dobre ;:306 Przypomnieliście mi,ze mam w piwnicy chyba z 15 słoików z zeszłego roku wiśni z nalewki- muszę się do nich dobrać.. ;:224 ;:224

Zrobiłam syrop z 1 szt pigwy. Zdziwiłam się dwa razy ;:oj Wybrałam owoc najbardziej dojrzały,żółciutki i pachnący. Okazało się,że kroi się go całkiem fajnie,bez wysiłku,niczym twardą gruszkę. Pokroiłam w cieniutkie słupki,przesypałam cukrem i po paru godzinach już był syrop. I tu zdziwiłam się po raz drugi,bo nie był on wcale kwaśny ,smakował jak gruszka z cukrem :shock: Po dwóch kolejnych dniach nabrał trochę kwasku i teraz jest pyszny i aromatyczny ;:333 Do herbaty się za bardzo nie nadaje,bo jest za mało kwaśny. Zresztą pigwa do herbaty to moim zdaniem taka trochę profanacja,bo wrzątek niszczy witaminę C.której w pigwie jest sporo. Lepiej zjeść na zimno i wspomóc swój układ immunologiczny w porze ,gdy szaleją wirusy i bakterie ;:oj Oprócz wit C ,w pigwie jest też sporo mikroelementów i witamin z grupy B.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Witam, jak fajnie, że tu trafiłam :D
Teraz taki czas, że wciąż jakieś przetwory, słoiczki, ale zimą jak miło otworzyć coś co pachnie latem.
Kilka dni temu zasypałam pigwowca, trochę na nalewkę, trochę jako syrop do herbaty. Syrop zleję do słoiczków, a odlane owoce przesmażę z cukrem na patelni i takie włożę osobno do słoików. Syrop już robiłam, ale owoce w takiej postaci po raz pierwszy. Podobno nadają się do herbaty jak i do deserów.

-- 20 paź 2014, o 15:26 --

A dziś robię marchewkę krojoną w kostkę do słoików.
Pozdrawiam, Kasia
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

A ja robię małe marchewki, które nie nadają sie do przechowywania w całości do słoików. Potem ugotowane potnie sie szybko sitkiem do sałatki. Z pigwy robiłam w ubiegłym roku syrop, resztę podsmazylam w garnku i zrobił sie taki kwaskowy dzem. Wykorzystałam go do placka ( styropian) i tym podobne. Dobre było. Syrop do herbatki, bez gotowania trzymany w piwnicy, chociaż miał trochę winny posmak, ale mi smakowal.
Roma
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Wcześniej też zostawiałam syrop z pigwy bez pasteryzowania i część słoików miało winny posmak. W tym roku krótko zapasteryzuję, zobaczę jak będzie.

Kilka dni temu robiłam fajną sałatkę z kapustą i selerem smażonym.
Można ją wkładać do słoików albo zostawić w misce w lodówce, podobno może stać do 3 a nawet 4 tygodni. Nie wiem czy to możliwe,bo u mnie tyle nie wytrzymała, zniknęła po czterech dniach.
Po wymieszaniu składników powinna postać, by się "przegryźć", lepsza była na drugi, trzeci dzień, niż pierwszego dnia.

Sałatka z selerem smażonym

1,5 kg kapusty (poszatkować)
3-4 marchewki (zetrzeć na tarce)
3 cebule (w kostkę lub drobne piórka)
2 papryki (w drobne paski)
Wszystko doprawić: 1 łyżką soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami musztardy i wymieszać.
1 spory seler starkować na drobnych oczkach i usmażyć ze szklanką oleju. Gorący wlać do kapusty i wymieszać.
Na koniec dodać 100 ml octu jabłkowego lub winnego i wymieszać.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

Bardzo ciekawa ta sałatka z zasmażanym selerem i można ją zrobić przez cały rok. ;:215
Choć teraz jarzyny najlepsze!
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Gaura - mam pytanko czy ta sałatka jest do zawekowania, rozumiem że się ją pasteryzuje?

Szukam inspiracji, na salatki do słoików, które jeszcze teraz mogę zrobić,
bo czasem by się przydało otworzyło coś swojego do obiadu. :uszy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”