Róże Georginii ( Alicji) cz.III
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III
Cieszę się, że go zamówiłam. Polowałam na niego od 3 lat i jakoś nie udawało się go zdobyć. Nareszcie będe miała go wiosną, bo zimuje u Ewy
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu,dla Ciebie Crocus Rose.To prawda że w miarę przkwitania kwiaty jej bledną ale przecież nie wszystkie kwitną w tym samym czasie więc ładnie to wygląda.
Crocus Rose.

Crocus Rose.

- Georginia
Rabata malinowa

http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... bilee.html
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... -Hall.html
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... -Isle.html
Takie róże wybrałam na nową rabatę.
Pierwszy rząd ten u góry to róże do 1,5 m od lewej...
Royal Jubilee - 3 szt
Wollerton Old Hall - 3 szt
Scepter d'Isle - 3 szt
ten rząd niżej, to niskie róże ok 1 m od lewej..
Gentle Hermione - 5 szt
The Shepherdess - 3 szt
Munstead Wood - 3 szt
The Shepherdess - 3 szt
A nthony Noble - 5 szt
Pozwoliłam podać sobie linki by nie było problemów z prawami autorskimi
Deirde

http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... bilee.html
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... -Hall.html
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... -Isle.html
Takie róże wybrałam na nową rabatę.
Pierwszy rząd ten u góry to róże do 1,5 m od lewej...
Royal Jubilee - 3 szt
Wollerton Old Hall - 3 szt
Scepter d'Isle - 3 szt
ten rząd niżej, to niskie róże ok 1 m od lewej..
Gentle Hermione - 5 szt
The Shepherdess - 3 szt
Munstead Wood - 3 szt
The Shepherdess - 3 szt
A nthony Noble - 5 szt
Pozwoliłam podać sobie linki by nie było problemów z prawami autorskimi
Deirde
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Alu,dobrze wiedzieć jak różyczka przedstawia się w kolejnych fazach rozwoju-dziękuję za zdjęcia .Nawet te blednące płatki nie są w stanie zniechęcić mnie do kupna tej Crocus
Łał ! ale wybrałaś rózyce! Idę dalej sprawdzać cóż to za piękności,bo oczywiście nie znam ani jednej z nich
Łał ! ale wybrałaś rózyce! Idę dalej sprawdzać cóż to za piękności,bo oczywiście nie znam ani jednej z nich

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Alicjo, wybrałaś cudne angieleczki, niestety niewiele mogę o nich powiedzieć, bo akurat tych nie mam u siebie
Rabata będzie przepiękna, już nie mogę się doczekać widoków latem
Crocus Rose i Baronese - bardzo ładne róże, ciekawa jestem jak spiszą się u mnie. U Ciebie takie zdrowiutkie i obficie kwitnące..
Pozdrawiam

Crocus Rose i Baronese - bardzo ładne róże, ciekawa jestem jak spiszą się u mnie. U Ciebie takie zdrowiutkie i obficie kwitnące..
Pozdrawiam

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Alu śliczne różyczki wybrałaś
żadnej z nich nie mam i dlatego chętnie popatrzę na nie u Ciebie. 

-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo mam Scepter i Hermione. Scepter jest bardzo silną różą. Sadzona (goły korzeń) na początku maja 2011 kwitła ładnie już w pierwszym roku. Teraz ma ok.160 cm i tworzy silny, wyprostowany krzew. Jestem z niej bardzo zadowolona. Moim zdaniem kwitnie bez większych przerw. Idealna na tył Twojej rabaty. Pachnie i stula płatki na noc. Nie przejmuje się deszczem.
Gentle Hermione posadziłam wiosną 2012 więc za dużo o niej nie powiem. Kwitła, paaachniała, nie chorowała. Bardzo mi sie obie podobają.
Jutro muszę pochodzić po ogrodzie, żeby pokazać się bażantom, to przy okazji przyjrzę się pokrojowi Hermiony.
Gentle Hermione posadziłam wiosną 2012 więc za dużo o niej nie powiem. Kwitła, paaachniała, nie chorowała. Bardzo mi sie obie podobają.
Jutro muszę pochodzić po ogrodzie, żeby pokazać się bażantom, to przy okazji przyjrzę się pokrojowi Hermiony.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Alicja, wybór róż bardzo mi się podoba.
Świetny pomysł ocieplenia rabaty malinowej Wollerton Old Hall i The Shepherdess.
Czyli temat projektu rabatki masz już opracowany w szczegółach.
Teraz tylko wiosny nam trzeba i sadzenie.

Świetny pomysł ocieplenia rabaty malinowej Wollerton Old Hall i The Shepherdess.
Czyli temat projektu rabatki masz już opracowany w szczegółach.

Teraz tylko wiosny nam trzeba i sadzenie.
Alicjo, mam 4 różyczki z Twojej listy. The Shepherdess, Wollerton Old Hall i Gentle Hermione, zamawiane u Austina, posadzone wiosną 2012 oraz Munsted Wood, z naszej szkółki, posadzoną jesienią. O tej ostatniej nie mogę oczywiście nic powiedzieć, natomiast trzy pierwsze chorowały na plamistość. Najbardziej rozczarowała mnie jednak The Shepherdess, gdyż jest mistrzynią "nietrzymania" kwiatów (ok. 2dni). Wollerton natomiast wypuściła w jednym sezonie dość długie pędy, więc mam nadzieję, że z czasem osiągnie spodziewany wzrost.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Georginia
Danusiu ja też nie wiele wiem o tych różach .Ale mam nadzieję że dadzą radę.Będę o nie dbała więc mam nadzieję że się odwdzięczą.
Kasiu Ja w tym roku byłam zachwycona Botticelli,nie wiem czy ją masz.Bardzo polecam.Piękny krzaczek kwitnie całe lato i zdrowa .Czego chcieć więcej. Crocus Rose i Baronesse też nie gorsze.Będziesz zadowolona.U Ciebie wszystkie pięknie rosną.
Majeczko sama jestem ciekawa tych róż.Dobrze że coraz więcej u nas róż mniej znanych i nowych.
Ewa Czyli dobrze wybrałam,chociaż nic o niej nie wiedziałam.Najbardziej się niepokoję o Hermione bo wybrałam ją min.dlatego że dorasta do 1,20 a niedawno gdzieś znalazłam że do 1,50 .Będę wdzięczna o wiadomość o jej wysokości.
Majka przyznam że trochę to kosztowało czasu i grzebania.Przymierzałam najpierw kolorki a potem szukałam właściwej róży.Ale najbardziej szokowały mnie opisy wysokości. Nie do wiary że mogą tak się różnić.Kolorki Ol Hall i Shepherdess rzeczywiście piękne i do wszystkich kolorów pasują do malinowego ,różowego i bordo.
Aniu Szkoda że Shepherdess tak krótko trzyma kwiaty.Dobrze że mam po trzy po obu stronach może ilość kwiatków trochę zrównoważy tą cechę.Ale jeszcze są młode więc to może też ma wpływ na kwitnienie.Moje już zamówione oprócz Royal Jubilee. Może w sezonie gdzieś ją upoluję albo dopiero jesienią.Jeśli chodzi o choroby to moje w tym roku prawie nie chorowały.Ale w ubiegłym było mniej ciekawie.Będziemy pryskać.Cieszę się że macie te róże ,będzie można porównywać.
Kasiu Ja w tym roku byłam zachwycona Botticelli,nie wiem czy ją masz.Bardzo polecam.Piękny krzaczek kwitnie całe lato i zdrowa .Czego chcieć więcej. Crocus Rose i Baronesse też nie gorsze.Będziesz zadowolona.U Ciebie wszystkie pięknie rosną.
Majeczko sama jestem ciekawa tych róż.Dobrze że coraz więcej u nas róż mniej znanych i nowych.
Ewa Czyli dobrze wybrałam,chociaż nic o niej nie wiedziałam.Najbardziej się niepokoję o Hermione bo wybrałam ją min.dlatego że dorasta do 1,20 a niedawno gdzieś znalazłam że do 1,50 .Będę wdzięczna o wiadomość o jej wysokości.
Majka przyznam że trochę to kosztowało czasu i grzebania.Przymierzałam najpierw kolorki a potem szukałam właściwej róży.Ale najbardziej szokowały mnie opisy wysokości. Nie do wiary że mogą tak się różnić.Kolorki Ol Hall i Shepherdess rzeczywiście piękne i do wszystkich kolorów pasują do malinowego ,różowego i bordo.
Aniu Szkoda że Shepherdess tak krótko trzyma kwiaty.Dobrze że mam po trzy po obu stronach może ilość kwiatków trochę zrównoważy tą cechę.Ale jeszcze są młode więc to może też ma wpływ na kwitnienie.Moje już zamówione oprócz Royal Jubilee. Może w sezonie gdzieś ją upoluję albo dopiero jesienią.Jeśli chodzi o choroby to moje w tym roku prawie nie chorowały.Ale w ubiegłym było mniej ciekawie.Będziemy pryskać.Cieszę się że macie te róże ,będzie można porównywać.
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Jak podałaś, które wybrałaś, ja zrobiłam to samo. Poczytałam, pooglądałam i na tą chwile, jestem pewna, że wybrałaś bardzo ładne odmiany.
Sama wiesz, że co z nich będzie zależy w dużej mierze od sadzonek. Co do wysokości róż, różnie to bywa, ale te roże nigdy nie będą niskimi.
To o czym dodatkowo pomyślałam, to posadzenie na froncie niskich 40 - 60 cm róż , często kwitnących. Bylinki pewnie już przewidziałaś.

- Georginia
Sylwia naprawdę warto,bo można się bliżej zapoznać z różami .No i teraz jest trochę czasu na takie rzeczy.
Tylko patrzeć a wiosna nas zaskoczy.
Majeczko to bardzo pożytecznie spędzony czas.Ale trochę na początku miałam galimatias w głowie bo tak naprawdę to nie wiedziałam sama czego szukam.Dobrze że szukałam wsparcia wśród Was.Podpowiedzi dziewczyn zaczęły mnie inspirować,za co naprawdę jestem bardzo wdzięczna.
Przyznam że kilka razy byłam w ogrodzie i po śniegu mierzyłam rabatę czy taka opcja się sprawdzi.
Maju ,teraz dopiero jak posadzę róże zobaczę ile miejsca zostanie.Ale pewnie będzie lawenda ,może niski bukszpan.Ale to dopiero latem zobaczymy jak już będzie posadzone. Może miedzy plamami róż zmieszczą się różowe naparstnice, w środkowej części,przed tymi wysokimi.Najlepiej planować jak już róże posadzone.Będę podpatrywać u dziewczyn a i jakieś podpowiedzi też pewnie będą ,liczę na to.
Tylko patrzeć a wiosna nas zaskoczy.

Majeczko to bardzo pożytecznie spędzony czas.Ale trochę na początku miałam galimatias w głowie bo tak naprawdę to nie wiedziałam sama czego szukam.Dobrze że szukałam wsparcia wśród Was.Podpowiedzi dziewczyn zaczęły mnie inspirować,za co naprawdę jestem bardzo wdzięczna.
Przyznam że kilka razy byłam w ogrodzie i po śniegu mierzyłam rabatę czy taka opcja się sprawdzi.
Maju ,teraz dopiero jak posadzę róże zobaczę ile miejsca zostanie.Ale pewnie będzie lawenda ,może niski bukszpan.Ale to dopiero latem zobaczymy jak już będzie posadzone. Może miedzy plamami róż zmieszczą się różowe naparstnice, w środkowej części,przed tymi wysokimi.Najlepiej planować jak już róże posadzone.Będę podpatrywać u dziewczyn a i jakieś podpowiedzi też pewnie będą ,liczę na to.
witaj ;)
"Rabata malinowa"... Wygląda i nawet brzmi magicznie...
"Rabata malinowa"... Wygląda i nawet brzmi magicznie...
- Georginia
Taką nazwę nadała jej Asia0809 gdy była u mnie z Moniką i tak wstępnie już planowałyśmy jakie róże powinny tam rosnąć.Róże będą posadzone po malinach które już czas przesadzić.Ale i wyszło też malinowo bo kolorki róż są malinowe i kremowe /malina Poranna Rosa /