Owszem,jest odmiana buraka liściowego o czerwonych liściach,i nazywa się "Rhubarb chard"(rabarbarowy).Ot,taka froydowska pomyłka.Aż nie mogę się doczekać na kompot albo placek. .
Rozmawiałem dzisiaj z b.miłym panem z firmy ,która pakowała nasiona.Powiedział ,że plantator i dostawca nasion twierdzi,że z tych "buraków" wyrośnie rabarbar.NIE BYŁEM PIERWSZY,KTÓRY DZWONIŁ W TEJ SPRAWIE.ANO,ZOBACZYMY!
Ja też robiłem ciasto i kompot z łodyżek starego rabarbaru. Ma już z 7 lat albo i więcej. W tym roku rozdzielę mu karpę. Młode rabarbary z zeszłorocznego siewu na razie nabierają siły na plon w przyszłym roku, chociaż niektóre wielkościowo wyglądają jak by miały kilka lat.
hej każdy z was pisze dosyc dużo o rabarbarze. A chciałabym sie dowiedziec czy macie go tylko wtakich ilosciach jak do wykorzystania dla siebie czy raczej wiecej. Bo w tym roku mam pierwszy zbiór i chciałam sie dowiedziec jakies wiadomosci o zbycie tego. Tak całkowicie zależy mi na odbiorze go odemnie. i czy on w ogóle jest opłacalny.
Ja mam 2 rabarbary stare ( ok. 7 letnie ) i ok. 20 szt. młodych, posadzonych zeszłego lata. Swojego czasu przez parę długich lat uprawialiśmy prawie hektar pola rabarbarowego a dokładniej 84 ary. Oddawaliśmy na przetwórstwo więc ogonki liściowe musiały być odpowiednio przycięte.
Powiem tak, ze zbytem było różnie, nieraz chętnie przyjmowali, nieraz grymasili i kazali przebierać a nieraz całkowicie nie chcieli.
A ja mam pytanie- niestety rabarbar mam po raz pierwszy, sama siałam, wysadziłam taką młodą rozsadę, jaką ma na zdjęciach Przemk dwie strony wcześniej. Czy w tym roku coś z niego będzie, czy trzeba czekać na następny rok?
Kiedy był siany? A kiedy wysadzany? Od wysadzenie najlepiej pierwszy zbiór zacząć 2 lata po posadzeniu jeśli rośnie na bardzo żyznej glebie i jest dobrze nawożony lub w 3 roku jeśli rośnie na średniej glebie i jest optymalnie nawożony.
Pawle, siany był w tym roku w lutym, wysadzony w kwietniu. W związku z tym, co napisałeś, pozostaje czekać
Przyznam szczerze, że zawsze kupowałam rabarbar na targu i nie mam pojęcia jak długo on rośnie