Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

JolantaM pisze:Witam, chyba przedobrzylam z nawozeniem pomidorow, do donicy posadzilam ok 20 maja - ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem, w ostatni weekend podlalam gnojowka z pokrzyw (rozcienczona z woda). Chyba coś mi nie wyszlo bo liscie sa intensywnie zielone i zaczely sie zwijac :(
Przelalam dzis wieczorem ziemie woda, mam nadzieje ze troche sie wyplucze troche z tych "pozywek"... zobaczymy, mam nadzieje ze pomidor mi nie padnie ;:oj
Faktycznie za dużo tego dobrego dałaś swoim pomidorom ! A do tego jest niesprzyjająca aura tak więc pomidory nie dają rady przerobić tak ogromnej ilości nawozu :?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

JolantaM pisze: ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem,
Słowo daję, że nie miałem dotąd szczęścia spotkać w sklepach ogrodniczych podłoża z napisem " ziemia kompostowa ". A ile ta ziemia kompostowa ma nawozu w sobie. Powinno być napisane na opakowaniu, chyba, że to czysty torf.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przed posadzeniem pomidorów powinnaś tu wstawić taki post :
" mam zamiar uprawiać pomidorki w doniczkach . Mam ziemię zakupioną w ogrodniczym, w której jest/ jak pisze producent/ tyle to a tyle nawozu. Czy mogę dodać do tej ziemi jeszcze obornik ? "

Odpowiedź , przynajmniej moja, brzmiałaby tak :
-" jeśli ta ziemia zawiera co najmniej 1 kg nawozu Hydrocomplex / bo taki z reguły jest w podłożach / w m3- nie potrzeba a nawet nie wolno "
aldi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2012, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anabelka23 pisze:Aldona,

Sporo Ci tej cieczy zostało...

Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Resztki cieczy użytkowej rozcieńczyć wodą i wypryskać na powierzchni poprzednio opryskiwanej.

http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... ulotka.pdf
Tak zgadzam się , przeczytałam , ale wydawało mi się to i tak mało :oops: a teraz się gryzę po nocy co z tym zrobić...
A`czy może mogę go użyć na przykład do czegoś innego ? np winorośl,, papryka, kapusta?
Wiem zaraz mnie zlinczujecie na pewno.
Pozdrawiam Aldonka
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2013, o 08:33

Post »

DoktorPio - dziekuje za odpowiedz, u mnie akurat nie pada i jest cieplo i slonecznie, i tak ma byc przynajmniej do polowy nastepnego tygodnia wiec mam nadzieje ze pomidor odzyje
forumowicz - rowniez dziekuje za odpowiedz, to moj pierwszy rok w uprawie czegokolwiek (nie tylko pomidorow) wiec nawet nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzac ile jest nawozu a opakowanie juz wyrzucilam, wiec nawet nie moge podac :oops:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A firmę lub nazwę konkretną tej ziemi,kolor worka- może znajdzie się na stronie producenta.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Przed posadzeniem pomidorów powinnaś tu wstawić taki post :
" mam zamiar uprawiać pomidorki w doniczkach . Mam ziemię zakupioną w ogrodniczym, w której jest/ jak pisze producent/ tyle to a tyle nawozu. Czy mogę dodać do tej ziemi jeszcze obornik ? "

Odpowiedź , przynajmniej moja, brzmiałaby tak :
-" jeśli ta ziemia zawiera co najmniej 1 kg nawozu Hydrocomplex / bo taki z reguły jest w podłożach / w m3- nie potrzeba a nawet nie wolno "
Każdy kiedyś zaczyna swoją uprawę pomidora i nie przejmuje się nawożeniem, chorobami itd. Potem jak jest źle, to dopiero szuka informacji w sieci co się dzieje i trafia tutaj. Tak było kiedyś ze mną i wieloma innymi osobami.

A tak swoją drogą, muszę załatwić w tunelu szarą pleśń i alternariozę. Czy ktoś używał Tanos-a i ewentualnie z jakim efektem. Przeszukałem forum ale nie znalazł mi żadnego postu. "Gugiel" natomiast tylko 1 z forum, ale nic na temat efektów.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

forumowicz - mieszkam w Anglii, to byl kompost John Innes ale kupowalam rowniez tzw. firmowy (z B&Q), tyle tylko pamietam :oops: Mam kilka innych sadzonek, ktore wygladaj ok (przynajmniej na razie), tylko ten taki powykrecany....Dziekuje za wasze odpowiedzi kochani, i jeśli pomidory odzyja, obiecuje wrzucic fotke :) Zaraz wychodze do pracy, wiec zajrze do mojego pomidorowego zakatka i zobacze czy cos sie poprawilo
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Myślę, że 'plamistość widmową na owocach', o której napisała amma http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3975074 warto wrzucić w temat Pomidory - choroby i szkodniki. Linki do zdjęć i porad

Plamy "Powstają .., gdy podczas wilgotnej nocy, przy temperaturze 15-24°C, zarodniki grzyba znajdujące się w kropli wody utrzymującej się na powierzchni owocu przez ponad 8 godzin zaczynają kiełkować i penetrować skórkę owocu. Jeśli następnego ranka wystąpi ostre promieniowanie słoneczne, krople szybko wysychają i zarodnik zamiera. Ciemny punkcik w centrum plamy wskazuje miejsce wniknięcia strzępki kiełkowej. Gdy krople nie wyschną w ciągu kilkunastu godzin, grzyb może wywołać mokrą zgniliznę owocu."
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=336
pplaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2013, o 17:50

Post »

Ziemia przemoczona ciągłymi deszczami, pomidory choć pod folią stały w wodzie (teren podmokły) teraz na kilku krzakach mam żółte plamy w dolnej części

Brak magnezu??? a może zaraza?

Obrazek

Pomidory rosną na ciężkiej gliniastej ziemi, zasilonej krowim obornikiem , gnojówka fermentuje więc na razie musze wspomóc się jakimiś granulkami.
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

U mnie też podobnie , wszystkie skręcone i przebarwione liście są w najniższej części krzaka ,
niektóre liście czarnieją jakby były ubrudzone ziemią.
Zaczęło się od gatunku Great White.Proszę podpowiedzcie co im dolega i jak im pomóc
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam ,Beata
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2010, o 17:25

Post »

forumowicz pisze:
JolantaM pisze: ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem,
Słowo daję, że nie miałem dotąd szczęścia spotkać w sklepach ogrodniczych podłoża z napisem " ziemia kompostowa ". A ile ta ziemia kompostowa ma nawozu w sobie. Powinno być napisane na opakowaniu, chyba, że to czysty torf.

forumowicz - jak tylko przeczytałam twoją uwagę o ziemi kompostowej od razu pomyślałam, że JolantaM jest z wysp. U nas jest tylko "kompost" z przeznaczeniem do - warzyw, kwiatów, ogólnego przeznaczenia itp.itd. Sama w tym roku szukałam składników odżywczych na workach z kompostem i u żadnego, żadnego producenta nic o nich nie było. Widocznie trzeba ufać i jak kompost do pomidorów to ma w składzie co pomidor dostać powinien i już. Nie dołuj biduli, to niej jej wina. Ja od trzech lat siedzę na forum a dopiero w tym roku doczekałam się pięknych,zdrowych krzaczorów (tfu tfu, na psa urok ;) ), tylko dlatego, że wiedzę Waszą i tutejszą złożyłam do k... :)
pozdrawiam cieplutko i słonecznie z Irlandii (23 stopnie i Słoooońce)
pplaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2013, o 17:50

Post »

Znalazłem :http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=210

objawy wyglądają podobnie,, pomoże ktoś? (zdjęcia moich pomidorów 3 posty wyżej)
kwakwaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2013, o 22:56

Post »

Pomidory sa w folii, jest wilgotno, byly opryski z czosnku i piołunu.pojawiaja sie białe kropki, wypryski na łodygach a liście takie oklapłe.

jak to leczyc czy to wogole jest szansa wyleczyc jeśli tak to czym?z gory dziekuje
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki Magda :)
Ja tylko pamietam ze jak kupilam obornik w paczce z B&Q to probowalam sie dowiedziec z czego jest (konski, krowy etc.)ale nie znalazlam zadnych danych! Wiec postanowilam ze jesienia udam sie na pobliskie laki gdzie konie biegaja cale lato i będę obornik konski zbierac do plastikowej torby ;:306
A co tam, niech sie ludzie patrza, ja przynajmniej będę wiedziala za rok czym karmie rosliny (tym razem będę starala sie uwazac zeby nie przekarmic :wink: )
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”