Faktycznie za dużo tego dobrego dałaś swoim pomidorom ! A do tego jest niesprzyjająca aura tak więc pomidory nie dają rady przerobić tak ogromnej ilości nawozuJolantaM pisze:Witam, chyba przedobrzylam z nawozeniem pomidorow, do donicy posadzilam ok 20 maja - ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem, w ostatni weekend podlalam gnojowka z pokrzyw (rozcienczona z woda). Chyba coś mi nie wyszlo bo liscie sa intensywnie zielone i zaczely sie zwijac![]()
Przelalam dzis wieczorem ziemie woda, mam nadzieje ze troche sie wyplucze troche z tych "pozywek"... zobaczymy, mam nadzieje ze pomidor mi nie padnie![]()
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
- DoktorPio
- 100p

- Od: 6 lut 2013, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Słowo daję, że nie miałem dotąd szczęścia spotkać w sklepach ogrodniczych podłoża z napisem " ziemia kompostowa ". A ile ta ziemia kompostowa ma nawozu w sobie. Powinno być napisane na opakowaniu, chyba, że to czysty torf.JolantaM pisze: ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem,
Przed posadzeniem pomidorów powinnaś tu wstawić taki post :
" mam zamiar uprawiać pomidorki w doniczkach . Mam ziemię zakupioną w ogrodniczym, w której jest/ jak pisze producent/ tyle to a tyle nawozu. Czy mogę dodać do tej ziemi jeszcze obornik ? "
Odpowiedź , przynajmniej moja, brzmiałaby tak :
-" jeśli ta ziemia zawiera co najmniej 1 kg nawozu Hydrocomplex / bo taki z reguły jest w podłożach / w m3- nie potrzeba a nawet nie wolno "
" mam zamiar uprawiać pomidorki w doniczkach . Mam ziemię zakupioną w ogrodniczym, w której jest/ jak pisze producent/ tyle to a tyle nawozu. Czy mogę dodać do tej ziemi jeszcze obornik ? "
-" jeśli ta ziemia zawiera co najmniej 1 kg nawozu Hydrocomplex / bo taki z reguły jest w podłożach / w m3- nie potrzeba a nawet nie wolno "
-
aldi
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 wrz 2012, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak zgadzam się , przeczytałam , ale wydawało mi się to i tak małoanabelka23 pisze:Aldona,
Sporo Ci tej cieczy zostało...
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Resztki cieczy użytkowej rozcieńczyć wodą i wypryskać na powierzchni poprzednio opryskiwanej.
http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... ulotka.pdf
A`czy może mogę go użyć na przykład do czegoś innego ? np winorośl,, papryka, kapusta?
Wiem zaraz mnie zlinczujecie na pewno.
Pozdrawiam Aldonka
DoktorPio - dziekuje za odpowiedz, u mnie akurat nie pada i jest cieplo i slonecznie, i tak ma byc przynajmniej do polowy nastepnego tygodnia wiec mam nadzieje ze pomidor odzyje
forumowicz - rowniez dziekuje za odpowiedz, to moj pierwszy rok w uprawie czegokolwiek (nie tylko pomidorow) wiec nawet nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzac ile jest nawozu a opakowanie juz wyrzucilam, wiec nawet nie moge podac
forumowicz - rowniez dziekuje za odpowiedz, to moj pierwszy rok w uprawie czegokolwiek (nie tylko pomidorow) wiec nawet nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzac ile jest nawozu a opakowanie juz wyrzucilam, wiec nawet nie moge podac
A firmę lub nazwę konkretną tej ziemi,kolor worka- może znajdzie się na stronie producenta.
-
mkwapisz
- 100p

- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy kiedyś zaczyna swoją uprawę pomidora i nie przejmuje się nawożeniem, chorobami itd. Potem jak jest źle, to dopiero szuka informacji w sieci co się dzieje i trafia tutaj. Tak było kiedyś ze mną i wieloma innymi osobami.forumowicz pisze:Przed posadzeniem pomidorów powinnaś tu wstawić taki post :
A tak swoją drogą, muszę załatwić w tunelu szarą pleśń i alternariozę. Czy ktoś używał Tanos-a i ewentualnie z jakim efektem. Przeszukałem forum ale nie znalazł mi żadnego postu. "Gugiel" natomiast tylko 1 z forum, ale nic na temat efektów.
Pozdrawiam
Marcin
forumowicz - mieszkam w Anglii, to byl kompost John Innes ale kupowalam rowniez tzw. firmowy (z B&Q), tyle tylko pamietam
Mam kilka innych sadzonek, ktore wygladaj ok (przynajmniej na razie), tylko ten taki powykrecany....Dziekuje za wasze odpowiedzi kochani, i jeśli pomidory odzyja, obiecuje wrzucic fotke
Zaraz wychodze do pracy, wiec zajrze do mojego pomidorowego zakatka i zobacze czy cos sie poprawilo
Myślę, że 'plamistość widmową na owocach', o której napisała amma http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3975074 warto wrzucić w temat Pomidory - choroby i szkodniki. Linki do zdjęć i porad
Plamy "Powstają .., gdy podczas wilgotnej nocy, przy temperaturze 15-24°C, zarodniki grzyba znajdujące się w kropli wody utrzymującej się na powierzchni owocu przez ponad 8 godzin zaczynają kiełkować i penetrować skórkę owocu. Jeśli następnego ranka wystąpi ostre promieniowanie słoneczne, krople szybko wysychają i zarodnik zamiera. Ciemny punkcik w centrum plamy wskazuje miejsce wniknięcia strzępki kiełkowej. Gdy krople nie wyschną w ciągu kilkunastu godzin, grzyb może wywołać mokrą zgniliznę owocu."
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=336
Plamy "Powstają .., gdy podczas wilgotnej nocy, przy temperaturze 15-24°C, zarodniki grzyba znajdujące się w kropli wody utrzymującej się na powierzchni owocu przez ponad 8 godzin zaczynają kiełkować i penetrować skórkę owocu. Jeśli następnego ranka wystąpi ostre promieniowanie słoneczne, krople szybko wysychają i zarodnik zamiera. Ciemny punkcik w centrum plamy wskazuje miejsce wniknięcia strzępki kiełkowej. Gdy krople nie wyschną w ciągu kilkunastu godzin, grzyb może wywołać mokrą zgniliznę owocu."
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=336
Ziemia przemoczona ciągłymi deszczami, pomidory choć pod folią stały w wodzie (teren podmokły) teraz na kilku krzakach mam żółte plamy w dolnej części
Brak magnezu??? a może zaraza?

Pomidory rosną na ciężkiej gliniastej ziemi, zasilonej krowim obornikiem , gnojówka fermentuje więc na razie musze wspomóc się jakimiś granulkami.
Brak magnezu??? a może zaraza?

Pomidory rosną na ciężkiej gliniastej ziemi, zasilonej krowim obornikiem , gnojówka fermentuje więc na razie musze wspomóc się jakimiś granulkami.
-
betty68
- 50p

- Od: 10 mar 2013, o 15:41
U mnie też podobnie , wszystkie skręcone i przebarwione liście są w najniższej części krzaka ,
niektóre liście czarnieją jakby były ubrudzone ziemią.
Zaczęło się od gatunku Great White.Proszę podpowiedzcie co im dolega i jak im pomóc

niektóre liście czarnieją jakby były ubrudzone ziemią.
Zaczęło się od gatunku Great White.Proszę podpowiedzcie co im dolega i jak im pomóc

Pozdrawiam ,Beata
-
magdak
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 lip 2010, o 17:25
forumowicz pisze:Słowo daję, że nie miałem dotąd szczęścia spotkać w sklepach ogrodniczych podłoża z napisem " ziemia kompostowa ". A ile ta ziemia kompostowa ma nawozu w sobie. Powinno być napisane na opakowaniu, chyba, że to czysty torf.JolantaM pisze: ziemia kompostowa (ze sklepu) zmieszana z obornikiem,
forumowicz - jak tylko przeczytałam twoją uwagę o ziemi kompostowej od razu pomyślałam, że JolantaM jest z wysp. U nas jest tylko "kompost" z przeznaczeniem do - warzyw, kwiatów, ogólnego przeznaczenia itp.itd. Sama w tym roku szukałam składników odżywczych na workach z kompostem i u żadnego, żadnego producenta nic o nich nie było. Widocznie trzeba ufać i jak kompost do pomidorów to ma w składzie co pomidor dostać powinien i już. Nie dołuj biduli, to niej jej wina. Ja od trzech lat siedzę na forum a dopiero w tym roku doczekałam się pięknych,zdrowych krzaczorów (tfu tfu, na psa urok ;) ), tylko dlatego, że wiedzę Waszą i tutejszą złożyłam do k...
pozdrawiam cieplutko i słonecznie z Irlandii (23 stopnie i Słoooońce)
Znalazłem :http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=210
objawy wyglądają podobnie,, pomoże ktoś? (zdjęcia moich pomidorów 3 posty wyżej)
objawy wyglądają podobnie,, pomoże ktoś? (zdjęcia moich pomidorów 3 posty wyżej)
-
kwakwaczka
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 6 cze 2013, o 22:56
Dzięki Magda
Ja tylko pamietam ze jak kupilam obornik w paczce z B&Q to probowalam sie dowiedziec z czego jest (konski, krowy etc.)ale nie znalazlam zadnych danych! Wiec postanowilam ze jesienia udam sie na pobliskie laki gdzie konie biegaja cale lato i będę obornik konski zbierac do plastikowej torby
A co tam, niech sie ludzie patrza, ja przynajmniej będę wiedziala za rok czym karmie rosliny (tym razem będę starala sie uwazac zeby nie przekarmic
)
Ja tylko pamietam ze jak kupilam obornik w paczce z B&Q to probowalam sie dowiedziec z czego jest (konski, krowy etc.)ale nie znalazlam zadnych danych! Wiec postanowilam ze jesienia udam sie na pobliskie laki gdzie konie biegaja cale lato i będę obornik konski zbierac do plastikowej torby
A co tam, niech sie ludzie patrza, ja przynajmniej będę wiedziala za rok czym karmie rosliny (tym razem będę starala sie uwazac zeby nie przekarmic