Wracając ze spaceru z psem znalazłam wystawiony koło śmietnika ponad 50cm. okaz sansewierii cylindrycznej- w dodatku kwitnącej
Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
Witam.
Wracając ze spaceru z psem znalazłam wystawiony koło śmietnika ponad 50cm. okaz sansewierii cylindrycznej- w dodatku kwitnącej
. Zaniepokoiła mnie jakby "żywica" na tym kwiecie właśnie. Tzn takie lepkie, przezroczyste kropelki. Czy to normalny efekt, czy może wynik żerowania jakiegoś pasożyta?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Normalny efekt, to nektar. 
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sanseveria Spaghetti - Rozmnażanie
Witam, niedawno nabyłem sanseviere spaghetti, i mam problem z jej rozmnażaniem, otóż kompletnie nie wiem na czym to polega :/
Ktoś pomoże ?
Ktoś pomoże ?
Witam. Wspaniały nabytek. Czy to nowa oferta biedronki ??? Lece tam zaraz po pracy , może i ja coś przytargam. Pozdrawiam. Ewa
Pozdrawiam kwieciście. Ewa
- gapapl

- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko ładna Sansevieria 
Ewuś w bieronce są one bardzo często.U mnie aktualnie nie ma,ale jak będą to kupię kolejną
Ewuś w bieronce są one bardzo często.U mnie aktualnie nie ma,ale jak będą to kupię kolejną
Widziałam je dziś w biedronce po 20 zł. Marzą mi się takie klasyczne, wysokie. Te na zdjęciu to są chyba te średnie... jak je rozpoznać?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Sanseveria Spaghetti - Rozmnażanie
Jak u mnie to na niczym - stoi już dwa lata i ani jednego przyrostu nie dała.bubadadi pisze:Witam, niedawno nabyłem sanseviere spaghetti, i mam problem z jej rozmnażaniem, otóż kompletnie nie wiem na czym to polega :/
Ktoś pomoże ?
Re: Jak przesadzić, rozmnożyć roślinę?
Sansewieria.Rozmnaża się z sadzonek liściowych. Liść tniesz na kawałki,np po 10 cm i sadzisz
do doniczki.Po dość długim czasie,kawałki ukorzenią się,a u dołu wyrosną nowe roślinki.
do doniczki.Po dość długim czasie,kawałki ukorzenią się,a u dołu wyrosną nowe roślinki.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Mariaem zawsze rozmnażam Sansewerię z wyrastających odnóżek.
-
izabela14

- Od: 15 lut 2012, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mario śmiało możesz oddzielić tę odnóżkę od reszty np nożem i posadzić do osobnej doniczki.
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- okavango
- 100p

- Od: 17 wrz 2011, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli mogę to powiem tak: koniecznie oddziel odnóżkę i posadź ją jako smodzielną roślinkę - będziesz miała drugą identyczną roślinkę, natomiast jeśli chcesz pociąć liść to też będziesz miała roślinkę, ale liście młodej roślinki nie będą miały jasnego brzegu (dzidzia nie będzie podobna do rodzica) 
Lilka
SANSEWIERA i produkcja tlenu w nocy i wdzień
Witam, czytałem właśnie, że kwiat zwany Sansevieria potrafi produkować tlen w nocy w dużych ilościach. Skoro tak to jak sytuacja wygląda w dzień czy w dzień produkuję tego tlenu znacznie mniej podczas fotosyntezy? Czy w dzień jest w stanie jakoś tego tlenu więcej zabierać? Pytam ponieważ zależy mi na stworzeniu w pokoju w którym mieszkam środowiska z dużą ilością tlenu, świeżego powietrza tak, żeby dobrze się spało i myślało w dzień. Z tego względu myślałem, żeby kupić jedną taka sansevierie. Pozdrawiam 
Re: SANSEWIERA i produkcja tlenu w nocy i wdzień
To ile roślina wytworzy tlenu podczas fotosyntezy zalezy od intensywności tego procesu. Na intensywność ma wpływ wiele czynników np. natężenie światła, temperatura, dostępność wody i dwutlenku węgla itd. Jedno jest pewne rośliny więcej wytwarzają tlenu w procesie fotosyntezy niż go zużywają do procesu oddychania. Nie znam roślin produkujących tlen w nocy. Tlen jest produktem ubocznym fazy jasnej fotosyntezy a do jej przebiegu potrzebne jest światło. Jednak roślina ta może uwalniać większe ilości tlenu w nocy gdyż wtedy otwiera aparaty szparkowe.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Przy tempie wymiany powietrza w pomieszczeniu dzięki wentylacji ilość tlenu produkowana przez jakąkolwiek roślinę jest zupełnie bez znaczenia. Jeśli Sansewieria ma typowy dla sukulentów typ fotosyntezy CAM https://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza_CAM to jakiekolwiek uwalnianie się tlenu następuje w nocy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek