Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

U mnie Jolu zmarzła sałata i paprocie, parę drobnych roślinek.
tarasowe schowałam -uff.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam późno z rewizytą , :wit i wciągnęło mnie. Tak tu u Was pięknie ;:oj , że aż dech zapiera. Wrócę jak najszybciej, żeby dokładnie zwiedzić i nacieszyć oczy.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit

survivor26 , Lukrecja , ewa_tuli Na szczęście wygląda na to , że te co ucierpiały to tylko przymarzły im liście, które trzeba obciąć ... reszta da sobie radę odrośnie na nowo. A tarasowe na szczęście wniosłam do domu :D

igielka78 Witaj w naszym wątku cieszę się , że masz ochotę do nas jeszcze powrócić - zapraszamy na kolejne odwiedziny.

delosperma witaj "sąsiadeczko" miło , że nas odwiedziłaś i zapraszamy ponownie.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edi13 pisze:Jolu widzę , że klemki już kwitną , jaki jest ten biały przy pergoli ;:3
Mój clemek to Guernsey Cream. Jest śliczniutki bardzo go lubię. Dzisiaj wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka moich przemarzniętych clemków budzi się do życia. Są mikrusie ale może coś z nich będzie :D

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Fantastyczny ten clematis! I pomyśleć tylko, że bardzo długo nie mogłam się przekonać, nie dość, że do clematisów, to białe w ogóle jakoś nie były przeze mnie brane pod uwagę. A jak patrzę na to Twoje "ósme cudo" to aż ślinka leci... :shock: Zainspirowałaś mnie kochana, jeśli moje obecne clemki dobrze przezimują, na wiosnę kupię im towarzystwo. Dziś już wiem jakie ;:oj Jolu, mam pytanie - czy ta odmiana wymaga jakiejś szczególnej opieki? Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja ... w tym roku nic nie stosowałam ale w ubiegłym podlewałam gnojówką z pokrzywy i krowieńca...( uf jaki był smrodek :;230 ) i do ziemi zakopałam pokrojone ząbki czosnku przeciwko uwiądowi. Ale czy to wystarczy by uchronić się przed zarazą? zobaczymy... Może gdybym się o nie bardziej troszczyła byłyby jeszcze większe ;:oj

Clemki to bardzo wdzięczna grupa roślin zadziwiają kolorami, wielkością kwiatów i swoim wdziękiem...warto je posiadać w swojej kolekcji. Mam ich 10 , ale było więcej... ach gdyby nie ten mrozik...
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Ja nie mam reki do clematisów ale chyba też skuszę się :) po takich fotkach, naprawdę warto
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa_tuli ... te drobnokwiatowe chyba są bezproblemowe - mam je kilka dobrych lat i nic się z nimi złego nie działo , a zawsze kwitną ;:108
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... i jeszcze moja kompozycja tarasowa z kilku host przesadzonych do doniczek:

Obrazek

... a to już przesadzone hostki z miejsc gdzie były mało widoczne:

Obrazek

Obrazek

I tak właśnie wyglądają po mroźnym poranku funkie, które kilka dni wcześniej przesadziłam:

Obrazek

Obrazek

... a tutaj zakątek, w którym dosadziłam kilka host i sadzonki trzmieliny - mam nadzieję, że się przyjmą i będą tworzyły malutki kontrast z funkiami i rozweselą cienistą rabatkę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Uwielbiam Twoje kompozycje i wszelkie tajemnicze zakątki ;:173 Hosty to moja wielka miłość ,masz takie dorodne i zdrowe okazy ,myslę ,ze te obmarznięte sie podniosą :uszy
Cudnie u Ciebie !!Podziwiam ;:180
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Jak zwykle cudownie.
Bardzo lubię hosty , moje też już wielgachne się zrobiły, a niektóre niedawno zdrowo przerzedziłam.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widoki zwalają z nóg ;:oj Pergola z clematisem wygląda fantastycznie, właśnie przeczytałam o sposobie ząbkami czosnku na uwiąd, który niestety miałam w zeszłym roku i muszę go u siebie zastosować.
Rabaty z funkiami ;:215
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

"podlewałam gnojówką z pokrzywy i krowieńca...( uf jaki był smrodek :;230 ) i do ziemi zakopałam pokrojone ząbki czosnku przeciwko uwiądowi. Ale czy to wystarczy by uchronić się przed zarazą? zobaczymy... Może gdybym się o nie bardziej troszczyła byłyby jeszcze większe ;:oj "

Jolu bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje ;:173 ja stosuję czosnek w połączeniu z octem aby wykurzyć nornice i krety, ale że czosnek działa na uwiąd - do głowy by mi nie przyszło! A swoją drogą ten mix gnojówkowy musiał istotnie cudnie pachnieć. Jak sadziłam swoje clemki, przywiozłam taczkę obornika bydlęcego, aż mi się podnosiło... ale czego się nie robi dla naszych milusińskich :lol:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mm-complex ;:196 ... człowiek czytając tak miłe komentarze dostaje ogromną dawkę pozytywnej energii;:108
Hosty zawsze uwielbiałam , a kiedy jeszcze nie znałam ich nazwy wciąż poszukiwałam "cudnych liści ozdobnych"...

kozino , Aancyk Moja największa hosta ma teraz ponad 160 cm rozpiętości , a jej największe liście przekroczyły już 40 cm ;:oj Jest cudna choć zwyczajna , jednokolorowa to swoją wielkością przyciąga wzrok ;:108 A mój ogród jest wielki więc potrzebuje roślinek olbrzymek...

Aancyk , Lukrecja Gdzieś wyczytałam , że czosnek i nadmanganian potasu - taki zwyczajny w tabletkach z apteki - działają bakterio i grzybo- bójczo stosuje się to wczesną wiosną do jednorazowego podlania roślinki. Na 1 clemka ok. 1 l wody + 1 tabletka nadmanganianu potasu + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. To ponoć zapewni nam zdrową roślinę.
Ja nie miałam nadmanganianu więc wcisnęłam po kilka ząbków pokrojonego czosnku do ziemi - w jednym clematisie nawet wyrósł z tego czosnek :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Jolu jeszcze raz bardzo dziękuję, a wiesz, to co piszesz o nadmanganianie i czosnku w zasadzie by się zgadzało z wiedzą nabytą swego czasu w podstawówce :;230 Lata mijają, człowiek wygodny poszukuje rozwiązań w sklepach ogrodniczych, wydając majątek na chemiczne specyfiki - a tu proszę, wystarczy sięgnąć po "wiedzę naturalną"!

A zmieniając temat, wreszcie spokojnie obejrzałam sobie fotki, bardzo inspirująco wypadła ta rabatka z żółciutką trzmieliną i hostami, wiesz, mam jedno i drugie, co prawda moim trzeba jeszcze dłuuuuugo rosnąć, aby kiedyś dogonić Twoje, ale jakoś nie wpadłabym na takie połączenie. Fantastyczne! Po tych przymrozkach moje "kapustki" o cudnych liściach wyglądały podobnie. Poobcinałam liście, które zrobiły się jak pergamin, na szczęście w środku dość sporo młodziutkich listeczków, więc za jakiś czas też coś z nich będzie ;:173 Teraz tylko czekam... A hosty w donicach wyglądają imponująco! Jolu, a powiesz mi jaka to odmiana hosty w tej donicy po lewej stronie na dole? taka z lancetowatymi listeczkami. Niedawno właśnie taką nabyłam, ale nazwy nie mieli. Powiedzieli tylko, że karłowata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”