Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Zajrzyj do Lulki, ma takie z ptaszkiem na górze ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola toto na buczku to jest wełnowiec ;:oj Takie same paskudy atakują storczyki. Ale on też z rodziny mszyc jest. Ja mam je na buku co roku. I tak jak mówisz, trzeba potraktować Mospilanem i ma się spokój.
Co w końcu posadziłaś pod klemkami? Bodziszki to faktycznie nie był mój najlepszy pomysł, bo u ciebie na patelni by nie wyrobiły. Lawenda byłabny okej ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, niestety nic nie posadziłam pod clemkami. Nie miałam czasu. Kupiłam za to Nawrot Lithodora diffusa w dwóch odmianach i chyba tam posadzę. Nie wiem tylko czy nie za niskie bo 15-20 cm osiąga. No i mam tą lawendę ale boję się, że zdominuje powojniki, podobno mocno się rozrasta.
Co lepsze? Nawrot czy lawenda?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,piękna ta czerwień rh.Ja ma 4 sztuki,ale u Margo widziałam cudo kremowe i takie jak spotkam to jeszcze gdzieś wcisne.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Też czytałam, że lawenda ma silny system korzeniowy, ja nie podsadzam niczym, podsypuję korą nóżki i jest okey.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś, Rh są różowe, amarantowe. A Azaalia Gibraltar pomarańczowa. Zdjęcia niestety przekłamują ;:131 A tego u Margo widziałam. Pewnie masz na myśli Goldbukett ten limonkowy. W opisach o nim jest że żółty, powoli rośnie i jest tylko do -24. Ale chyba wart grzechu ;:306

Beato, no właśnie nie mogę się zdecydować z tą lawendą. Przy kratkach mam róże podsadzone lawendą i pretacznikami ale tam jest więcej miejsca. Tutaj, zaraz obok przebiega ścieżka do drewutni. Pomiędzy płytkami chodnikowymi będę sadzić przypołudniki.
Ewentualnie mam jeszcze Sedum Voodoo takie czerwonoróżowe lub Nawrot w dwóch odmianach białoniebieskie.
I nie wiem co wybrać. Pomóżcie. Po lewej stronie ścieżki zaczyna rosnąć mini rabatka angielska z naparstnicami, czarnuszką, ślazówką, floksami dużymi i małymi, kupidynkiem.

Wrzucam fotę ale nie była celowo robiona dla wizualizacji tego problemu więc może nie bardzo pomóc ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tam mam dosłownie 30 cm szeroko i jest ścieżka. Fakt że bardzo rzadko używana i przeważnie zimą ale przecież nie może obrosnąć roślinami na gęsto.

A i jeszcze jeden drobiazg. Clemki na kratkach są białe i niebieskie. Pomiędzy będzie jeszcze męczennica, która czeka na podpórkę stożkową.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Rodzi się bardzo ładny i przemyślany ogród. Plan i jeszcze raz plan, to grunt.
U mnie bodziszek w pełnym słońcu rośnie, ma się świetnie. Zresztą mam jego zdjęcie u siebie. Uważam (nie chwaląc się), ze jest to ładne zdjęcie...artystyczne
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jak wiesc glosi, podsadzanie powojnikow mija sie z celem (chodzilo po FO swego czasu nagranie na "yutubie" z wykladu jednego z super-duper powojnikowego eksperta), bo powojniki Maja plytki System korzeniowy i kazda podsadzona roslina zabiera im pokarm. Wedlug jego ta stara zasade mozna schowac do lamusa - bo byla stosowana w czasach kiedy nie sciolkowalo sie rabat. Teraz wystarczy podsypac kora i jest spoko.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Jule,myślę ,że masz rację ,jeśli chodzi li tylko o "chłodne nóżki " powojników.Inaczej już jeśli chcemy zamaskować niekwitnące ,bezlistne pędy niektórych powojników,wtedy podsadzanie innymi roślinami ,myślę ,ma sens.
Jolu a pomyślałaś o szałwii omszonej?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

A no tak, jak ma lyse nogi, to podsadzanie ma sens ;:108 chociaz ja zostawilam pare luznych pedow ktore splywaja w dol z nizszej wysokosci i tez zdaje egzamin.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacznie, wysmarowałam sążnistego posta ubranego masą obazków ale wcięło. Nie mam czasu znów pisać.
W skrócie powiem tylko że co do powojników są różne szkoły. Są tacy ekspeci co uważają że właśnie w korze rozwijają się grzyby odpowiedzialne za uwiąd.
Ja coś posadzę, szałwia też była brana pod uwagę. Mam omszoną Ostfriesland. Jeszcze pomyślę bo na razie i tak ziąb.

Może uda się parę fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek po gradobiciu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, w lesie z każdym dniem coraz piękniej ;:173
Co do Twoich dylematów roślinnych w okolicy kratek, to chyba nie pomogę, bo ja u Ciebie niezmiennie widzę azalie, różaneczniki, hosty, paprocie, brunnery, lilie, wysokie, te 1-metrowe tawułki Arendsa, poduchy wrzosów i wrzośców, łany konwalii, barwinków i tak dalej :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Ci porasta kwieciem :D Swoim różom też zdołałam oberwać trochę świeżych przyrostów :evil: Pieliłam- rychło w czas :evil:
Obsadzanie powojników praktykuję głównie ze względu na ogołocone od dołu pędy. Są jednak i takie, które nic nie mają pod nóżkami. Szałwia może być dobra, bo nie rozrasta się za mocno (przynajmiej u mnie :wink:).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Odwieczne problemy ogrodnicze...a każdy zrobi tak, jak będzie mu wygodniej :wink:
Kiedyś w "Mai w ogrodzie" ekspertka od róż przestrzegała przed ściółkowaniem róż korą (zmienia pH, czy cóś), a jak sięgnę wzrokiem to wszędzie różanki wysypane są korą :;230
Jolu, czy nie myślałaś o powiększeniu liczby azali ? Tak ładnie rozświetlają twój sosnowy ogród ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pięknie u Ciebie i kolorowo. Jestem dziś jakaś taka przetrącona, chyba to wynik zimna panującego za oknem, 5'C o tej porze roku to lekka przesada, nie uważasz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”