Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6
Majutka i co? udalo sie maszynke naprawic? S. d'Elise Vardon faktycznie piekna rozyca - chociaz ja za takimi "szmatkowatymi" nie przepadam ale lubie takie pastelowe kolory.
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majeczko Elise Vardon przepiękna.
Też ją sobie zamówiłam- mam nadzieję że przetrwa zimę bo jest bardzo w moim typie. Golden WIngs też przepiękna- te kwiatki są chyba dość spore.?
Przykro mi z powodu kłopotów z kombajnem.
Czy mogłabym Cię prosić o nasionka lub maleńką sadzonkę tego pierwszego złocienia maruna?- strasznie mi się spodobał- takie kuleczki.

Przykro mi z powodu kłopotów z kombajnem.
Czy mogłabym Cię prosić o nasionka lub maleńką sadzonkę tego pierwszego złocienia maruna?- strasznie mi się spodobał- takie kuleczki.
Pozdrawiam Ida
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Tę Goldi to dla samych pylników warto było kupić .Mam nadzieję ,ze przed burzami skończycie zbiory 

- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Majeczko, te małe cebulki jak podrosną lub dostaną listek i łatwo będą odpadać, to po prostu wsadź do ziemi.
Za 2 lata kwiatek będzie.
Elise jest bajeczna, jak ja kocham takie pełne z zielonym środkiem.

Elise jest bajeczna, jak ja kocham takie pełne z zielonym środkiem.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Witam niedzielnie
Upał okropny
i jak słyszę te wieści z Polski że gdzieś tam zerwało dachy lub narobiło szkód to aż mnie ciarki przechodzą
dobrze że u nas tylko troszkę popadało.
Małgosia śliczna ona jest a do tego kwitnie do samych mrozów
dzięki forum dokupiłam New Dawn i teraz mam:
- babkę - Dr W. Van Fleet
- córkę - New Dawn
- wnuczkę - White New Dawn
Mam jeszcze jedną córkę Doktorka - Souvenir du President Carnot kupiona wiosną u Schmida, ciężko było jej wystartować ale jakoś sobie daje radę, nawet postanowiła zakwitnąć
powoli rozwija kwiat, dobrze że się troszkę ochłodziło to dłużej będę mogła ją podziwiać.
Dzidzia i właśnie dla takiego podziwiania buduję sobie klatkę która będzie obrośnięta pnącymi różami i powojnikami a w środku wygodny fotel, stolik i kawka
śmieją się ze mnie że będą mnie w niej zamykać
Jula od tamtego wpisu zdążył zepsuć się jeszcze raz i to dość poważnie, pół dzisiejszego dnia go naprawiali a jak byli gotowi to zaczęło padać.
Co masz na myśli pisząc 'szmatkowatymi' , według mnie ten kwiat jest bardzo ładny, nie za bardzo napakowany i pokazuje środeczek i do tego pachnie, kolor ma trochę zmienny od jasno-morelowego do jasno-różowego, dzisiaj już jest dość różowa a po deszczu zrobił się brzydki, trzymał się w tym upale 4 dni.

Ida fajnie że też ją będziesz mieć
tylko ją dobrze okryj bo to jednak herbaciana, może zmarznąć.
Miałam zrobić zdjęcie Golden Wings z moją ręką ale zapomniałam, wielkość kwiatka chyba jest podobna do kwiatka Jaquelline du Pre. Pan Marian Sołtys pisze że dochodzi do 12cm ale u mnie są dużo mniejsze bo też różyczka jest malutka i słaba.

Z kombajnem będzie tak do końca żniw, niby przyzwyczajeni jesteśmy do niekończących się awarii ale jest to bardzo wkurzające.
Nasionka złocienia maruny masz zapewnione bo one już niektóre mają nasionka ale to kwiatek jednoroczny, co prawda kilka mi przezimowało ale liche. Za to łatwo się wysiewają i z wiosną kiełkują w gruncie.
Złocień maruna
Jadzia te pylniki w kwiatkach róż są dla mnie
Do końca żniw zostało nam wspólnie ze szwagrem jakieś 25 hektarów i niejedna burza jeszcze przejdzie min będzie koniec żniw.
Ewa czyli muszę obserwować te cebulki żeby same mi się gdzieś nie wysiały. Dzisiaj zobaczyłam jedną taką cebulkę na liliach TA Golden Era, czyli niektóre lilie taką cechę mają.
Też takie róże kocham.

Upał okropny

Małgosia śliczna ona jest a do tego kwitnie do samych mrozów

- babkę - Dr W. Van Fleet
- córkę - New Dawn
- wnuczkę - White New Dawn
Mam jeszcze jedną córkę Doktorka - Souvenir du President Carnot kupiona wiosną u Schmida, ciężko było jej wystartować ale jakoś sobie daje radę, nawet postanowiła zakwitnąć

Dzidzia i właśnie dla takiego podziwiania buduję sobie klatkę która będzie obrośnięta pnącymi różami i powojnikami a w środku wygodny fotel, stolik i kawka

Jula od tamtego wpisu zdążył zepsuć się jeszcze raz i to dość poważnie, pół dzisiejszego dnia go naprawiali a jak byli gotowi to zaczęło padać.

Co masz na myśli pisząc 'szmatkowatymi' , według mnie ten kwiat jest bardzo ładny, nie za bardzo napakowany i pokazuje środeczek i do tego pachnie, kolor ma trochę zmienny od jasno-morelowego do jasno-różowego, dzisiaj już jest dość różowa a po deszczu zrobił się brzydki, trzymał się w tym upale 4 dni.
Ida fajnie że też ją będziesz mieć

Miałam zrobić zdjęcie Golden Wings z moją ręką ale zapomniałam, wielkość kwiatka chyba jest podobna do kwiatka Jaquelline du Pre. Pan Marian Sołtys pisze że dochodzi do 12cm ale u mnie są dużo mniejsze bo też różyczka jest malutka i słaba.
Z kombajnem będzie tak do końca żniw, niby przyzwyczajeni jesteśmy do niekończących się awarii ale jest to bardzo wkurzające.
Nasionka złocienia maruny masz zapewnione bo one już niektóre mają nasionka ale to kwiatek jednoroczny, co prawda kilka mi przezimowało ale liche. Za to łatwo się wysiewają i z wiosną kiełkują w gruncie.
Jadzia te pylniki w kwiatkach róż są dla mnie

Do końca żniw zostało nam wspólnie ze szwagrem jakieś 25 hektarów i niejedna burza jeszcze przejdzie min będzie koniec żniw.

Ewa czyli muszę obserwować te cebulki żeby same mi się gdzieś nie wysiały. Dzisiaj zobaczyłam jedną taką cebulkę na liliach TA Golden Era, czyli niektóre lilie taką cechę mają.
Też takie róże kocham.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Co do pylników to masz rację ,ale dzisiaj przyglądnęłam sie także płatkom one są również piękne takie karbowane .No cóż stare to jest tylko dobre wino, a już ze sprzętem jest gorzej .Oby wytrzymał do końca zniw
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Majka, ja też wzdycham do S. d'Elise Vardon
Twoje Souveniry bardzo ładnie i zdrowo kwitną, prewencyjne opryski jednak pomagają zdrowotności róż, jutro będę pryskać moje księżniczki Magusem i grzybobójczym Dithane

Twoje Souveniry bardzo ładnie i zdrowo kwitną, prewencyjne opryski jednak pomagają zdrowotności róż, jutro będę pryskać moje księżniczki Magusem i grzybobójczym Dithane

-
Siatkarze wygrali.
Jadziu ten kombajn nam wyprawia takie chocki klocki już dobrych kilkanaście lat i myślę że jeszcze trochę naszych żniwiarzy podenerwuje.
Golden Wings ma takie poskubane płatki i na noc się zamyka, strasznie mi się podoba.

Jadziu ten kombajn nam wyprawia takie chocki klocki już dobrych kilkanaście lat i myślę że jeszcze trochę naszych żniwiarzy podenerwuje.

Golden Wings ma takie poskubane płatki i na noc się zamyka, strasznie mi się podoba.

-
Kasiu piękna ci ona jest
Staram się profilaktycznie opryskiwać ale i tak żółcą się im liście, ale moje rośliny były bardzo zbite przez grad i do dziś obrywam liście które wtedy były poszarpane a na łodygach wżery od gradzin. Wczoraj pryskałam 'herbatką' krwawnikową, zobaczę za jakiś czas czy poprawi się kondycja roślin.

jak jest chłodno to zamyka kwiatki żeby nie zmarzły

w takiej ilości kwiaty to rzadkość bo wystarczy wiatr a wszystko leci
też dość szybko się osypuje

ciągle kwitnie

Staram się profilaktycznie opryskiwać ale i tak żółcą się im liście, ale moje rośliny były bardzo zbite przez grad i do dziś obrywam liście które wtedy były poszarpane a na łodygach wżery od gradzin. Wczoraj pryskałam 'herbatką' krwawnikową, zobaczę za jakiś czas czy poprawi się kondycja roślin.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Szmatkowate to takie ktore sprawiaja wrazenie, ze sa grube i pomiete ale nie jak papierowa chusteczka w kanty, tylko wlasnie w takie wieksze oble karby
nie wiem czy cos z tego zrozumiesz ale jak tak to odbieram. Malmaison, tez jest juz na pograniczu szmatkowatosci
Ale Ci rozyce kwitnal wow

Ale Ci rozyce kwitnal wow

- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trawa na łące skoszona, będzie siano a dla kogo jak krówek nie ma,to widok z autobusu 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Majeczko ładnie kwitną Souveniry, ile ich masz w tej chwili? Pashminka wypiękniała

- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja zachwycam się Twoją serią białych róż a w szczególności białym New Dawn, pamiętam Twoje zdjęcia całego, ogromnego krzewu i marzę aby mój był choć w połowie taki.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Dziś dojrzałam dodatkowo kompozycję z róż, kłosów zbóż i liatry - CUDO 

-
Witam
wpadłam na chwilkę żeby zobaczyć co nowego słychać.
Jula z grubsza pojęłam że kwiat ma być taki bardziej klasyczny różany.
Różyce albo kończą pierwsze kwitnienie albo zaczynają drugie i ciągle gdzieś jakaś czaruje.
Irena a dla kasy.
Majka często tak się zdarza.
Pashmina skończyła kwitnienie i rośnie, ciekawa jestem jakie będzie drugie.
Souvenirów mam 27 te co żyją, zamówionych znowu mam już kilka potwierdzonych, reszta zależy od różnych ludzi.
Henia lubię białe róże, dla mnie dają więcej światła niż żółte. White New Dawn rośnie wzwyż i wszerz i jak będzie normalna zima to za rok da pokaz bo to jest pewna róża w kwitnieniu ale musi być normalna zima.
Ania witam Cię serdecznie
Zboże po-wysiewało mi się ze słomy którą były okryte róże i rośnie to tu to tam i rzeczywiście ładnie to wygląda.

Jula z grubsza pojęłam że kwiat ma być taki bardziej klasyczny różany.
Różyce albo kończą pierwsze kwitnienie albo zaczynają drugie i ciągle gdzieś jakaś czaruje.

Irena a dla kasy.

Majka często tak się zdarza.

Pashmina skończyła kwitnienie i rośnie, ciekawa jestem jakie będzie drugie.
Souvenirów mam 27 te co żyją, zamówionych znowu mam już kilka potwierdzonych, reszta zależy od różnych ludzi.

Henia lubię białe róże, dla mnie dają więcej światła niż żółte. White New Dawn rośnie wzwyż i wszerz i jak będzie normalna zima to za rok da pokaz bo to jest pewna róża w kwitnieniu ale musi być normalna zima.

Ania witam Cię serdecznie

Zboże po-wysiewało mi się ze słomy którą były okryte róże i rośnie to tu to tam i rzeczywiście ładnie to wygląda.