Mój ogród-Eukomis część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród-Eukomis część 5

Post »

JAKUCH pisze:To może zdradzisz Halinko tajemnicę czym pryskałaś Twoje róże .Możesz nawet na PW chętnie skorzystam z przepisu .Słonko i powietrze bez trujących gazów to też atut pięknego kwitnienia róż ;:196
też ciekawi mnie czym psyskasz. mam jeszcze szansę na pryskanie w tym roku- nie za póżno?
Rewelacyjne masz różyczki ;:196
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

JADZIU- na moich różach też się zdarzaja pojedyncze liście zaatakowane plamistością,cudów nie ma. Usuwam je i na śmietnik. Pryskam róże co dwa tygodnie i ziemię w okół róż, to żadna tajemnica czym, szare mydło takie bardzo ciemne jakim dysponowali kiedyś pracownicy kopalni i ocet tym pryskam na wiosnę i na zimę przed otuleniem .W lecie na przemian z wywarem ze skórek z grapefutów i soda, robię to systematycznie i takie efekty,i wychodzi tanio. Spożywamy te owoce to przez zimę suszę skórki i w lecie jest wywar do oprysku.Te opryski też niszczą u mnie pojawiające się mszyce. Zmuszona byłam wymyśleć coś do oprysku bo wiesz środki chemiczne niezbyt pachną i są trujace dla ludzi. Mieszkańcom chemia leciałaby przez otwarte okna do mieszkań i byłaby wojna w ADM i mogłabym się pozbyć ogródka. Lepiej dmuchać na zimne.

EWA -w śmiało możesz opryskać róże i ziemię w okół, by zniszczyć zarodniki grzybów przed kopczykowaniem pozbieraj opadłe liście i zabierz do śmietnika, nie na kompost albo spal.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak Halinko ;:196 , tylko skąd teraz wziąć takie mydło jest tylko Jeleń ten jasny ;:174 Niestety regularne opryski bez chemii to pełne powodzenie uprawy wiem coś o tym ;:180 Trzeba wypróbować .Czyli ile skórek na 1 l wody i ile sody ,[ kto pyta nie błądzi :wink: ] ;:196 Żadnych chorych roślin nie daję na kompost to oczywiste ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ja dostałam od mojej koleżanki ale też kupiłam u mnie w sklepie wszystko po 2zł .Ty mieszkasz w górniczym mieście więc ludzie mają takie mydło w piwnicach. Tylko pytaj, a najlepiej zaczepić takich piwoszy podsklepowych i im powiedzieć że potrzebujesz to ci za piwko przyniosą :roll:
Jadziu ja zbytnio nie odmierzam ale biorę tak około czterdzieści deko suszu razem z pogniecionymi pestkami gotuję tak z 15m 1l wody i studzę uzupełniam wodę do 5l przecedzam przez siteczko dodaję 1/2 łyżeczki sody i gotowe.
A z szarym mydłem to tak kostkę 200g dziele na 3 częsci i jedną częsć sicieram lub kroję zalewam 1l gorącej wody i mieszam aż sie mydło rozpusci i wystygnie uzupełniam wodę do 5l i dodaję tak 50ml octu i perfum zeby mieszkańcom pachniało :;230 gotowe ja mam opryskiwacze 5l.Wiesz ja myślę że to mydło biały jeleń to ma te same właściwości tylko jest trochę ucywilizowane kolorystycznie.Ja mam takie.
Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Halinko,przeczytałam z zainteresowaniem,podoba mi się Twoja profilaktyka w ogródku - muszę wypróbować.Wielkie dzięki ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też spróbuję
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu ja już nie pracuję zawodowo to mam dużo czasu na wymyślanie i przygotowywanie mikstur jedne poskutkują inn nie. Co roku robię gnojówkę z pokrzyw i liści chrzanu, z gałązek pomidorów i żywokostu i podlewam jak zaczyna padać deszcz, bo w tedy mieszkancy mają okna pozamykane to im nie pachnie :;230.Ten eliksir trzymam w wiaderku z pokrywką na klombie wśród traw na zapłociu.Jakoś do tej pory nikt się nim nie zainteresował i nie chapnął ;:185. Myślę w przyszłym roku zrobić eliksir z liści bluszczu i ostrej papryki hili ona też dezynfekuje. W krajach azjatyckich ludzie jedzą posiłki ostre celu uniknięcia zatruć pokarmowych, to i morze na grzyba róż pomorze ;:36
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ciekawe sposoby masz ;:333
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Halinko bardzo ciekawie bez chemii... ;:333
ja na mszyce to gotuję pokrzywę ostudzę i polewałam no teraz będę psikała... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Liście zwykłego bluszczu i papryki ;:oj a skąd taki pomysł Halinko ;:oj Wiem ,że paprykę ostrą ,pieprz można stosować do maści rozgrzewających, ale na opryski róż ;:224 No właśnie ciekawe sposoby ;:224 Dziękuje Halinko ;:196 ;:196 już zaraz sobie wszystko zaklikałam .Gnojówki też robię Może moja mama ma jeszcze takie mydło muszę ja zapytać ;:196 .ja używam mydła ogrodniczego potasowego ,z czosnkiem ,z wrotyczu i to dodaje do oprysku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Ciekawe jakie perfumy stosujesz tzn.jakie odpowiadają mieszkańcom - i wcale się nie śmieję. ;:306
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Halinko a co z wyjazdem w rodzinne strony,byłaś w moich okolicach?
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATA ty się nie śmiej bo jakby nie twoje mydło to róze by szlag trafił a do mydła dodaję perfumy mojej mamci "Być Może" takie były kiedyś dostępne. :;230

JOLUŚ -nie jechała pojechała moja córka, ja chyba na wiosne tak w Maju będe jechac to się do ciebie odezwę pozdrawiam.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepis strasznie skomplikowany ..
eukomis, nie piekły Cię uszy ? Na bielskim spotkaniu z podziwem mówiłyśmy o Twoim ogrodzie.
Wszystkie kiedyś mieszkałyśmy na blokowisku. Ja to nawet nadal, choć w domku. I chciałybyśmy mieć takiego zapaleńca za siąsiadkę.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Dzięki za cebulki- już posadzone a Twoja vanilka zaczyna wypuszczać coraz więcej listeczków :wink:
W Castoramie też była przecena i znowu wyskoczyłam z forsy ;:224 No i pada tak jak głosili i nie mogłam popsikac różyczek Twoim mydełkiem ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”