Widać owoce tykwy - ładnie się prezentują
Russski - Pięknie ale oszczędnie ?
- Frodo1
- 500p

- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Russski - Pięknie ale oszczędnie ?
"Dziękuję za uwagę, żegnam państwa Krystyna Czubówna
" - he he pewnie by jej się spodobało wśród Twoich okazów 
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Pięknie rozrośnięte dendrobium na pierwszej fotce po prawej stronie zwróciło moją uwagę 
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Dzięki, dzięki, dzięki
Rzeczywiście mam sporo dendrobii, zwłaszcza typu nobile, są mało wymagające i rosną jak chwasty
, nie wiem czy mogę powiedzieć że to moja ulubiona grupa storczyków, ale z pewnością jedna z pierwszych.
Jeśli chodzi o phalki, ajania masz rację główną przyczyną ich złej kondycji była niska temperatura w nocy. Przez tak wysokie wahana zaczęły łapać choróbska i zdecydowałem za namową kilku forumowiczów aby zabrać póki nie ma strat.
Tykwy pięknie rosną i cieniują, w przyszłym roku także je posadzę bo to ciekawe rośliny.
Lady H To jest właśnie dendrobium od którego zaczęła się moja przygoda z "innymi" storczykami. Kupiłem je zaraz po 2 falkach i już wiedziałem że będzie więcej
To jest oczywiście część mojej kolekcji, co ładniejsze kwitnące okazy stoją w domu i cieszą oko
Cieszę się że moge podzielić sie z Wami moimi osiągnięciami i porażkami
Rzeczywiście mam sporo dendrobii, zwłaszcza typu nobile, są mało wymagające i rosną jak chwasty
Jeśli chodzi o phalki, ajania masz rację główną przyczyną ich złej kondycji była niska temperatura w nocy. Przez tak wysokie wahana zaczęły łapać choróbska i zdecydowałem za namową kilku forumowiczów aby zabrać póki nie ma strat.
Tykwy pięknie rosną i cieniują, w przyszłym roku także je posadzę bo to ciekawe rośliny.
Lady H To jest właśnie dendrobium od którego zaczęła się moja przygoda z "innymi" storczykami. Kupiłem je zaraz po 2 falkach i już wiedziałem że będzie więcej
To jest oczywiście część mojej kolekcji, co ładniejsze kwitnące okazy stoją w domu i cieszą oko
Cieszę się że moge podzielić sie z Wami moimi osiągnięciami i porażkami
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Damian a już Ci mówiłam-u mnie miejsca pod dostatkiem-Twoje nadwyżki chętnie przygarne
A tak bez jaj to super Ci się chowają Dendrobia
w ogóle masz tam super warunki
A tak bez jaj to super Ci się chowają Dendrobia
w ogóle masz tam super warunki
- Russski

Wiele osób pytało mnie o przechładzanie dendrobii, właśnie zacząłem ten proces, z uwagi na wysoką wilgotność w szklarence zaprzestaje całkowicie podlewania. Od czasu do czasu zroszę jedynie liście. Dendrobia wystawiam do możliwie najwidniejszego kącika i czekam do pierwszych przymrozków aby sprzątnąć je do domu.
Powodzenia z Waszymi dendrobiami ;)
Powodzenia z Waszymi dendrobiami ;)
Widzę,że szklarenka super się sprawdziła, a ja się zapytam jak na podkładce z mchu sprawują się twoje maluchy?
- Russski

Patrycjo świetnie że mi przypomniałaś 
Dziś zaktualizuję zdjęcia dendrobii na podkładkach, nie jest źle ;)
Dziś zaktualizuję zdjęcia dendrobii na podkładkach, nie jest źle ;)
A to mnie zaskoczyłeś tym że już ograniczasz dendrobium drinki ...Mój jedynak stoi sobie dalej na balkonie ale nowe pseudobulwy jeszcze nie są w pełni wykształcone więc chyba muszę jeszcze podlewać póki ciepło?No bo z niedojrzałych pseudobulw kwiatuni raczej nie będzie ? 
- Russski

Gdzieś wyczytałem że mimo iż psb są nie w pełni dojrzałe to podczas przechładzania wyrosną na tyle na ile powinny. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego artykułu. U mnie też nie wszystkie jeszcze są w pełni dojrzałe, ale przechłodzenie powinno trwać minimum 2 miesiące aby jak największa ilość kwiatów pojawiła się na roślinie.
To jeszcze dopytam...Chłodzi się na balkonie i zostanie tam ile się da ale co z tym podlewaniem?Już od teraz o suchym pyszczku ? 
- Russski

Teoretycznie tam gdzie rośnie dendrobium mimo że jest zimno i sucho to bardzo często jest mgła która dostarcza roślinie minimalną ilość wilgoci. Ja swoich będę się starał od teraz w ogóle nie podlewać (wilgotność w szklarence oscyluje w granicach 70-90%), ale nie wykluczam także zroszenia wierzchniej warstwy podłoża raz na jakiś czas. Na balkonie są znów trochę inne warunki i może być potrzebne minimalne podlanie. Trzeba to chyba rozpracować metodą prób i błędów bądź dopytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie
.
Ten ostatni piękny
Czy ja dobrze widzę że masz całą półkę katlejek i sabotów?
-
1grazyna46
- 500p

- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Russski

Halinko zgadłaś
mam kilka sabotków i kilka/naście? cattleyek. Większość to nowości z przecen, żaden sabotek czy cattleya jeszcze u mnie nie zakwitły, już nie mogę się doczekać kwiatów.
Grażyno z jednej strony się cieszę z takiej ilości, ale podlewanie będę musiał usprawnić aby nie zeszło cały dzień
Dziękuję za miłe słowa i życzę Wam miłego spokojnego wieczoru.
Grażyno z jednej strony się cieszę z takiej ilości, ale podlewanie będę musiał usprawnić aby nie zeszło cały dzień
Dziękuję za miłe słowa i życzę Wam miłego spokojnego wieczoru.